Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, Bruntálska a Novojičínska - 6. května 2020

Zprávy z Opavska (5), z Bruntálska (3) a z Novojičínska (4) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Vloupání do osobního automobilu v obci Hněvošice

Mezi jednadvacátou hodinou večerní 2. května a sedmnáctou hodinou odpolední 3. května tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Družstevní v obci Hněvošice zločin krádeže tím, že se po rozbití skleněné výplně okna dveří vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Audi A5, ze kterého odcizil mobilní telefon značky iPhone X šedé barvy, pánské parfémy, pánskou koženou peněženku, pánský kožený opasek hnědé barvy, šátek černé barvy, dámskou koženou kabelku a pánské sluneční brýle vše značky Luis Vuitton, dále cestovní tašku černé barvy, dva přenosné reproduktory značky Bose a bezdrátová sluchátka shodné značky, pánské pantofle a pánské kraťasy s pánským koženým opaskem černé barvy vše značky Gucci, čímž vznikla poškozenému 32letému muži z Olomouce a poškozené soukromé společnosti celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 80 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kravařích a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu shora uvedených odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kravařské policejní číslo 974 737 721 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

Opavská recidivistka opět zcizovala zboží v supermarketu

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení zahájili úkony trestního řízení ve věci zločinu krádeže, kterého se dopustila 34letá žena z Opavy tím, že chvíli po osmnácté hodině odpolední 4. května letošního roku v supermarketu na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách odcizila volně vystavené zboží v hodnotě bezmála 900 korun. Tři kusy pleťové kosmetiky si položila na nosnou část svého dětského kočárku, vše přikryla svou kabelkou a bez úhrady tohoto zboží prošla přes pokladní zónu. Zde byla zadržena všímavým pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byla předána přivolaným policistům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u ní jedná o recidivu, poněvadž byla v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána rozsudkem Okresního soudu v Opavě pro trestnou činnost majetkového charakteru, a to k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů, kdy se zjišťuje její případné další obdobné protiprávní jednání a chování.

Dopravní nehoda silně podnapilé řidičky osobního automobilu v obci Slavkov

Přibližně třicet minut po jednadvacáté hodině večerní 4. května 2020 řídila 21letá žena z Opavska osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A4 Avant po Staré ulici v obci Slavkov, přičemž vlivem své silně podnapilosti nezvládla řízení a narazila do zídky oplocení jednoho z rodinných domů. Po této dopravní nehodě však z místa odejela a pokračovala v jízdě až do silniční kontroly ze strany přivolané službu konající policejní hlídky. Následným odborným měřením dechovými zkouškami byly u řidičky naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,7 promile alkoholu v dechu a vzhledem k tomu, že si žena stěžovala na bolest hlavy, osádka sanitního vozidla jí převezla k lékařskému vyšetření a ošetření do Slezské nemocnice v Opavě. Zde se rovněž podrobila i odběru biologického materiálu (krve) k přesnému zjištění množství alkoholu v jejím těle. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 52 tisíc korun. Výše uvedené ženě policisté zadrželi řidičský průkaz, na místě jí zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a celá záležitost je nadále v prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Vloupání do bytu na ulici Čs, Armády v Hlučíně

Mezi sedmou hodinou ranní a devátou hodinou dopolední 5. května tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Čs. Armády v Hlučíně přečin porušování domovní svobody a zločin krádeže tím, že se vloupal do bytu poškozeného místního 67letého muže a následně odcizil finanční prostředky v korunách i v zahraničních měnách. Celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši bezmála 82 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.

Žádost opavských policistů a kriminalistů o svědectví k nálezu zraněného muže v Opavě

V těchto dnech opavští policisté a kriminalisté intenzivně zjišťují veškeré okolnosti, které vedly ke zranění 41letého muže z Opavy, který byl pár minut po osmé hodině ranní 3. května 2020 nalezen v bezvědomí na travnaté ploše mezi budovou Obchodního centra Katka na ulici Ratibořské a panelovým domem na ulici Černé v Opavě, v městské části Kateřinky. Jak bylo dosavadním prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž z dosud přesně nezjištěných příčin utrpěl zranění těžšího charakteru na hlavě s nutností lékařského vyšetření, ošetření a hospitalizace ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Zraněný muž byl oblečen do pracovních montérek modré barvy s reflexními prvky a do pracovní bundy žluté reflexní barvy, přičemž podle doposud získaných informací měl chvilkami posedávat či postávat u zdejšího křovinatého porostu, údajně mohl být v silně podnapilém stavu, dokonce bylo viděno, jak v jednom případě sám upadl na záda na zem a později byl tedy nalezen na daném místě v bezvědomí. Opavští kriminalisté žádají širokou veřejnost o další potřebné informace k celé záležitosti jako například, zda tedy na uvedeném místě stál či seděl zraněný muž sám, zda zde byl i s jinými osobami, zda byl účastníkem nějakého slovního či fyzického napadení nebo jiného konfliktu a také policisté pátrají po jeho žluté reflexní pracovní bundě, kterou mohla jakákoli dosud neznámá osoba nalézt volně pohozenou na zemi mezi ulicemi Ratibořská - Černá a Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách. Jakékoli informace, které by vedly k řádnému objasnění věci a k zadokumentování celé záležitosti, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651 nebo 974 737 446 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehoda motocyklisty v lesním úseku u obce Svobodné Heřmanice

Pár minut po čtrnácté hodině odpolední 3. května 2020 řídil 29letý muž z Frýdeckomístecka svůj motocykl tovární značky Yamaha po lesní cestě v katastru obce Svobodné Heřmanice, a to ve směru od Pustých Držkovic na Bratříkovice, přičemž dostal smyk a předním kolem narazil do pařezu. Po střetu upadl na zem a na volně ležící kmeny stromů, následně však vstal a za pomoci zde přítomných kamarádů byl převezen do obce Jakartovice na Opavsku. Vzhledem k bolesti na hrudi jej zde již čekala osádka přivolaného sanitního vozidla s lékařem a pro svá zranění byl následně letecky transportován helikoptérou do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě k dalšímu lékařskému vyšetření, ošetření a k hospitalizaci. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 40 tisíc korun. Orientační dechová zkouška nebyla u motocyklisty provedena, byl u něj nařízen odběr biologického materiálu (krve) ke zjištění, zda nebyl v době jízdy pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek. Celá kolizní situace je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Umístění silně podnapilého muže na protialkoholní záchytné stanici k vystřízlivění

Chvíli po třiadvacáté hodině večerní 2. května letošního roku policejní autohlídka z krnovského Obvodního oddělení v rámci běžného výkonu služby projížděla po ulici Mikulášské v Krnově, přičemž na zemi viděla ležícího muže, který se snažil postavit, avšak neustále padal na chodník či na cestu. Orientační dechová zkouška u něj prokázala pozitivní výsledek s naměřenou hodnotou bezmála 4,2 promile alkoholu v dechu a vzhledem k tomu, že zde vznikla důvodná obava o jeho život a zdraví a také aby nebyla ohrožena bezpečnost a plynulost silničního provozu, zakročující policisté rozhodli o dodání tohoto 38letého místního muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž tak nedošlo ke škodě na majetku a celý spisový materiál bude zaslán k dalšímu projednání a opatření do správní komise pro projednávání přestupků příslušného Městského úřadu v Krnově.

Dopravní nehoda motocyklisty s volně pobíhajícím psem u obce Skály

Chvíli před patnáctou hodinou odpolední 4. května 2020 řídil 45letý muž z Bruntálska motocykl tovární značky Yamaha Venture mezi obcemi Skály a Rešov, přičemž po louce vedle pozemní komunikace volně, vedle své 55leté majitelky z Bruntálska, pobíhal pes (rasy německá doga) a znenadání mu bezprostředně vběhl do jeho jízdní dráhy. Ač se snažil motocyklista střetu zabránit a intenzivně brzdil, přesto došlo ke kontaktu předního kola motorky se zvířetem a k následnému pádu řidiče i jeho 45leté spolujezdkyně z Bruntálska na vozovku. Při tomto oba utrpěli zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v krnovské nemocnici. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 20 tisíc korun. Ke zranění psa nedošlo a celá tato kolizní situace v dopravě je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

NOVOJIČÍNSKO:

Úmyslné poškození osobního automobilu v Novém Jičíně

V blíže neustanovené době mezi 30. dubnem a 3. květnem letošního roku doposud neznámá osoba spáchala na ulici Revoluční v Novém Jičíně přečin poškození cizí věci tím, že úmyslně poškodila zde zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky VW Passat Variant. Různými rýhami do laku kompletní karosérie automobilu vznikla poškozenému místnímu 48letému muži celková hmotná škoda na majetku ve výši 12 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k důvodu jejího protiprávního jednání a chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Vloupání do kůlny za panelovým domem na ulici Nádražní v Novém Jičíně

Mezi desátou hodinou dopolední 3. května a osmou hodinou ranní 4. května tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Nádražní v Novém Jičíně zločin krádeže tím, že se po vypáčení dveří vloupal do kůlny za jedním z panelových domů, ze které odcizil pánské horské jízdní kolo značky X-Fact bílé barvy, dámské horské jízdní kolo značky Apache Hawk bílo-zeleno-modré barvy, pánské trekingové jízdní kolo značky Core černé barvy a tři rybářské navijáky značek Spro Hardline, Avatar a SportFish modré a zelených barev, čímž poškozenému místnímu 44letému muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 23 a půl tisíce korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nadále prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu shora uvedených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Vloupání do garáže v obci Hukovice

V blíže neupřesněné době na konci měsíce dubna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal v obci Bartošovice, část Hukovice zločin krádeže tím, že se u jednoho ze zdejších domů vloupal do samostatně stojící garáže, ze které odcizil pánské horské jízdní kolo značky Leader Bikes Fox černozelené barvy, stan pro tři osoby hnědé barvy, tři rybářské teleskopické pruty s navijáky a další rybářské potřeby, nářadí a náčiní, čímž dvěma poškozeným osobám z Novojičínska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 16 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení ve Studénce a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na studénecké policejní číslo 974 735 761.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v Kopřivnici

Přibližně třicet minut po jedné hodině ranní 6. května 2020 řídil po ulici Záhumenní v Kopřivnici 24letý muž z Novojičínska osobní motorové vozidlo tovární značky VW Golf, a to ve směru od obce Štramberk ke křižovatce s ulicí Kpt. Jaroše, přičemž při odbočování vpravo nezvládl řízení a přejel do protisměru, kde se střetl s osobním automobilem tovární značky Škoda Roomster, jenž řídil místní 42letý muž. Při dopravní nehodě utrpěl tento řidič škodovky zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v novojičínské nemocnici a jeho orientační dechová zkouška vyzněla negativně. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 80 tisíc korun. Pozitivní však bylo odborné měření dechovými zkouškami u prvně jmenovaného muže, u kterého byly naměřeny hodnoty bezmála 1,5 promile alkoholu v dechu. Na místě mu policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Celá záležitost je nadále v prošetřování a v prověřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty, a to pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Opava 6. května 2020

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem