Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z ÚO PČR Nový Jičín - 19. května 2022

Zprávy z ÚO Nový Jičín (4x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

NOVOJIČÍNSKO:

Objasnění několika podvodných jednání ze strany 24letého muže z Novojičínska

V uplynulých dnech policejní komisař z Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Novém Jičíně zahájil trestní stíhání 24letého muže z Novojičínska, a to pro spáchání přečinu podvodu.

Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak shora uvedený muž v bezmála třiceti případech nabízel na různých internetových inzertních portálech k prodeji lístky na koncerty slavných českých zpěváků a skupin, vstupenky na výstavy uměleckých děl a také nabízel k odprodeji grafické karty, přestože lístky, vstupenky ani grafické karty nikdy neměl u sebe a nedisponoval jimi. Jednotlivé kulturně společenské akce si vybíral podle zpráv z médií, že tyto jsou již vyprodané a tak tušil, že o jeho smyšleně nabízené vstupenky a lístky bude velký zájem. Na jeho podvodné inzeráty zareagovalo v období od měsíce září do poloviny října loňského roku nejméně 29 osob z celé České republiky a tyto zasílaly za nabízené vstupenky, lístky a grafické karty své finanční prostředky bankovním převodem na bankovní účet 24letého muže. Tento muž takto získal finance ve výši téměř 60 tisíc korun, které použil pro svou vlastní potřebu, a to k sázení v různých hernách. Zájemci tak nikdy neobdrželi nabízené zboží, rovněž jim nikdy nebyly navráceny jejich zaslané finanční prostředky a shora uvedený muž pro ně přestal být kontaktní.

Výše jmenovaný 24letý muž se v nedávných dnech sám přišel doznat na policii ke svému protiprávnímu jednání a chování s tím, že ho tíží svědomí. Důslednou prací novojičínských kriminalistů a jejich důkladnou analýzou bankovních účtů už snad byli do současné chvíle ustanoveni všichni poškození a celkové vyšetřování této trestné činnosti se blíží ke konci s podáním návrhu na obžalobu, kdy pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. Vše je ještě nadále v gesci novojičínských policistů a kriminalistů.

Vloupání do zmrzlinového stánku na ulici Husové v Kopřivnici

V blíže neustanovené době mezi dvaadvacátou hodinou večerní 16. května a devátou hodinou ranní 17. května tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Husové v Kopřivnici přečin krádeže tím, že se u zdejší prodejny se smíšeným zbožím vloupal do přilehlého zmrzlinového stánku, ze kterého odcizil plechovou pokladnu s finančními prostředky na hotovosti a způsobil tak poškozené místní fyzické i právnické osobě celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši bezmála 15 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Kopřivnici a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizené pokladny a financí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na kopřivnické policejní číslo 974 735 731.

Silniční kontroly prokázaly silně podnapilé řidiče osobních automobilů na Novojičínsku

Pár minut po desáté hodině dopolední 16. května 2022 službu konající policejní autohlídka z bíloveckého Obvodního oddělení prováděla dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu na ulici Dukelské v Bílovci, přičemž stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia, a to 39letého muže z Novojičínska. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno, že tento muž je v silně podnapilém stavu, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 2 promile alkoholu v dechu. Výše uvedený muž s naměřenými hodnotami plně souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů před jízdou doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Policisté 39letému řidiči zadrželi jeho řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření.

Policejní autohlídka z Obvodního oddělení v Bílovci v rámci výkonu služby stavěla a kontrolovala chvíli po šestnácté hodině odpolední 17. května 2022 v obci Bílovec, část Stará Ves 35letého muže z Novojičínska jako řidiče osobního motorového vozidla tovární značky VW. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo prokázáno, že tento muž řídí automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami okolo 3 promile alkoholu v jeho dechu. I tento muž s naměřenými hodnotami souhlasil, požití alkoholických nápojů před jízdou plně doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu rovněž zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a opatření.

Oba výše uvedené případy jsou nadále v intenzivním prověřování ze strany bíloveckých policistů v úzké spolupráci s novojičínskými kriminalisty, a to pro důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Případ krádeže mobilního telefonu v kopřivnickém Kulturním domě objasněn

Policisté z kopřivnického Obvodního oddělení v těchto dnech ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže 35letému muži z Příbramska, neboť tento na podkladě všech doposud zjištěných skutečností chvíli před sedmnáctou hodinou odpolední 16. května 2022 využil v prostorách Kulturního domu na ulici Obránců míru v Kopřivnici chvilkové nepozornosti poškozené 70leté místní ženy a odcizil jí volně odložený mobilní telefon v hodnotě 2 tisíce korun. Důslednou lustrací v dostupných evidencích a dalšími procesními úkony bylo prokázáno, že se u výše uvedeného 35letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky Okresního soudu v Benešově a Obvodního soudu pro Prahu 1 k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce 10 měsíců, který vykonal v létě roku 2021. Celá záležitost je nadále v prověřování ze strany kopřivnických policistů a novojičínských kriminalistů.

Opava 19. května 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem