Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska, z Bruntálska a z Novojičínska - 9. ledna 2024

Zprávy z ÚO Opava (3x), z ÚO Bruntál (2x) a z ÚO Nový Jičín (2x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Případ krádeže náhrdelníku z opavské zastavárny objasněn

V těchto dnech policisté z opavského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 43letému muži z Opavska, neboť tento podle všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností měl 29. prosince loňského roku vejít do zastavárny na ulici Rybářské v Opavě, kdy po zdejší obsluze provozovny požadoval ukázat vystavené šperky určené k prodeji, což mu bylo umožněno. Při prohlížení však náhle využil chvilkovou nepozornost zaměstnance a odcizil náhrdelník ze žlutého kovu v hodnotě nejméně 19 tisíc korun a z prodejny urychleně utekl neznámo kam.

Tato trestná činnost majetkového charakteru byla nyní objasněna policisty z Obvodního oddělení v Opavě na základě místní a osobní znalosti dané problematiky, prostředí a možných osob pachatelů, kdy se shora uvedený muž ke svému protiprávnímu jednání a chování plně doznal. Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u 43letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě a rozsudkem Krajského soudu v Ostravě k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který vykonal na konci roku 2022. Celá záležitost je nadále ve stádiu prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Odcizení šperků z prodejny klenotnictví v Nákupním centru na ulici U Fortny v Opavě

Chvíli před třináctou hodinou odpolední 5. ledna tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal v prostorách Nákupního centra na ulici U Fortny v Opavě přečin krádeže tím, že pod záminkou nákupu požádal prodavačku zdejšího klenotnictví k ukázce dámského náhrdelníku ze žlutého kovu v hodnotě 42 a půl tisíce korun, což učinila a ze skleněné vitríny mu vytáhla tento šperk a položila jej na prodejní pult. V té chvíli však doposud neznámý muž náhrdelník vzal a okamžitě utekl z prodejny pryč, a to neznámo kam.

Celá tato trestná činnost majetkového charakteru je nadále prověřována policisty z Obvodního oddělení v Opavě a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného šperku lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na opavské policejní číslo 974 737 651.

Agresivní muž napadl v opavském Nákupním centru pracovníka ochranky a pak i policisty

Policisté z opavského Obvodního oddělení v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení ve věci spáchání přečinů výtržnictví a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, ze kterých je důvodně podezřelý 42letý muž z Opavska.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno a prokázáno, tak shora uvedený muž okolo sedmnácté hodiny odpolední 8. ledna 2024 vstoupil do prodejny jednoho z mobilních operátorů v budově Nákupního centra na ulici U Fortny v Opavě, kde si po chvíli zapálil cigaretu. Když byl upozorněn pracovníkem bezpečnostní ochranné služby objektu, aby svého jednání zanechal a cigaretu uhasil, tak tohoto 37letého muže z Opavy slovně napadl, vyhrožoval mu fyzickou likvidací a za použití svazku klíčů na provázku jej udeřil do obličeje. Následně byl tímto pracovníkem ochranky a dalším přihlížejícím náhodným svědkem sveden na zem, kde byl zpacifikován až do příjezdu přivolané službu konající opavské policejní autohlídky. Výše uvedený 42letý muž následně slovně napadal i přítomné policisty, vyhrožoval jim napadením a fyzickou likvidací, choval se arogantně, agresivně a při provádění dalších nutných procesních úkonů se pokoušel strážce zákona několikráte kopnout do různých části těl, což se mu v jednom případě podařilo a jednoho z policistů udeřil do ramene.

Oba napadení muži (pracovník bezpečnostní ochranné služby i policista) vyhledali jednorázové lékařské vyšetření a ošetření, ke zranění žádné jiné z přítomných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku. Po zadokumentování spisového materiálu byl podezřelý muž propuštěn ze zadržení na svobodu. Celá záležitost je nadále ve stádiu prověřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

BRUNTÁLSKO:

Dopravní nehody na Bruntálsku

Dvacet minut před devatenáctou hodinou podvečerní 7. ledna 2024 řídil 19letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po silnici v obci Třemešná, přičemž po projetí levotočivé zatáčky dostal na zasněžené vozovce smyk, vyjel za pravý okraj a narazil do kamenné zídky schodiště místního hřbitova. Následně se automobil převrátil na střechu a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 90 tisíc korun. Orientační dechová zkouška vyzněla u řidiče negativně, vzhledem k jeho lehčímu zranění byl lékařsky vyšetřen a ošetřen v krnovském nemocničním zařízení a k dalšímu zranění jiných osob nedošlo.

Celá záležitost je nadále v prošetřování ze strany policistů Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále.

Patnáct minut po osmé hodině ranní 8. ledna 2024 řídil 21letý muž z Bruntálska osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia po silnici ve směru od obce Široká Niva na obec Kunov, přičemž na vozovce pokryté souvislou vrstvou sněhu dostal smyk, vyjel za pravý okraj komunikace a zde narazil do vzrostlého stromu. Při této kolizní situaci v dopravě utrpěl 21letý muž zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v Podhorské nemocnici Bruntál. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo, orientační dechová zkouška vyzněla u tohoto řidiče negativně a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50 tisíc korun. Celá záležitost byla na místě vyřešena ze strany bruntálských dopravních policistů v příkazním řízení pokutou ve výši jednoho a půl tisíce korun.

Vloupání do dodávkového automobilu na ulici Opavské v Horním Benešově

Mezi šestnáctou hodinou odpolední a dvacátou hodinou večerní 8. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Opavské v Horním Benešově přečin krádeže a přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku tím, že se vloupal do kabiny zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla tovární značky Ford Tranzit, kterou prohledal a odcizil peněženku s různými osobními doklady, s platebními kartami a s finančními prostředky na hotovosti. Po oznámení případu této majetkové trestné činnosti bruntálští policisté při ohledání místa činu nalezli nedaleko od výše zmíněného zaparkovaného dodávkového automobilu, a to na ulici Tyršové v Horním Benešově, volně pohozenou peněženku se všemi doklady a s platebními kartami, avšak bez financí. Poškozenému 34letému muži z Bruntálska tak byla způsobena celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 a půl tisíce korun a celou záležitostí se nadále intenzivně zabývají policisté z místně příslušného Obvodního oddělení v Bruntále. Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených finančních prostředků lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bruntálské policejní číslo 974 731 651 případně na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

NOVOJIČÍNSKO:

Vloupání do klubovny sportoviště na ulici Malostranské v obci Šenov u Nového Jičína

V blíže neustanovené době od šestnácté hodiny odpolední 6. ledna do šesté hodiny ranní 7. ledna letošního roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Malostranské v obci Šenov u Nového Jičína přečin krádeže a přečin poškození cizí věci tím, že neoprávněně vstoupil do oploceného sportoviště za objektem zdejšího kostela, následně se vloupal do místní klubovny, kterou prohledal a po vypáčení dvířek občerstvovacího automatu odcizil různé druhy a množství nealko nápojů, cukrovinek a dalšího zboží a z mincovníku přístroje také finanční prostředky na hotovosti v drobných mincích. Poškozeným fyzickým i právnickým osobám a organizacím vznikla celková hmotná škoda na majetku odcizením a poškozením zařízení ve výši nejméně 52 tisíc korun. Toto protiprávní jednání a chování majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Novém Jičíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží a financí lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na novojičínské policejní číslo 974 735 651.

Silniční kontroly na Novojičínsku prokázaly podnapilé řidiče osobních automobilů

Okolo jedenácté hodiny dopolední 7. ledna 2024 službu konající policejní autohlídka z oderského Obvodního oddělení prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu v obci Heřmanice u Oder, přičemž stavěla řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Ford Fiesta, a to 44letého muže z Vítkova na Opavsku. Při silniční kontrole bylo odborným měřením dechovými zkouškami zjištěno a prokázáno, že shora uvedený muž řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 1,6 promile alkoholu dechu. Výše jmenovaný 44letý muž předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, odběr biologického materiálu (krve nebo moči) v nemocničním zařízení bezdůvodně odmítl, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření.

Ze stejného přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky je důvodně podezřelý i 46letý muž z Novojičínska, neboť tento řídil osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia rovněž po předchozím požití alkoholických nápojů. Tato skutečnost byla zjištěna při silniční kontrole ze strany službu konající policejní autohlídky z novojičínského Obvodního oddělení pár minut po třetí hodině ranní 6. ledna 2024 na ulici Suvorovové v obci Šenov u Nového Jičína, přičemž shora uvedenému 46letému řidiči byly při odborném měření dechovými zkouškami naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 1,2 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený muž předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření.

Oba případy protiprávního jednání a chování jsou nadále v prověřování ze strany policistů a kriminalistů z Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně.

Opava 9. ledna 2024

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:            +420 773 999 049 neboi +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem