Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 30. dubna 2020

Zprávy z Opavska (4), z Bruntálska (3) a z Novojičínska (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Silniční kontrola řidiče automobilu pod vlivem návykové látky a s vysloveným zákazem řízení

V těchto dnech policisté z Obvodního oddělení ve Velkých Heralticích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání 28letému muži z Bruntálska, neboť tento řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A6 Avant, ač má v této chvíli pravomocnými rozsudky okresních soudů v Bruntále a v Opavě vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až do listopadu roku 2022.

Tato skutečnost byla zjištěna lustracemi v dostupných evidencích při běžné silniční kontrole ze strany službu konající velkoheraltické policejní hlídky, a to pár minut po šestnácté hodině odpolední 25. dubna 2020 v obci Holasovice, část Loděnice. Dále bylo zjištěno, že automobil nemá řádně nasazené obě registrační značky, poněvadž se v současné chvíli nacházejí v depozitu příslušného odboru dopravy Městského úřadu a testem na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v těle řidiče byl prokázán výskyt návykových látek na amfetamin/metamfetamin a THC. Policejní výzvu k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) výše uvedený muž bezdůvodně odmítl, orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany velkoheraltických policistů a opavských kriminalistů.

Dvojitá kontrola řidičky osobního automobilu pod vlivem návykových látek

Službu konající policejní hlídka z opavského Obvodního oddělení několik minut po dvaadvacáté hodině večerní 24. dubna 2020 stavěla a kontrolovala na ulici Solné v Opavě řidičku osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 306, a to 24letou ženu z Budišova nad Budišovkou. Provedená orientační dechová zkouška u ní vyzněla negativně, pozitivní však byl následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jejím těle na návykové látky amfetamin/metamfetamin. Na výzvu policistů se řidička podrobila lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve) a na místě jí bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

Zhruba po dvou a půl hodinách, tedy chvíli před jednou hodinou ranní 25. dubna 2020 opavští policisté viděli, jak po ulici Pekařské v Opavě jede osobní automobil tovární značky Peugeot 306, kterého zákonným způsobem zastavili a na místě řidiče znovu zkontrolovali výše uvedenou 24letou ženu. Opětovně provedená orientační dechová zkouška u ní byla negativní, kladný však byl test na možnou přítomnost návykových látek v jejím těle na amfetamin a metamfetamin. Vzhledem k tomu, že u pachatelky protiprávního jednání mající znaky naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky byla důvodná obava, že ve svém počínání bude i nadále pokračovat, zakročující policisté rozhodli o jejím zadržení a omezení na svobodě. Po provedených nutných procesních úkonech byla 24letá žena propuštěna na svobodu a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Vloupání do dodávkového automobilu v obci Ludgeřovice

V blíže neustanovené době mezi 23. a 27. dubnem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice zločin krádeže tím, že po vypáčení zámku zadních dveří vnikl do úložného prostoru zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Citroën Jumper, ze kterého odcizil dva kufry s nářadím značky Hilti, brašnu s různými druhy a množstvím běžného pracovního nářadí (kladívka a šroubováky), dále utahovací kladivo, vrtací kladivo, aku flexu, aku šroubovák, rychlonabíjecí stanici, akumulátory a baterie, čímž poškozené soukromé společnosti z Ostravy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši nejméně 43 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených nástrojů a nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Objasnění krádeže zboží v opavském supermarketu

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 22letého muže z Opavy jako obviněného ze spáchání zločinu krádeže, kterého se měl dopustit tím, že třicet minut po šestnácté hodině odpolední 27. dubna letošního roku odcizil v jednom ze supermarketů na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží v hodnotě bezmála 300 korun. Dámské boty zvané baleríny, pánské šortky a dámské hygienické vložky si uschoval do svého batohu a bez úhrady prošel pokladní zónou, kde byl zadržen všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Následně byl předán přivolané službu konající opavské policejní hlídce, přičemž lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky okresních soudů v Opavě a v Břeclavi k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou do srpna roku 2020. Případná další obdobná trestná činnost majetkového charakteru výše uvedeného 22letého obviněného muže je nadále ve vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Zadržení pachatele vloupání do rekreační chaty v Dětřichově nad Bystřicí

Policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody 23letému muži z Olomoucka, neboť tento se ve večerních hodinách 25. dubna letošního vloupal do jednoho z rekreačních obydlí na katastru obce Dětřichov nad Bystřicí, a to za účelem přespání. Do objektu se dostal vykopnutím dveří, čímž poškozenému místnímu 73letému majiteli vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 500 korun. Jak bylo doposud zjištěno, tak výše uvedený podezřelý muž po vniknutí do chaty nejprve prohledal lednici a další skladové prostory, zda zde není něco k jídlu a k pití, poté ulehl na postel a usnul zde až do ranních hodin následujícího dne, kdy byl vyrušen a snažil se skokem z okna utéci. Přibližně po 300 metrech od místa činu byl však zadržen svědky a předán přivolaným službu konajícím policistům k dalším nutným procesním úkonům. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany rýmařovských policistů a bruntálských kriminalistů.

Dopravní nehoda řidiče nákladního automobilu u obce Žďárský Potok

Pár minut po jedenácté hodině dopolední 27. dubna 2020 řídil 53letý muž z Bruntálska nákladní motorové vozidlo tovární značky Renault Midlum od obce Žďárský Potok k hranici přilehlých okresů, přičemž nezvládl průjezd levotočivou zatáčkou a převrátil nákladní soupravu do pravého silničního příkopu, kde srazil a poškodil dvě směrové tabule. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 260 tisíc korun. Celá tato kolizní situace v dopravě je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda tříkolky mezi obcemi Brantice a Radim

Třicet minut po třinácté hodině odpolední 28. dubna 2020 řídil 47letý muž z Havířova, okres Karviná motocykl - tříkolku tovární značky Rewaco na katastru obce Brantice, přičemž v prostoru křižovatky vedoucí na obec Radim mu nedal přednost v jízdě doposud neznámý řidič přesně neustanoveného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Fabia vínové barvy. Tento řidič vyjel se škodovkou z vedlejší pozemní komunikace, přičemž nerespektoval dopravní značku „Stůj, dej přednost v jízdě“ a bezprostředně tak ohrozil a omezil prvně jmenovaného řidiče, který jel po hlavní silnici. Aby nedošlo ke střetu, tak 47letý motocyklista strhl řízení a vyjel vlevo mimo vozovku, kde se tříkolka převrátila. Ke střetu mezi automobilem a motocyklem nedošlo. Řidič vozu Škoda Fabia přibrzdil, následně se však rozjel a odejel neznámo kam. Při dopravní nehodě utrpěl motocyklista i jeho 45letá spolucestující z Havířova zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Orientační dechová zkouška vyzněla u výše jmenovaného 47letého muže negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši nejméně 220 tisíc korun. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále, kteří potřebují jakékoli kladné informace k dosud neznámému řidiči přesně nezjištěného osobního automobilu, což by vedlo k řádnému objasnění věci a k zadokumentování spisového materiálu. Tyto poznatky lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 251 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

NOVOJIČÍNSKO:

Novojičínští policisté a kriminalisté prověřují oznámení o loupežném přepadení

V těchto dnech novojičínští policisté a kriminalisté intenzivně prověřují oznámení 27letého muže z Novojičínska, který uvedl, že v pozdních večerních hodinách 24. dubna 2020 se stal obětí loupežného přepadení na katastru Nového Jičína. Ke skutku mělo dojít v blíže neupřesněné době mezi jednadvacátou a třiadvacátou hodinou, a to na cyklostezce spojující město Nový Jičín s obcí Rybí, přesněji na úrovni zdejšího skladu soukromé společnosti. Podle informací poškozeného muže tento šel v mírně podnapilém stavu po výše uvedené cyklostezce, přičemž proti němu šel mu neznámý muž, který jej beze slova a bez zjevné příčiny udeřil pěstí do obličeje, vlivem čehož napadený upadl na asfaltový povrch komunikace. V té chvíli mu neznámý muž ve věku 25-30 let, 190 cm vysoký, krátce střižených vlasů, který byl oblečen do černých kalhot zvaných "kapsáče" a do černé mikiny s bílým nápisem odcizil z kapsy kalhot mobilní telefon značky iPhone Xs Max bílé barvy a pánskou koženou peněženku značky Element bez finančních prostředků s různými osobními doklady Po tomto protiprávním jednání majetkového charakteru neznámý muž odešel neznámo kam, poškozený utrpěl lehčí zranění v obličeji bez nutnosti lékařského vyšetření a ošetření a vznikla mu celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 23 tisíc korun. Celou záležitostí se nyní intenzivně zabývají novojičínští policisté a kriminalisté pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty zvlášť závažného zločinu loupeže a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či jakékoli jiné kladné podněty a poznatky vedoucí k objasnění celého případu, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Objasnění úmyslného rozbití digitálního panelu autobusové zastávky v Bílovci

V nedávných dnech byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o případu, ke kterému došlo mezi šestnáctou hodinou odpolední 25. března a šestou hodinou ranní 26. března letošního roku na ulici Ostravské v Bílovci. Tehdy neznámý pachatel spáchal přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně rozbil skleněnou výplň digitálního panelu zdejší autobusové zastávky s názvem „Beseda“, čímž poškozené ostravské společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 60 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru intenzivně prověřovali policisté z Obvodního oddělení v Bílovci, kteří nyní osobou pachatele ustanovili 20letého muže z Ostravy, jenž se ke svému skutku doznal a ve zkráceném přípravném řízení mu tak bylo sděleno podezření ze shora uvedené trestné činnosti.

Odcizení motorové pily z pozemku rodinného domu v Šenově u Nového Jičína

Od brzkých ranních hodin do polední doby 25. dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Jaselské v obci Šenov u Nového Jičína zločin krádeže a přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na zahradu jednoho z rodinných domů, kdy ze zde instalované betonové kóje odcizil motorovou pilu značky Oleo-Mac, čímž poškozenému 29letému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného pracovního nářadí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Vloupání do jedné z kopřivnických garáží

Mezi šestou hodinou ranní a devatenáctou hodinou podvečerní 28. dubna tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Husové v Kopřivnici zločin krádeže tím, že se vloupala do jedné z místních garáží, ze které odcizila svářečku, auto nabíječku, přímočarou pilu, tři sady gola klíčů, šest kusů pylových, olejových a vzduchových filtrů a tři balení keramických obkladů, čímž vznikla poškozenému 68letému místnímu muži celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 13 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Opava 30. dubna 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem