Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 23. září 2020

Zprávy z ÚO Opava (1), z ÚO Bruntál (6) a z ÚO Nový Jičín (5) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Nález nevybuchlé munice z období 2. světové války v lese u obce Bolatice

Několik minut po třinácté hodině odpolední 22. září 2020 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 telefonicky oznámil 35letý muž z Opavska, že před chvíli v lesním porostu mezi obcemi Chuchelná a Bolatice našel nějaký kovový předmět, který vypadá jako minuce. Na místo se ihned dostavili a okolí nálezu zajistili službu konající policisté z příslušného Obvodního oddělení v Kravařích, a to až do příjezdu policejního specialisty z Expozitury ve Frýdku-Místku. Tento policejní pyrotechnik si poté převzal, na místě odborně zneškodnil a k úplnému znehodnocení odvezl torzo dělostřelecké miny ráže 120 mm, pocházející z období 2. světové války.

BRUNTÁLSKO:

Brněnský recidivista zcizoval zboží v krnovském obchodním centru

Policisté z krnovského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 35letému muži z Brna, neboť tento podle všech doposud zjištěných skutečností odcizil okolo desáté hodiny dopolední 9. září letošního roku v Obchodním centru na ulici Opavské v Krnově volně vystavené zboží. Různé druhy a množství šampónů a kosmetiky v hodnotě přes 2 a půl tisíce korun si uschoval do přineseného batohu a při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady byl osloven pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. V té chvíli však tehdy neznámý muž zrychlil svou chůzi a s nezaplaceným a odcizeným zbožím utekl neznámo kam. Po oznámení dané záležitosti se tímto protiprávním jednáním majetkového charakteru ihned zabývali místně příslušní krnovští policisté a kriminalisté, kteří osobou pachatele ustanovili shora uvedeného 35letého muže, jenž se v současné době zdržuje v Krnově. Dále prokázali, že obdobného skutku se podezřelý muž dopustil ve stejném nákupním domě již v odpoledních hodinách 29. srpna tohoto roku, kdy odcizil různé druhy a množství šampónů v hodnotě bezmála 3 tisíce korun. Toto zboží vložil do přinesené igelitové tašky, tuto si odložil v prostoru uzavřené pokladny, následně bez zboží prošel jinou pokladní zónou a pro připravené zboží k odcizení si po chvíli přišel ze společné chodby nákupního centra, tedy mimo objekt dané prodejny. Následně utekl neznámo kam. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také zjištěno, že se u 35letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Bruntále a rozsudkem Městského soudu v Brně k souhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody o výměře osmnácti měsíců, který vykonal začátkem srpna 2020.

Případ krádeže zboží v krnovském supermarketu objasněn

Chvíli po třinácté hodině odpolední 20. září letošního roku 41letý občan ukrajinské národnosti odcizil v supermarketu na ulici Opavské v Krnově uzeniny (Lovecký salám a Vysočinu) v celkové hodnotě 241 korun. Bez úhrady tohoto zboží prošel přes pokladní zónu, kde byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Vzhledem k tomu, že shora uvedený pachatel protiprávního jednání majetkového charakteru byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška u něj prokázala hodnoty okolo 2,7 promile alkoholu v dechu), zakročující policisté rozhodli o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Dále bylo lustracemi v dostupných evidencích prokázáno, že výše jmenovaný cizinec je od poloviny září 2020 na území Schengenského prostoru nelegálně, proto byli o dané záležitosti informováni a vyrozuměni příslušníci předmětné Cizinecké policie, kteří si následně provedou opatření v jejich gesci a budou i nadále vše prošetřovat a prověřovat ve své kompetenci.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu s nákladním vozem u obce Zátor

Deset minut před třináctou hodinou odpolední 21. září 2020 řídila 51letá žena z Krnova osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia s označením TAXI mezi Krnovem a obcí Zátor, část Loučky, přičemž chtěla odbočit vlevo na místo ležící mimo komunikaci. Při tomto však přehlédla, že je již předjížděna nákladním motorovým vozidlem tovární značky Tatra 815, které řídil 51letý muž z Bruntálska. Při této kolizní situaci v dopravě došlo ke střetu mezi levou středovou části osobního automobilu a předním pravým rohem nákladního vozu. Podle dosavadních informací výše uvedená žena před odbočením vlevo jela u pravého okraje vozovky a levý ukazatel směru zapnula až v době, kdy započala odbočování. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 210 tisíc korun. Výše uvedený muž zranění neutrpěl, řidičce bylo způsobeno zranění těžšího charakteru s nutností jejího transportu helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně, u 51leté ženy byl nařízen odběr biologického materiálu (krve) při jejím lékařském vyšetření a ošetření. Celá záležitost je nadále v intenzivním prošetřování a prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Vloupání do provozovny občerstvení v Rýmařově

V blíže neustanovené době mezi dvacátou hodinou večerní 21. září a čtvrtou hodinou ranní 22. září letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Radniční v Rýmařově přečin krádeže tím, že se přes okno vloupal do zdejší budovy bufetu, přičemž z této provozovny odcizil různé finanční prostředky v drobných mincích ve výši okolo 1.200 korun. Poškozené místní právnické osobě tak byla odcizením a poškozením zařízení způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 2 tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na rýmařovské policejní číslo 974 731 751.

Silně podnapilý mladík úmyslně poškodil zaparkovaný automobil v Bruntále

Bruntálští policisté a kriminalisté v této chvíli intenzivně prověřují případ, ke kterému došlo pár minut po dvaadvacáté hodině večerní 21. září 2020 před budovou supermarketu na ulici Ruské v Bruntále. Ve výše uvedené době 16letý místní mladík v silně podnapilém stavu úmyslně poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky VW Touran, kdy odtržením zadního stěrače způsobil majiteli vozu celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši jeden a půl tisíce korun. Vzhledem k tomu, že při prováděném prošetřování a prověřování celé záležitosti policisté při orientační dechové zkoušce naměřili shora uvedenému nezletilci pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3 promile alkoholu v dechu, bylo ihned rozhodnuto o přivolání sanitního vozidla s lékařským personálem a o jeho převozu do krnovské nemocnice k lékařskému vyšetření a ošetření. V dané záležitosti bruntálští policisté a kriminalisté rovněž zjišťují, kdo osobě mladší osmnácti let prodal, podal či poskytl alkoholické nápoje.

Dopravní nehoda s těžkým zraněním motocyklisty na Bruntálsku

Pět minut po sedmnácté hodině odpolední 22. září 2020 řídil 27letý muž z Olomoucka svůj motocykl tovární značky Kawasaki ZX6 Ninja po silnici mezi obcemi Václavov u Bruntálu a Malá Štáhle, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou přejel do protisměru, a to až za levý okraj komunikace, kde narazil do ocelového svodidla. Vlivem toho byl vymrštěn ze svého stroje do přilehlé silniční příkopy, kde zůstal ležet. Při dopravní nehodě utrpěl motocyklista zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun, orientační dechová zkouška nebyla u 27letého muže provedena s ohledem na jeho zranění a byl u něj nařízen odběr biologického materiálu (krve) při lékařském vyšetření a ošetření ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů, tedy pod vlivem návykových látek. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů ze skupiny Dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění vloupání do stavební buňky na katastru obce Bílov

V těchto dnech policisté z bíloveckého Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 18letému muži z Karvinska, neboť tento se měl na podkladě všech doposud zjištěných skutečností okolo dvacáté hodiny večerní 19. září letošního roku vloupat do uzamčené stavební buňky na katastru obce Bílov, a to po předchozím vypáčení visacích zámků dveří. Následně odcizil elektrickou pilu, kanystr s benzínem a dvě úhlové brusky, čímž místnímu poškozenému 46letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 6 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru i nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bílovci v úzké spolupráci se svými novojičínskými kriminality. Případná další obdobná trestná činnost 18letého muže je nadále v procesu dokazování.

Novojičínský recidivista zcizoval zboží v kopřivnickém supermarketu

Policisté z kopřivnického Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení směřující k prověření a k objasnění skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že 30letý muž z Novojičínska mohl několik desítek minut před dvaadvacátou hodinou večerní 20. září letošního roku odcizit v supermarketu na ulici Štefánikové v Kopřivnici zboží v celkové hodnotě 27 korun. Zmrzlinu a těstoviny si uschoval do kapsy bundy a následně prošel bez úhrady tohoto zboží přes pokladní zónu, kde byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolané službu konající policejní hlídce, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Novém Jičíně k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání patnácti měsíců, se zkušební dobou do konce května roku 2021. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kopřivnických policistů a novojičínských kriminalistů a zjišťuje se, zda se 30letý muž nedopustil i další obdobné trestné činnosti majetkového charakteru.

Zajištění silně podnapilého muže na protialkoholní záchytné stanici k vystřízlivění

Ve třináct hodin odpoledne 20. září 2020 bylo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 anonymně oznámeno, že na chodníku před jedním z domů na ulici České v Kopřivnici leží neznámý muž, který je s největší pravděpodobností v silně podnapilém stavu. Na místo byla ihned vyslána službu konající kopřivnická policejní hlídka, kdy bylo zjištěno, že opravdu na zemi leží 30letý muž z Novojičínska, který se bezprostředně u silnice válí po chodníku, nereaguje na výzvy policistů, nekomunikuje s nimi a není schopen chůze ani pohybu. Následná orientační dechová zkouška u něj prokázala pozitivní výsledky s hodnotami přes 3,8 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o dodání shora uvedeného muže na protialkoholní záchytnou stanici ve Frýdku-Místku k vystřízlivění. Celá záležitost je nadále v prošetřování pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přestupku na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a na úseku přestupku proti veřejnému pořádku.

Silniční kontrola prokázala podnapilého řidiče osobního vozu v Novém Jičíně

Pár minut před devatenáctou hodinou podvečerní 21. září 2020 službu konající policejní autohlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně vykonávala dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Obránců Míru v Novém Jičíně, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 307, a to 43letého muže z Novojičínska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento muž je pod vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,2 promile alkoholu v dechu a dále bylo lustracemi v dostupných evidencích prokázáno, že v současné chvíli má rozhodnutím Městského úřadu v Bruntále vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do konce června roku 2021. Shora jmenovaný řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholu před jízdou doznal a na výzvu policistů se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve). Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je celá záležitost nadále v intenzivním prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Kontrola silně podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Příbor

V těchto dnech novojičínští policisté zahájili úkony trestního řízení vedoucí k řádnému objasnění a k prověření skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že 57letý muž z Novojičínska spáchal chvíli po deváté hodině ranní 22. září tohoto roku na ulici Místecké v obci Příbor přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Tato skutečnost byla zjištěna při běžné silniční kontrole ze strany policejní hlídky z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně, kdy při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Citroën Berlingo, který řídil shora uvedený muž. Odborným měřením dechovými zkouškami byly výše jmenovanému 57letému muži naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,4 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 23. září 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem