Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 3. září 2020

Zprávy z ÚO Opava (3), z ÚO Bruntál (3) a z ÚO Nový Jičín (3) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění krádeže jízdního kola v centru města Opavy

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 45letému muži z Karvinska, neboť tento měl v polední době 28. srpna letošního roku odcizit pánské horské jízdní kolo, čímž poškozené právnické osobě z Hradce nad Moravicí vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 29 tisíc korun. Tato trestná činnost majetkového charakteru se stala před vchodem do kavárny na Horním náměstí v Opavě a případ objasnili místní policisté. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, a to v úzké spolupráci s jejich karvinskými kolegy, kdy se zjišťují i další okolnosti, například zda se shora uvedený 45letý muž nedopustil i dalšího obdobného protiprávního jednání a chování.

Silniční kontrola řidičky osobního automobilu s vysloveným zákazem řízení

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 28leté ženě z Opavska, neboť tato několik minut po osmnácté hodině podvečerní prvního zářijového dne letošního roku řídila po ulici Nákladní v Opavě osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat, ač má rozhodnutím Magistrátu města Opavy vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny vydané skupiny, a to až do května roku 2021. Tato skutečnost byla zjištěna při běžné silniční kontrole a při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ze strany službu konající opavské policejní hlídky a rovněž následnou lustrací v dostupných evidencích. Zakročující policisté také zjistili, že shora uvedená 28letá žena řídila automobil pod vlivem omamných a psychotropních látek či jedů, poněvadž provedený test na možnou přítomnost návykových látek v jejím těle vyzněl pozitivně na amfetamin/metamfetamin a cannabis. Na výzvu se podezřelá žena odmítla podrobit lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) a bylo jí opětovně zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušných orgánů. Zda naplnila i skutkovou podstatu přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je předmětem dalšího prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Podnapilý muž řídil v Kravařích osobní automobil

V těchto dnech policisté z kravařského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky téměř 44letému místnímu muži, neboť tento chvíli před čtrnáctou hodinou odpolední 2. září 2020 řídil po ulici Náměstí v Kravařích osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia, i když byl v podnapilém stavu. Tato skutečnost byla zjištěna při běžné silniční kontrole ze strany policistů z Obvodního oddělení v Kravařích, kteří výše uvedenému muži odborným měřením dechovými zkouškami naměřili pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,3 promile alkoholu v dechu. Shora jmenovaný řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kravařských policistů a opavských kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda silně podnapilého cyklisty na Bruntálsku

Přibližně třicet minut po dvaadvacáté hodině večerní posledního srpnového dne letošního roku jel po ulici Nábřežní v Břidličné místní 35letý muž na svém jízdním kole, přičemž vlivem předchozího požití alkoholických nápojů nezvládl řízení a upadl na zem. Při tomto si způsobil zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Na pádu cyklisty neměla vliv žádná jiná osoba, ke zranění nikoho dalšího nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na několik stovek korun. Při prošetřování a prověřování celé záležitosti přítomní policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále provedli u shora uvedeného 35etého muže orientační dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou téměř 2,4 promile alkoholu v dechu. Po řádném zadokumentování celého spisového materiálu bude vše postoupeno podle věcné příslušnosti do správní komise pro projednávání přestupků na Odbor dopravy daného Městského úřadu k dalšímu projednání a opatření.

Žádost o ustanovení dosud neznámého řidiče osobního automobilu po nehodě v Krnově

Patnáct minut před šestnáctou hodinou odpolední 20. srpna 2020 jela kolem prodejny Boženka na ulici Hlubčické v Krnově místní 35letá žena na svém jízdním kole, přičemž doposud neznámý řidič blíže neustanoveného osobního motorového vozidla do ní při couvání narazil. Po střetu utrpěla cyklistka zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Neznámý řidič (mohlo by se jednat o ženu ve věku 50 až 60 let) neznámého automobilu pravděpodobně vínové barvy odejel neznámo kam. U poškozené zraněné ženy byla provedena orientační dechová zkouška s negativním výsledkem a škoda na majetku byla vyčíslena řádově v několika stovkách korun. Celou záležitostí se intenzivně zabývají policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále a jakékoli informace, které by vedly k ustanovení osoby řidiče motorového vozidla případně jakákoli další podnětná svědectví k průběhu jízdy obou účastníků kolizní situace v dopravě, lze telefonicky sdělit na bruntálské policejní číslo 974 731 251 inspektoru Michalu Hradilovi případně kdykoli na bezplatnou linku tísňového volání policie České republiky čísla 158.

Při jízdě upadlo řidiči nákladního automobilu kolo

Patnáct minut po třinácté hodině odpolední 2. září 2020 řídil 26letý muž z Frýdeckomístecka nákladní motorové vozidlo tovární značky Renault Midlum po silnici mezi obcemi Valšov a Lomnice na Bruntálsku, přičemž si před jízdnou řádně nezkontroloval dotažení šroubu na levém zadním kole automobilu, které bylo před výjezdem měněno a při následné jízdě tak došlo k samovolnému uvolnění a k upadnutí tohoto kola s pneumatikou. Při nekontrolovatelném pohybu se kolo dostalo do levé poloviny vozovky a narazilo do zde právě protijedoucího osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Roomster, které řídila 38letá žena z Bruntálska. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechové zkoušky vyzněly u obou účastníků kolizní situace v dopravě negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 180 tisíc korun. Celá záležitost je nadále prošetřována a prověřována policisty Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Podnapilý řidič po dopravní nehodě ve Frenštátě pod Radhoštěm ujížděl

V těchto dnech novojičínští dopravní policisté zahájili úkony trestního řízení k objasnění a k prověření skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že 58letý muž z Novojičínska mohl okolo šestnácté hodiny odpolední 29. srpna 2020 spáchat ve Frenštátě pod Radhoštěm přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a prověřováním zjištěno, tak výše jmenovaný 58letý muž řídil v uvedené době po frenštátské ulici Františka Palackého osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Clio, přičemž se vlivem své silné podnapilosti plně nevěnoval řízení a narazil pravou přední části svého automobilu do levé zadní části před ním jedoucího, zpomalujícího a vlevo odbočujícího osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, které řídil 36letý muž z Ostravy. Po střetu prvně jmenovaný muž nezastavil a ujížděl po ulicích Mariánská, Dráhy, Horní, Nádražní a Bystrá, kde se otočil zpět a pokračoval na ulici Nádražní. Poškozený řidič škodovky jej pronásledoval a při tomto o celé záležitosti vyrozuměl službu konající policejní hlídku. Ujíždějícího muže se policistům podařilo zastavit na ulici Střelniční ve Frenštátě pod Radhoštěm, přičemž odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,3 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu policisté řidičský průkaz nezadrželi, poněvadž jej nepředložil, bylo mu však zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušných orgánů. V době dopravní nehody nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 25 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v intenzivním prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně a také ze strany novojičínských kriminalistů.

Celostátně hledaný muž byl nalezen při silniční kontrole na Novojičínsku

Třicet minut před dvaadvacátou hodinou večerní 30. srpna 2020 policejní hlídka z novojičínského Obvodního oddělení vykonávala hlídkovou činnost a dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na ulici B. Martinů v Novém Jičíně, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicia, a to 71letého místního muže. Při dané silniční kontrole bylo lustracemi v dostupných evidencích zjištěno, že tento muž má trestním příkazem Okresního soudu v Uherském Hradišti a usnesením Krajského soudu v Brně, pobočka ve Zlíně vysloven mimo jiné zákaz činnosti spočívající v současném zákazu řízení všech motorových vozidel. Dalšími lustracemi bylo prokázáno, že se jedná o osobu v celostátním pátrání v souvislosti s příkazem k jeho dodání do výkonu trestu odnětí svobody.

Z výše uvedených důvodů byl 71letý muž ze strany zakročujících policistů zadržen, omezen na svobodě a po provedených nutných procesních úkonech byl eskortován do ostravské Vazební věznice, kde byl následně umístěn. V dané záležitosti novojičínští policisté a kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Vážná dopravní nehoda osobního automobilu na Novojičínsku

Patnáct minut po šestnácté hodině odpolední 1. září 2020 řídil 27letý muž cizí státní příslušnosti, toho času bytem v Brně, osobní motorové vozidlo tovární značky BMW X6 po silnici číslo I/48 v katastru obce Starý Jičín, a to ve směru od Nového Jičína na Hranice, přičemž s největší pravděpodobností nepřizpůsobil rychlost jízdy povětrnostním podmínkám (silný déšť), dostal smyk, přejel do protisměru, vyjel mimo pozemní komunikaci a narazil do betonového pilíře mostu. Při této dopravní nehodě utrpěl řidič i jeho 31letý spolujezdec cizí státní příslušnosti bydlící v Blansku zranění těžších charakterů s nutností lékařského vyšetření a ošetření v nemocnici v Novém Jičíně. Na místě se na výzvu novojičínských dopravních policistů řidič podrobil orientační dechové zkoušce s negativním výsledkem, ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 300 tisíc korun. Celá záležitost je nadále intenzivně prověřována ze strany novojičínských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Opava 3. září 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem