Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 28. srpna 2020

Zprávy z ÚO Opava (5), z ÚO Bruntál (2) a z ÚO Nový Jičín (1) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění ztráty peněženky s financemi, s doklady a s platebními kartami v Opavě

Chvíli po desáté hodině dopolední 15. července 2020, při své chvilkové nepozornosti, ztratil 25letý muž z Bruntálska na ulici Nákladní v Opavě svou peněženku, ve které měl finanční prostředky, různé osobní doklady, doklady k automobilu a platební karty, vše v celkové hodnotě 4 tisíce korun.

Po oznámení daného skutku s ohledem na ztrátu dokladů se celou záležitostí zabývali policisté z Obvodního oddělení v Opavě. Tito v těchto dnech zjistili, že výše uvedenou peněženku s financemi, s doklady a s platebními kartami nalezla místní 59letá žena, která si vše ponechala a finance použila pro vlastní potřebu.

Ve zkráceném přípravném řízení jí tak opavští policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a taktéž je podezřelá z protiprávního jednání v souvislosti se zatajením nálezu určité věci. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Silniční kontrola prokázala silně podnapilou řidičku osobního automobilu v Kateřinkách

Pár minut před jednou hodinou ranní 27. srpna letošního roku službu konající policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení vykonávala dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici Partyzánské v Opavě-Kateřinkách, přičemž zastavila a zkontrolovala řidičku osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, a to 43letou místní ženu. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo ihned prokázáno, že tato žena řídila automobil pod vlivem alkoholických nápojů, kdy jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami bezmála 2,1 promile alkoholu v dechu. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Případ krádeže jízdního kola v Komárově objasněn

Okolo dvaadvacáté hodiny večerní 26. srpna 2020 tehdy neznámý pachatel odcizil od budovy restaurace v areálu fotbalového hřiště na ulici Tovární v Opavě, v městské části Komárov volně odstavené neuzamčené pánské horské jízdní kolo s cyklistickými doplňky, čímž poškozenému 43letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 80 tisíc korun. Po oznámení tohoto protiprávního jednání majetkového charakteru se danou záležitostí intenzivně zabývali policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Opavě, kteří následujícího dne ustanovili osobu pachatele. Tou je 26letý muž z Opavy, kterému tak ve zkráceném přípravném řízení bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže. Vše je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro podezření z možné další obdobné trestné činnosti tohoto výše uvedeného muže.

Silniční kontrola řidiče s vysloveným zákazem řízení a pod vlivem návykových látek

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 27letému muži z Opavy, neboť tento okolo desáté hodiny dopolední 28. srpna letošního roku řídil po ulici Tovární v Opavě-Komárově osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, ač má rozhodnutím Magistrátu města Ostravy vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny až do prosince 2020. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole ze strany službu konající opavské policejní hlídky a také následnou lustrací v dostupných evidencích. Zakročující policisté dále zjistili, že 27letý muž řídil automobil pod vlivem omamných a psychotropních látek či jedů, kdy na místě provedený test vyzněl pozitivně na návykové látky amfetamin a metamfetamin. Na výzvu se shora uvedený řidič odmítl podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z další trestné činnosti, a to z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dopravní nehoda s těžkým zraněním motocyklisty na Opavsku

Pár minut po třinácté hodině odpolední 27. srpna 2020 řídil 59letý muž z Opavy motocykl tovární značky Kawasaki Z 750S od obce Pustá Polom na obec Suché Lazce, přičemž při průjezdu pravotočivou zatáčkou přejel do levého jízdního směru, při prudkém brždění upadl na vozovku a přední části motocyklu narazil do levé přední části protijedoucího nákladního motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz FD Servis, které řídil 44letý muž z Karvinska. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění motocyklisty s nutností urgentního převozu do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 150 tisíc korun. U řidiče automobilu vyzněla orientační dechová zkouška negativně, u motocyklisty byl nařízen odběr biologického materiálu (krve) při lékařském vyšetření a ošetření ke zjištění, zda v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek. Celá záležitost je nadále prošetřována a prověřována policisty ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda podnapilé cyklistky v Rýmařově

Pět minut po čtrnácté hodině odpolední 26. srpna 2020 jela 73letá žena z Bruntálska na svém jízdním kole v Rýmařově, v místní části Janovice, přičemž vlivem své podnapilosti (odborné měření dechovými zkouškami u ní prokázaly pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,5 promile alkoholu v dechu) nezvládla řízení, vyjela za pravý okraj komunikace a upadla na zem. Poněvadž neměla cyklistickou ochrannou přilbu, udeřila se silně do hlavy a způsobila si zranění těžšího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v bruntálské Podhorské nemocnici. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, přítomní svědci předmětné události potvrdili, že cyklistka upadla na vozovku sama bez cizího zapříčinění a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 100 korun. Po řádném zadokumentování celého spisového materiálu policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále celou záležitost postoupí podle věcné příslušnosti do správní komise pro projednávání přestupků příslušnému Odboru dopravy Městského úřadu v Rýmařově.

Silniční kontrola podnapilé řidičky osobního automobilu v Karlovicích

Okolo dvaadvacáté hodiny večerní 26. srpna 2020 prováděla policejní hlídka z Obvodního oddělení ve Vrbně pod Pradědem výkon služby v obci Karlovice, přičemž při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala řidičku osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia, a to 56letou ženu z Bruntálska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tato řidička je pod vlivem alkoholických nápojů, kdy jí byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,4 promile alkoholu v dechu. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že 56letá žena již v polovině roku 2017 pozbyla řidičské oprávnění pro všechny podskupiny motorových vozidel a tudíž má v této chvíli vysloven status „neřidiče“. Celá záležitost je nadále prověřována ze strany vrbenských policistů a bruntálských kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Zda se v dané věci jedná i o přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání je předmětem dalšího dokazování.

NOVOJIČÍNSKO:

Řidič osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení byl kontrolován dvakrát

Policejní hlídka z Obvodního oddělení v Příboře vykonávala okolo dvaadvacáté hodiny večerní dne 26. srpna 2020 dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Skotnice, kdy stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Renault Megané Scénic, a to 44letého muže z Novojičínska. Lustracemi v dostupných evidencích bylo následně prokázáno, že automobil řídí i přesto, ačkoliv mu byl rozhodnutím Městského úřadu ve Frýdlantu nad Ostravicí vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny až do září 2021.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté zakázali 44letému muži další řízení automobilu a celou záležitost začali prověřovat pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Službu konající příborská policejní hlídka opětovně stavěla osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Megané Scénic pár minut před čtyřiadvacátou hodinou noční 26. srpna 2020 na silnici vedoucí z obce Skotnice do Příbora a po zákonném zastavení a při prováděné silniční kontrole bylo zjištěno, že vůz řídí opět shora uvedený 44letý muž. Následně zakročující policisté tohoto pachatele protiprávního jednání a chování zadrželi, a poněvadž opakoval svou trestnou činnost, tak jej převezli na policejní služebnu k nezbytným procesním úkonům. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany příborských policistů a novojičínských kriminalistů.

Opava 28. srpna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem