Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 27. prosince 2019

Zprávy z Opavska (2x), z Bruntálska (1x) a z Novojičínska (5x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do osobních automobilů a do garáže domu na ulici Hlučínské v Kravařích

V přesně nezjištěné době od osmnácté hodiny podvečerní 23. prosince letošního roku do sedmé hodiny ranní následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hlučínské v Kravařích přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů, kde se následně vloupal do dvou zde zaparkovaných osobních motorových vozidel. Ze zavazadlového prostoru automobilu Škoda Superb odcizil nákup v podobě potravin v hodnotě bezmála dvou tisíc korun a z osobního vozu Škoda Octavia odcizil dvě kazety s dámskou kosmetikou v ceně pět set korun. Dále také vstoupil do přilehlé garáže domu a z ní odcizil aku vrtačku značky Asist včetně nabíječky v hodnotě jednoho a půl tisíce korun. Poškozeným majitelům tak vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši téměř 4 tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Úmyslné poškození zaparkovaných automobilů na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách

Okolo osmnácté hodiny podvečerní 23. prosince 2019 doposud neznámá osoba spáchala na odstavné betonové ploše vedle jednoho z panelových domů na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodila dvě zde zaparkovaná osobní motorová vozidla. Na automobilu tovární značky Citroën C1 provedla rýhy do laku karosérie se škodou ve výši 3 a půl tisíce korun a na osobním voze tovární značky Škoda Fabia stejným způsobem způsobila škodu ve výši 7 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele a k důvodu jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehodovost na Bruntálsku

Půl hodiny po poledni 23. prosince 2019 řídil 39letý muž z Krnova své osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia ve směru od obce Zátor na obec Nové Heřmínovy, přičemž s největší pravděpodobností nepřizpůsobil rychlost jízdy a při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na mokré vozovce smyk, přejel do levé poloviny komunikace a následně pokračoval až na přilehlou louku, kde zůstal stát. Při této kolizní situaci v dopravě došlo k lehkému zranění spolujedoucí 65leté ženy z Krnova, která byla přivolanou osádkou sanitního vozidla převezena k lékařskému vyšetření a ošetření do krnovské nemocnice. Výše uvedený řidič i další spolucestující, a to 69letý muž z Krnova byli preventivně převezeni k lékařskému vyšetření a ošetření, bez způsobeného zranění. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče automobilu negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun.

Chvíli před třináctou hodinou odpolední 25. prosince 2019 došlo na silnici číslo I/11 v úseku mezi Rýmařovem a obcí Jamartice k dopravní nehodě mezi osobním motorovým vozidlem a pevnou překážkou. Jak bylo dosavadním šetřením zjištěno, tak v té chvíli řídil 66letý muž z Krnova svůj automobil tovární značky Seat Toledo, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na mokré vozovce smyk, nezvládl řízení, nekontrolovaně přejel za pravý okraj vozovky, zde narazil do směrového sloupku a následně sjel do pravého silničního příkopu, kde vůz převrátil na střechu. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 62 tisíc korun.

Přibližně třicet minut po sedmnácté hodině téhož dne se dopravní nehoda stala v úseku mezi obcemi Nové Heřmínovy a Zátor. V té době řídil 21letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, kdy při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal na mokré vozovce smyk, nekontrolovaně narazil do směrového sloupu a přejel do pravé silniční příkopy, kde se automobil převrátil na střechu. Výše uvedený muž utrpěl zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v nemocnici v Krnově, ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 52 tisíc korun.

Třicet minut po sedmnácté hodině odpolední 26. prosince 2019 řídil 44letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Seat mezi obcemi Osoblaha a Dívčí Hrad, kdy se s největší pravděpodobností plně nevěnoval řízení, při průjezdu pravotočivou zatáčkou podle jeho slov krátkodobě usnul - mikrospánek, přejel za levý okraj komunikace a narazil do svodidel. Při tomto došlo k lehkému zranění řidiče s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici, orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun.

Všechny výše uvedené dopravní nehody a kolizní situace v dopravě nadále prošetřují a prověřují policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Případ nebezpečného vyhrožování mezi mužem a ženou v Kopřivnici

Třicet minut po sedmé hodině ranní 25. prosince letošního roku byla službu konající policejní hlídka z Obvodního oddělení v Kopřivnici vyslána do jednoho z místních nočních barů, kde má podle přijatého oznámení docházet k incidentu mezi mužem a ženou. Po okamžitém příjezdu kopřivnických policistů na místo bylo zjištěno, že se v tomto nočním podniku nachází pouze 27letý muž a 31letá žena, přičemž obě tyto osoby jsou v podnapilém stavu a na podlaze provozovny leží krátká střelná zbraň. Jak bylo následným prověřováním zjištěno, tak tato plynová zbraň byla bez zásobníku, kdy ani v těle zbraně nebyl nalezen žádný náboj. Orientační dechová zkouška prokázala u zde přítomného muže hodnotu 1,4 promile alkoholu v dechu, ženě byla naměřena hodnota 1,7 promile alkoholu v dechu. Podle prvotních informací se měly výše uvedené osoby navzájem slovně napadnout a poté měl shora jmenovaný muž poškozenou ženu ohrožovat zbraní, se kterou na ní zamířil a zároveň jí měl zabránit v odchodu uzamčením provozovny. Tyto skutečnosti jsou nadále intenzivně prověřovány ze strany novojičínských kriminalistů. Aktuálně se zjišťují všechny skutečnosti a okolnosti případu, jakož i pohnutky, motivy a důvody protiprávního jednání a chování podezřelého muže. V dané záležitosti komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil úkony trestního řízení pro řádné objasnění a prověření všech skutečností, které důvodně nasvědčují podezření ze spáchání přečinu omezování osobní svobody a přečinu nebezpečného vyhrožování.

Objasnění majetkové trestné činnosti v Novém Jičíně

V deset hodin dopoledne 23. prosince 2019 službu konající policejní hlídka z novojičínského Obvodního oddělení zajistila na ulici Dolní Brána v Novém Jičíně 27letého místního muže, který se chvíli předtím vloupal na uvedené ulici do jednoho z rekonstruovaných bytových domů. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak tento recidivista vnikl do objektu vypáčením dveří, prohledal několik bytů a pokojů, ve kterých odcizil kování z oken a části měděného tepelného rozvodu, čímž poškozenému majiteli způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši okolo 57 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že v posledních třech letech byl 27letý podezřelý muž pravomocně odsouzen a potrestán rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně pro obdobnou trestnou činnost, a to k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce deseti měsíců, se zkušební dobou do října roku 2021. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Dopravní nehoda silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Hodslavicích

V sedmnáct hodin odpoledne 23. prosince 2019 řídil 69letý muž z Nového Jičína své osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Fusion na katastru obce Hodslavice, přičemž vlivem své podnapilosti nezvládl průjezd levotočivé zatáčky, najel na silniční ocelové svodidlo, narazil do ocelového zábradlí mostní konstrukce a sjel do tak zvaného Stranického potoku. V důsledku dopravní nehody utrpěl řidič zranění lehčího charakteru s nutností jeho lékařského vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Zde bylo provedeno i odborné měření dechovými zkouškami, které prokázalo hodnoty okolo 1,8 promile alkoholu v jeho dechu. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 145 tisíc korun. V této záležitosti novojičínští policisté zahájili úkony trestního řízení pro důvodné podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Vloupání do osobního automobilu na ulici Sokolovské v Bílovci

V přesně nezjištěné době mezi osmnáctou hodinou podvečerní 24. prosince letošního roku do patnácté hodiny odpolední následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Sokolovské v Bílovci přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Alfa Romeo. Z automobilu následně odcizil dámskou koženou peněženku značky Guess Luxe béžové barvy, ve které se nacházely různé osobní doklady, platební karta, tři prsteny ze žlutého kovu a permanentka do solárního studia, čímž vznikla poškozené 25leté místní ženě celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 20 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bílovci a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, dokladů, platební karty a dalších věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bílovecké policejní číslo 974 735 701.

Nález odcizeného osobního automobilu ve Frenštátě pod Radhoštěm

V přesně nezjištěné době od devatenácté hodiny podvečerní 21. prosince 2019 do osmé hodiny ranní následujícího dne se doposud nezjištěná osoba zmocnila na ulici Ke Kostelnímu lesu ve Frenštátě pod Radhoštěm zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia oranžové barvy, přičemž se ve vozidle nacházely nejen klíče od zapalování, ale také doklady k automobilu a dětská autosedačka značky Cybex Atom 5 černé barvy. Poškozené 37leté místní majitelce vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 33 tisíc korun.

Výše uvedený automobil byl nalezen službu konající frenštátskou policejní hlídkou v odpoledních hodinách 26. prosince letošního roku v areálu bývalých skladů civilní obrany ve Frenštátě pod Radhoštěm, v části Planiska. Vůz byl následně předán majitelce, která uvedla, že z automobilu byly odcizeny doklady a klíče od zapalování a také čelní panel autorádia v hodnotě jednoho a půl tisíce korun.

Tento přečin krádeže neboli přečin neoprávněného užívání cizí věci nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených dokladů, klíčů a autorádia, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na frenštátské policejní číslo 974 735 711 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opava 27. prosince 2019

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem