Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 27. dubna 2020

Zprávy z Opavska (5), z Bruntálska (3) a z Novojičínska (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do autodílny v obci Dobroslavice

V blíže neustanovené době mezi dvaadvacátou hodinou večerní 22. dubna a jedenáctou hodinou dopolední 23. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v areálu bývalého zemědělského družstva na ulici Družstevní v obci Dobroslavice zločin krádeže tím, že se vloupal do garáže zdejší autodílny, odkud odcizil svařovací soupravu na CO2, svařovací kuklu, notebook, aku rázový utahovák značky Milwaukee, autorádio značky Amundsen, akuset značky Makita, startovač vozidel značky Halfort, zvedák a rozpěrná ramena nápravy na automobil tovární značky BMW, čímž poškozené soukromé společnosti z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 73 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Úmyslné poškození pracovního stroje ve Velkých Hošticích objasněno

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, kterého se dopustil 70letý muž z Opavska tím, že na poli v blízkosti sportovního letiště na katastru obce Velké Hoštice úmyslně kamenem rozbil boční okno kabiny pracovního stroje - chemického postřikovače, čímž poškozené místní akciové společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 30 tisíc korun. Tento skutek se stal chvíli po osmnácté hodině podvečerní 23. dubna letošního roku a celá záležitost, jakož i důvod protiprávního jednání osoby seniorského, je nadále v prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů.

Vloupání do zámečnické dílny v obci Bohučovice

Mezi jednadvacátou hodinou večerní 23. dubna a šestou hodinou ranní 24. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Bohučovice zločin krádeže tím, že se vloupal do zdejší zámečnické dílny ve volně přístupném areálu bývalého zemědělského družstva, přičemž následně prohledal výrobní prostory a odcizil aku vrtačku značky Parkside zelené barvy včetně aku baterek a nabíječky, aku vrtačku značky Dewalt žluté barvy včetně baterek a nabíječky a ruční elektrickou brusku (tzv. fortunu) značky Dewalt žluté barvy, čímž poškozenému 30letému muži z Hradce nad Moravicí vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 16 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného pracovního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731.

Dopravní nehoda s těžkým zraněním motocyklisty na Vítkovsku

Okolo desáté hodiny dopolední 26. dubna 2020 řídil 44letý muž z Přerovska svůj motocykl tovární značky Yamaha 850D ve směru jízdy od Oder na Novojičínsku do Vítkova, přičemž již v okrese Opava při průjezdu levotočivou zatáčkou vyjel z dosud přesně nezjištěných příčin vpravo mimo vozovku a sjel do místního potoka zvaného Čermná. Motocyklistu v potoce nalezl kolemjedoucí řidič automobilu, který vše okamžitě nahlásil na bezplatnou linku tísňového volání čísla 112. Výše uvedený 44letý muž při dopravní nehodě a pádu utrpěl zranění těžšího charakteru v oblasti hrudníku s nutností jeho následného leteckého transportu helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 tisíc korun. Orientační dechová zkouška nebyla na místě u řidiče motocyklu provedena z důvodu jeho zranění, při lékařském vyšetření a ošetření v ostravské nemocnici u něj byl nařízen odběr krve ke zjištění, zda v době jízdy nebyl ovlivněn alkoholem či jinými návykovými látkami. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

Dopravní nehoda osobního automobilu se dvěma cyklisty na Vítkovsku

Pět minut před patnáctou hodinou odpolední 23. dubna 2020 řídil 47letý muž z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia combi ve směru jízdy od obce Prostřední Dvůr u Vítkova na Vítkov, přičemž podle jeho následného sdělení s největší pravděpodobností chvilkově usnul (mikrospánek), na poslední chvíli před sebou zaregistroval při pravém okraji komunikace dva jedoucí cyklisty, rychlou reakcí se jim chtěl vyhnout, strhl řízení vlevo, ale střetu s jedním z cyklistů již nezabránil. Tento 39letý muž z Opavy po nárazu přepadl na kapotu a přední sklo automobilu a následně dopadl na vozovku. Při tomto utrpěl zranění těžšího charakteru s nutností leteckého transportu helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Jeho silniční jízdní kolo značky Trek bylo odhozeno na jízdní kolo značky Head, které řídil 17letý mladík z Opavy a který jel před prvně jmenovaným cyklistou. Tento mladistvý muž po střetu rovněž upadl na zem a způsobil si zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava, kam byl přepraven osádkou sanitního vozidla. Ke zranění řidiče automobilu případně další jiné osoby nedošlo, orientační dechové zkoušky i testy na možnou přítomnost návykových látek v těle vyzněly u všech účastníků dopravní nehody negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši přes 310 tisíc korun. Celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty, přičemž je zde důvodné podezření, že byla naplněna skutková podstata přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Jakékoli svědecké informace k předmětné kolizní situaci v dopravě, převážně průběh jízdy řidiče automobilu a jízdy cyklistů, lze kdykoli telefonicky sdělit na opavské policejní číslo 974 737 581 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Odcizení tříkolky pro invalidy v Rýmařově

Mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou dopolední 23. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Třída Hrdinů v Rýmařově zločin krádeže tím, že od jednoho z domů odcizil volně odstavenou a nezajištěnou tříkolku pro invalidy značky Leader Fox Bormio s černými blatníky a s hnědým sedlem, přičemž na řídítkách byly instalované madla, čímž poškozené místní 67leté ženě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného invalidního dopravního prostředku, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na rýmařovské policejní číslo 974 731 751.

Dopravní nehoda dvou nákladních automobilů u Bruntálu

Okolo osmnácté hodiny podvečerní 23. dubna 2020 řídil 43letý muž z Bruntálu nákladní motorové vozidlo tovární značky Ford Transit ve směru jízdy od Bruntálu na obec Valšov, přičemž nedodržel bezpečnostní vzdálenost za před ním jedoucím nákladním motorovým vozidlem tovární značky Iveco Eurocargo, které řídil 37letý muž z Bruntálska. Tento muž přibržďoval z důvodu odbočování před ním jedoucího automobilu a prvně jmenovaný muž svou dodávkou narazil zezadu do vozu Iveco. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u všech zúčastněných řidičů negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 220 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče dodávkového automobilu v Krnově

Několik minut po devatenácté hodině podvečerní 25. dubna 2020 řídil po ulici Bruntálské v Krnově místní 51letý muž nákladní motorové vozidlo tovární značky Fiat Ducato, přičemž v křižovatce s ulicí Rybniční chtěl odbočit vpravo. Vlivem své silné podnapilosti však nezvládl řízení, přejel přes celou šíři vozovky do protisměru a zde sjel dodávkovým automobilem do silničního příkopu. Po nárazu vystoupil z vozu a přítomným svědkům si stěžoval na bolest hlavy. Přivolaná osádka sanitního vozidla jej následně převezla k lékařskému vyšetření a ošetření do krnovské nemocnice, zakročující policisté u něj provedli odborná měření dechovými zkouškami, která vyzněla pozitivně s naměřenými hodnotami bezmála 2,4 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 70 tisíc korun. Jak bylo dosavadním šetřením zjištěno, tak řidič nebyl v době jízdy připoután bezpečnostním pásem, s ohledem na pozitivní hodnoty alkoholu v jeho dechu mu byl zadržen řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do skladu společnosti v obci Suchdol nad Odrou

V dosud přesně nezjištěné době od začátku dubna do 23. dubna tohoto roku se neznámá osoba vloupala do skladu soukromé společnosti na ulici Za Nádražím v obci Suchdol nad Odrou, odkud odcizila na dřevěné paletě stočenou bronzovou pásovinu o váze téměř 300 kilogramů, čímž poškozeným místním právnickým osobám vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 46 tisíc korun. Tento zločin krádeže nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného materiálu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Pokus vloupání do potravinového automatu v Novém Jičíně

Doposud neznámý pachatel spáchal v blíže neustanovené době mezi osmnáctou hodinou odpolední 24. dubna a šestou hodinou ranní 25. dubna tohoto roku v přízemí objektu autobusového nádraží na ulici Palackého v Novém Jičíně zločin krádeže ve stádiu pokusu a přečin poškození cizí věci tím, že se nejprve pokoušel vloupat do zde instalovaného potravinového automatu značky Delikomat, což se mu nepodařilo a následně tento přístroj povalil na zem a takto jej na místě zanechal, čímž poškozené právnické osobě vznikla škoda v předběžné výši 10 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Úmyslné poškození automobilu v obci Studénka

Mezi dvacátou hodinou večerní 24. dubna a sedmou hodinou ranní 25. dubna tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici L. Janáčka ve Studénce přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodila zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Provedením různých rýh a poškrábáním laku celé karosérie automobilu vznikla poškozenému 45letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši 60 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Studénce a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na studénecké policejní číslo 974 735 761.

Dopravní nehoda cyklistky na katastru Bílovce

Pár minut před devatenáctou hodinou podvečerní 24. dubna 2020 jela 29letá žena z Brna na svém jízdním kole ve směru od Bílovce na obce Ohrada a Stará Ves, přičemž podle jejich slov omylem prudce zmáčkla páčku přední brzdy, vlivem čehož došlo k zablokování předního kola a ona přepadla přes řídítka do zatravněného pravého silničního příkopu. Při této kolizní situaci v dopravě utrpěla žena zranění s nutností leteckého transportu do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádných jiných zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši jednoho tisíce korun. Orientační dechová zkouška nebyla u cyklistky provedena z důvodu jejího zranění, při lékařském vyšetření a ošetření v ostravské nemocnici u ní byl nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda v době řízení jízdního kola nebyla pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek. Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně.

Opava 27. dubna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem