Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z ÚO PČR Nový Jičín - 18. května 2022

Zprávy z ÚO Nový Jičín (2x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění krádeží měděného odpadu ze společnosti na Novojičínsku

V těchto dnech policejní komisař z Oddělení hospodářské kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně na základě vlastního poznatku zahájil trestní stíhání tří mužů ve věku 32, 42 a 54 let z Novojičínska a z Frýdeckomístecka pro spáchání přečinu krádeže ve formě spolupachatelství a přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak oba mladší muži v období od měsíce září roku 2021 do konce měsíce března roku 2022 jako zaměstnanci jedné z průmyslových společností se sídlem v Kopřivnici nejméně ve 30 případech odcizili ze svého pracoviště přibližně 480 kilogramů měděného odpadu (měděné špičky, měděné kabely). Tyto věci nejprve v místě svého zaměstnání ukryli a následně postupně odnášeli ven z areálu, a to ve svém oblečení nebo ve svým batozích a v příručních taškách. Odcizenou měď pak třetí pachatel, jako zaměstnanec výkupu sběrných surovin a kovů se sídlem na novojičínsku, po vzájemné dohodě legalizoval tak, že měděné odpady přijímal, přestože mu muselo být zřejmé, že vše pochází z trestné činnosti. Finanční prostředky za výkup mědi pak vyplácel buď na bankovní účty svých spolupachatelů, případně peníze vyplácel i tak zvaně „na ruku“ v hotovosti.

Svým protiprávním jednáním a chováním se všichni tři obvinění muži neoprávněně obohatili o finanční částku v celkové výši okolo 80 tisíc korun a o taktový to zisk se rovným dílem rozdělili. Peníze pak použili pro svou vlastní potřebu Výše uvedené osoby se při jednotlivých výsleších pod tíhou důkazů policistům doznaly a projevily zájem vzniklou škodu plně uhradit. Celá záležitost je nadále v intenzivním vyšetřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Případ krádeže zboží v novojičínském Obchodním centru objasněn

Policisté z novojičínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 18letému místnímu muži, neboť tento podle všech doposud zjištěných skutečností chvíli před osmnáctou hodinou odpolední 14. května tohoto roku odcizil v prodejně oděvů Obchodního centra na ulici Přemyslovců v Novém Jičíně zboží v celkové hodnotě 436 korun.  Z prodejních prostor vzal dvě volně vystavená trička, která si odnesl do zkoušecí a převlékací kabinky, kdy z jednoho trička se mu podařil sundat bezpečnostní kód (čip) a toto tričko si uschoval pod své svrchní oblečení. Druhé tričko pouze poškodil snahou o odstranění bezpečnostního čipu, což se mu nepodařilo a tričko vrátil zpět mezi další vystavené zboží. Následně bez úhrady odcizeného trička prošel přes pokladní zónu, za kterou byl zadržen všímavými pracovníky prodejny. Následně byl předán službu konající přivolané policejní autohlídce a provedenými lustracemi v dostupných evidencích bylo prokázáno, že se u 18letého mladého muže jedná o recidivu. V posledních třech letech byl totiž pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Přerově k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání jednoho roku, který vykonal na jaře roku 2021. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany novojičínských policistů a kriminalistů.

Opava 18. května 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem