Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 28. února 2020

Zprávy z Opavska (5), z Bruntálska (4) a z Novojičínska (6) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do panelového bytu na ulici Liptovské v Opavě-Kylešovicích

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení prověřují případ vloupání do bytu v jednom z panelových domů na ulici Liptovské v Opavě-Kylešovicích, ke kterému došlo v době mezi sedmou hodinou ranní a patnáctou hodinou odpolední 21. února 2020. Doposud neznámý pachatel spáchal tento přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že po rozlomení zámku dveří vstoupil do obydlí 38leté ženy a odcizil jí finanční prostředky v různých měnách (české koruny, eurobankovky, dolary a forinty), šperky ze žlutého kovu (řetízky, prstýnky, náramky a náušnice) a dámské náramkové hodinky značky Festina bílo-stříbrné barvy, vše v celkové hodnotě nejméně 57 tisíc korun. Jakékoli informace k této majetkové trestné činnosti, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, šperků a věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Krádež příruční tašky z nákupního vozíku ve štítinské prodejně

Přibližně třicet minut po deváté hodině ranní 21. února letošního roku doposud neznámá osoba využila v prodejně na ulici Hlavní v obci Štítina chvilkovou nepozornost 80letého muže z Opavska a z nákupního vozíku mu odcizila volně odloženou pánskou koženkovou příruční tašku černé barvy, ve které se nacházela pánská koženková hnědá peněženka s finančním obnosem přes 18 tisíc korun a s různými osobními doklady a s doklady k osobnímu automobilu. Poškozenému muži tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 19 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují místně příslušní policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721.

Při silniční kontrole se řidič pod vlivem návykových látek pokusil policistům utéci

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky 27letému muži z Opavska, neboť tento ač má v současné chvíli rozsudkem Okresního soudu v Opavě vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, přesto chvíli před třetí hodinou ranní 25. února 2020 řídil po ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Při silniční kontrole ze strany službu konající opavské policejní hlídky nepředložil všechny příslušné doklady k řízení a k provozu automobilu, dále se pokusil z místa utéci, v čemž mu bylo zabráněno policisty a lustracemi v dostupných evidencích bylo okamžitě prokázáno, že má vysloven zákaz řízení. Orientační dechová zkouška u výše uvedeného 27letého muže byla negativní, pozitivně však vyzněl test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, a to na návykovou látku THC. Na výzvu se řidič podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do osobního automobilu v obci Markvartovice a jeho následné poškození

V přesně neustanovené době mezi dvacátou hodinou večerní 26. února letošního roku do osmé hodiny ranní následujícího dne doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Okružní v obci Markvartovice přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz G 300. Z vnitřních prostor vozu odcizil finanční prostředky na hotovosti ve výši 4 a půl tisíce korun a dále úmyslně rozřezal všechna kožená sedadla, poškodil volant, stropní polstrování, poškrábal displej palubní desky a provedl několik vrypů do laku celé karosérie automobilu se škodou ve výši nejméně 100 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly k nálezu odcizených financí či k ustanovení osoby pachatele a k důvodům jejího počínání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Žádost o pomoc při ustanovení osoby pachatele fyzického napadení v Opavě

Chvíli před sedmnáctou hodinou odpolední 14. ledna 2020 doposud neznámý pachatel spáchal poblíže zastávky MHD „U soudu“ na ulici Olomoucké v Opavě přečin výtržnictví tím, že bezdůvodně fyzicky napadl zde jdoucího 77letého místního muže. Jak bylo dosavadními procesními úkony zjištěno, tak muž seniorského věku byl napaden mu neznámým mužem úderem pěstí do obličeje a shozením na zem, čímž mu bylo způsobeno zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava, s dobou léčení 12 dnů. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policejního inspektora z opavského Obvodního oddělení prap. Martina Kapersteina a jakékoli kladné informace a poznatky k tomuto případu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

BRUNTÁLSKO:

Vážné dopravní nehody na Bruntálsku

Přibližně třicet minut po dvanácté hodině polední 21. února 2020 řídil 39letý muž z Rýmařova osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A4 mezi obcí Stará Ves a hranicí okresu Bruntál, přičemž při projíždění pravotočivou zatáčkou dostal na rozbředlé tenké vrstvě sněhu smyk, přejel do levé části vozovky a zde se střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem tovární značky Toyota Raw 4, které řídil 38letý muž z Bruntálska. Při střetu utrpěl zranění těžšího charakteru 3letý chlapec, který seděl v dětské autosedačce na zadním sedadle automobilu Toyota a byl následně transportován helikoptérou k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Zde byl k lékařskému vyšetření a ošetření přepraven i 38letý řidič tohoto automobilu. Zranění lehčího charakteru utrpěl i 39letý řidič vozu Audi a jeho 9letý spolucestující, kdy tito byli převezeni k lékařskému vyšetření a ošetření do krnovské nemocnice. Orientační dechová zkouška vyzněla u obou účastníků dopravní nehody negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 130 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a bruntálských kriminalistů, a to pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Pár minut před patnáctou hodinou odpolední 25. února 2020 řídila 36letá žena z Přerovska osobní motorové vozidlo tovární značky Toyota Yaris mezi Rýmařovem a obcí Dolní Moravice, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou dostala z doposud přesně nezjištěných příčin smyk, vyjela vpravo mimo vozovku a zde přední části automobilu narazila do stromu. Při střetu došlo k těžkému zranění řidičky s nutností jejího leteckého transportu helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Olomouci a také došlo ke zranění 3leté dívky a 10letého chlapce, kdy tyto nezletilé osoby byly záchranářským vrtulníkem přepraveny k lékařskému vyšetření a ošetření do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Na zadním sedadle vpravo seděl v době nehody 8letý chlapec, kterému bylo způsobeno zranění neslučitelné se životem, kdy na místě tragické události zemřel.

Orientační dechová zkouška vyzněla u 36leté ženy negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany bruntálských policistů a kriminalistů, přičemž se mimo jiné intenzivně zjišťuje způsob jízdy řidičky, usazení cestujících v automobilu a jejich umístění do záchranných zádržných systémů, což jsou například dětské autosedačky či použití bezpečnostních pásů.

Vloupání do restaurace na katastru obce Horní Životice

V blíže neustanovené době mezi sedmnáctou hodinou odpolední 22. února a osmou hodinou ranní 23. února letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru obce Horní Životice přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupal do restaurace u silnice číslo I/11. Po vypáčení zámku dveří vstoupil do provozovny a zde odcizil finanční prostředky. Poškozené místní právnické osobě tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 32 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu finančních prostředků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

Po fyzickém napadení 54leté ženy z Krnova skončil 46letý muž ve vazbě

V těchto dnech komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Bruntále zahájil trestní stíhání 46letého muže z Krnova jako obviněného ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví, kterého se měl dopustit tím, že v zahrádkářské kolonii na ulici Albrechtické v Krnově v podnapilém stavu bezdůvodně napadl 54letou místní ženu. Za pomocí dřevěné tyče jí několikráte udeřil do horní části těla (hlava, ruce, trup) a neustále jí vyhrožoval dalším napadením, čímž jí způsobil zranění s nutností lékařského vyšetření a ošetření. Vzhledem k podnapilosti byl následně shora uvedený agresivní muž umístěn na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění a bruntálští kriminalisté podali návrh na jeho vzetí do vazby. Toto bylo akceptováno jak Okresním státním zastupitelstvím, tak i Okresním soudem v Bruntále a v této chvíli se výše uvedený 46letý muž nachází ve Vazební věznici v Ostravě. Celá záležitost je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany krnovských policistů a bruntálských kriminalistů.

Odcizení střešní krytiny z kaple v obci Nové Heřmínovy

V blíže neupřesněné době mezi 15. lednem a 23. únorem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Nové Heřmínovy přečin krádeže tím, že vstoupil do volně přístupné obecní kaple a následně ze sedlové střechy tohoto objektu vytrhal a odcizil střešní krytinu v rozsahu 35 metrů čtverečních z hliníkového vlnovce, čímž vznikla poškozené organizaci celková hmotná škoda na majetku ve výši 35 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené krytiny, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do budovy hasičské zbrojnice v obci Jerlochovice

Mezi osmnáctou hodinou podvečerní 18. února a sedmnáctou hodinou odpolední 19. února tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala v obci Fulnek, část Jerlochovice přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že se vloupala do zdejší budovy zbrojnice dobrovolných hasičů. Z vnitřních prostor pak odcizila finanční prostředky, tablet značky Lenovo a nášivky s logem SDH, vše v hodnotě bezmála 3 tisíce korun. Rozbitím skleněné výplně okna a poškozením dalšího zařízení objektu vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 8 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Fulneku a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí a věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na fulnecké policejní číslo 974 735 721.

Vloupání do budovy školského zařízení v Odrách

V přesně neustanovené době od patnácté hodiny odpolední dne 21. února do deváté hodiny ranní dne 24. února letošního roku po vyražení sklepního okna doposud neznámý pachatel vnikl do budovy školského zařízení na ulici Sokolovské v Odrách, přičemž z učebny biologie odcizil počítač značky Elite s klávesnicí v hodnotě 18 tisíc korun. Poškozením oken a dveří v objektu vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 10 tisíc korun. Tento přečin krádeže a přečin poškození cizí věci nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Odrách a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené elektroniky, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na oderské policejní číslo 974 735 741.

Vloupání do prodejny v Suchdolu nad Odrou

V době mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní 25. února letošního roku došlo na ulici Komenského v obci Suchdol nad Odrou k přečinu krádeže tím, že se doposud neznámý pachatel vloupal do zdejší prodejny. Po rozbití skleněné výplně dveří vnikl do provozovny a zde odcizil cigarety různých značek a různého množství v dosud přesně nevyčíslené hodnotě a vzniklými střepy skla znehodnotil čerstvě dodané pečivo v hodnotě jednoho a půl tisíce korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených tabákových výrobků, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Silniční kontrola řidiče s vysloveným zákazem řízení

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a ze spáchání přečinu neoprávněného užívání cizí věci 28letému muži z Novojičínska, neboť tento řídil motorové vozidlo tovární značky Renault Master, ač v současné chvíli má vysloven status neřidiče. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak shora uvedený 28letý muž byl okolo třinácté hodiny odpolední 26. února letošního roku stavěn a kontrolován novojičínskými policisty při běžné silniční kontrole v obci Libhošť, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že má rozhodnutím Okresního soudu v Novém Jičíně vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel a má uložen i podmíněný trest odnětí svobody se zkušební dobou do listopadu roku 2021. Policisté u tohoto řidiče provedli i orientační dechovou zkoušku s negativním výsledkem, pozitivní však byl test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů, a to na návykové látky amfetamin/metamfetamin. Následně však tento muž odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Dalším šetřením a prověřováním bylo zjištěno, že vozidlo k jízdě užil bez souhlasu majitele, kdy si svévolně vzal volně odložené klíče a s automobilem odejel z areálu soukromé společnosti. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Dopravní nehoda motorového vozidla s chodcem v obci Starý Jičín

Přibližně deset minut před devátou hodinou ranní 22. února 2020 doposud neznámý řidič blíže nezjištěného motorového vozidla (pravděpodobně osobní motorové vozidlo tovární značky VW bílé barvy) jel v obci Starý Jičín ve směru na obec Loučka, kdy při průjezdu pravotočivou zatáčkou narazil do zde jdoucího chodce, a to 38letého muže z Nového Jičína. Po střetu chodec upadl na vozovku a následně do silničního příkopu, přičemž mu vzniklo zranění středně závažného charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Podle všech doposud zjištěných okolností neznámý řidič přesně nezjištěného vozu z místa kolizní situace odejel neznámo kam a pro řádné zadokumentování celé záležitosti je nutný nejen jeho výslech, ale jsou důležité i svědecké informace dalších účastníků silničního provozu. Tyto skutečnosti lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 251 nebo 974 735 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě v Kopřivnici

Dne 27. února 2020 okolo 14:50 hodin došlo na ulici Štramberské v Kopřivnici, a to u autobusové zastávky Restaurace Pod kaštany, k dopravní nehodě mezi doposud neustanovenou řidičkou blíže nezjištěného osobního motorového vozidla a nezletilou 10letou místní dívkou. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak nezletilá chodkyně přecházela silnici po vyznačeném přechodu pro chodce, přičemž ve směru od centra města na obec Štramberk přijížděl blíže neupřesněný osobní automobil a narazil do levé strany těla dívky. V protisměru v tu chvíli stálo nezjištěné vozidlo a  dávalo chodkyni přednost. Po střetu s vozidlem dívka upadla na vozovku a utrpěla zranění. Řidička, která nehodu způsobila, z místa odjela.

Vzhledem k řádnému zadokumentování této dopravní nehody policisté žádají svědky, aby se přihlásili na číslo 974 735 251 nebo 974 735 446. Za jakékoli kladné informace k výše popsané kolizní situaci v dopravě policisté děkují.

Opava 28. února 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem