Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 4. května 2020

Zprávy z Opavska (4), z Bruntálska (5) a z Novojičínska (5) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Objasnění vloupání do osobního automobilu na ulici Kolářské v centru města Opavy

V nedávné době byla veřejnost prostřednictvím novin a dalších médií informována o případu, ke kterému došlo okolo jednadvacáté hodiny večerní 22. dubna letošního roku na ulici Kolářské v centru Statutárního města Opavy. V té době se tehdy neznámý pachatel vloupal do zde na chvíli odstaveného osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 107 černé barvy s nápisem Pizza, přičemž z prostoru palubní desky odcizil volně odložený číšnický flek s finančními prostředky ve výši přes 6 tisíc korun a z univerzálního držáku předního okna odcizil mobilní telefon značky Xiaomi Redmi 6A (sloužící jako navigace) v hodnotě 2 tisíce korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru intenzivně prověřovali policisté z Obvodního oddělení v Opavě, kteří případ nyní objasnili a vrchní inspektor Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě tak v těchto dnech mohl zahájit trestní stíhání 43letého místního muže pro zločin krádeže. Případné další obdobné protiprávní jednání obviněného muže je nadále ve stádiu vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.

Odcizení zahradního traktoru v Opavě-Komárově

V blíže neustanovené době mezi 24. dubnem a 1. květnem letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Ostravské v Opavě, v městské části Komárov zločin krádeže tím, že se vloupal do skladu se zahradní technikou, ze kterého odcizil traktůrek na sekání trávy tovární značky Stiga Estate 6102 žlutočerné barvy, čímž poškozené fyzické i právnické osobě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 40 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zahradního stroje, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Silniční kontrola silně podnapilého řidiče osobního automobilu ve Vítkově

Chvíli před jedenáctou hodinou dopolední prvního květnového dne tohoto roku policejní hlídka z vítkovského Obvodního oddělení v rámci běžného výkonu služby a dohledu nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Fučíkové ve Vítkově řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Fiat Dobló, a to 45letého místního muže. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž řídil automobil pod silným vlivem alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,3 promile alkoholu v dechu. Na místě mu policisté zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je shora uvedený 45letý muž důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů.

Kontrola prokázala řidiče pod vlivem návykových látek a s vysloveným zákazem řízení

Pár minut po dvaadvacáté hodině večerní 1. května 2020 službu konající policejní hlídka stavěla na ulici Těšínské mezi Opavou a její městskou částí Komárov 41letého muže z Opavy jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Mercedes Benz Vito. Při prováděné silniční kontrole vyzněla u něj orientační dechová zkouška negativně, pozitivní však byl následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, a to na návykové látky amfetamin/metamfetamin. Výzvu ze strany zakročujících policistů k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) bezdůvodně odmítl. Lustracemi v dostupných evidencích bylo také prokázáno, že 41letý muž má v současné chvíli vysloven Magistrátem města Opavy zákaz řízení všech motorových vozidel až do června roku 2021 a svým jednáním tak naplnil skutkovou podstatu přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Tento skutek je nadále v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Opavě v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty.

BRUNTÁLSKO:

Úmyslné poškození stromů na ulici Bartákové v Rýmařově

V průběhu měsíce dubna letošního roku doposud neznámá osoba úmyslně poškodila stromovou výsadbu za bytovým domem na ulici Bartákové v Rýmařově, kdy několik vzrostlých stromů o původní výšce 15 až 20 metrů zkrátila a uřízla ve výšce 8 až 10 metrů nad zemí a také nařízla několik dalších stromů ve spodní části u kmene. Jednalo se o smrky, modříny, břízy a javory, čímž poškozené místní samosprávě vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 100 tisíc korun. Celou záležitostí se nyní intenzivně zabývají policisté z Obvodního oddělení v Rýmařově v úzké spolupráci s bruntálskými kriminalisty a jakékoli informace, které by vedly k ustanovení osoby pachatele či k důvodu jejího protiprávního počínání a jednání, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na rýmařovské policejní číslo 974 731 751 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Odcizení přívěsného vozíku v obci Lichnov

Mezi šestnáctou hodinou odpolední 30. dubna a devátou hodinou ranní 1. května letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Lichnov přečin porušování domovní svobody tím, že neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů a po odstranění řetězu odcizil uzamčený přípojný vozík za motorové vozidlo tovární značky Agados stříbrné barvy s registrační značkou 2T5 0623, čímž poškozenému 63letému muži z Opavy vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 4 a půl tisíce korun. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany policistů z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného vozíku, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731.

Dopravní nehoda podnapilého mladého řidiče osobního automobilu v Bruntále

Okolo třetí hodiny ranní 1. května 2020 řídil po ulici Dlouhé v Bruntále místní 18letý muž osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot 806, přičemž vlivem podnapilosti nezvládl řízení a narazil do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Dacia Logan, jehož majitelem je 36letý muž z Bruntálska. Bezprostředně po střetu řidič z místa dopravní nehody utekl, po chvíli se však vrátil a již přítomným policistům se k řízení vozu doznal. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že není držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním a provedené odborné měření dechovými zkouškami u něj bylo pozitivní s naměřenými hodnotami bezmála 0,9 promile alkoholu v dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 120 tisíc korun. Celá tato kolizní situace v dopravě i další zjištěné indicie k předmětné záležitosti jsou nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Dopravní nehoda řidičky osobního automobilu u Nových Heřmínov

Třicet minut po jedenácté hodině dopolední prvního květnového dne letošního roku řídila 49letá žena z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fabia mezi obcemi Nové Heřmínovy a Zátor, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou dostala na mokré vozovce smyk, přejela v rotaci do protisměru, narazila do směrového sloupku a přes střechu se převrátila zpět na kola za levým okrajem komunikace. Řidička při dopravní nehodě utrpěla zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici, ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška u ní vyzněla negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 21 tisíc korun. Tato kolizní situace v dopravě je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Vloupání do sklepního boxu v krnovském panelovém domě a odcizení elektrokola

Mezi osmou hodinou ranní a šestnáctou hodinou odpolední 2. května tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Sídliště pod Cvilínem v Krnově přečin porušování domovní svobody a zločin krádeže tím, že se vloupal do sklepního boxu poškozeného 49letého místního muže a odcizil mu elektrické kolo značky Apache Hawk barvy slonové kosti v kombinaci s modrou v hodnotě přes 35 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Krnově a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného elektrokola, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na krnovské policejní číslo 974 731 731 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

NOVOJIČÍNSKO:

Odcizení dvou stromů z lesního porostu na katastru obce Spálov

V blíže neupřesněné době od poloviny ledna do konce dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na katastru obce Spálov přečin či zločin krádeže tím, že ve zdejším lesním porostu pokácel, vytěžil a odcizil dva vzrostlé stromy (jedle) o objemu přes 6 m3 dřevní hmoty, čímž poškozené opavské společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši bezmála 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Odrách a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených stromů nebo dřeva, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na oderské policejní číslo 974 735 741.

Vloupání do rodinného domu v obci Libhošť

Mezi čtrnáctou hodinou odpolední 26. dubna a patnáctou hodinou odpolední 29. dubna tohoto roku doposud neznámá osoba spáchala v obci Libhošť přečin porušování domovní svobody a zločin krádeže tím, že nejprve neoprávněně vstoupila na pozemek jednoho z rodinných domů, následně za pomocí nalezeného žebříku vylezla na balkón a po rozbití skleněné výplně dveří se vloupala do obytných prostor, ze kterých odcizila čtyřtaktní strunovou sekačku značky Hecht červenobílé barvy a elektrickou kytaru červenobílé barvy, čímž poškozenému 59letému muži z Brna byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Vloupání do objektu cukrářství v Kopřivnici

V brzkých ranních hodinách posledního dubnového dne letošního roku se doposud neznámý pachatel vloupal do cukrárenské provozovny na ulici Školní v Kopřivnici, kterou prohledal a následně odcizil finanční prostředky na hotovosti, plastový odpadkový koš, role pytlíků do koše a textilní utěrky, čímž poškozené místní soukromé společnosti vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 18 tisíc korun. Na místo činu byl přivolán i policejní psovod se služebním psem, který vypracoval pachovou stopu v délce 800 metrů ke garážím na ulici Pod bílou horou v Kopřivnici. Tento zločin krádeže nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či nálezu financí a dalších věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Silniční kontrola silně podnapilého řidiče osobního automobilu v Kopřivnici

Pár minut po desáté hodině dopolední 2. května 2020 policejní hlídka z kopřivnického Obvodního oddělení v rámci běžného výkonu služby a dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stavěla a kontrolovala na ulici Paseky v Kopřivnici řidiče malého motocyklu tovární značky Jawa Babetta, a to 45letého místního muže. Odborným měřením dechovými zkouškami u něj byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2,1 promile alkoholu v dechu. Shora uvedený motocyklista s naměřenými hodnotami souhlasil, nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kopřivnických policistů a novojičínských kriminalistů.

Vloupání do rodinného domu v obci Butovice

Mezi patnáctou hodinou odpolední a jednadvacátou hodinou večerní 2. května letošního roku doposud neznámý pachatel neoprávněně vstoupil na oplocený pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Poštovní ve Studénce, v části Butovice, kdy poté vnikl do obytných prostor domu a odcizil finanční prostředky v hodnotě 7 tisíc korun, ke škodě místní 70leté ženě. Tento přečin porušování domovní svobody a zločin krádeže nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Studénce a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na studénecké policejní číslo 974 735 761.

Opava 4. května 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem