Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z ÚO PČR Opava - 19. května 2022

Zprávy z ÚO Opava (3x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 

OPAVSKO:

Nálezy nevybuchlé munice z období 2. světové války na Opavsku

V průběhu středečního dne 18. května letošního roku byli policejní pyrotechnici z Expozitury ve Frýdku-Místku ve dvou případech přizváni na Opavsko, aby bezpečně znehodnotili a zlikvidovali

nalezenou nevybuchlou munici pocházející z období 2. světové války.

Patnáct minut po dvanácté hodině polední totiž 38letý muž z Vítkova nalezl při procházce po polní cestě vedoucí z Opavy do obce Chlebičov dělostřelecký granát ráže 75 milimetrů.

Chvíli před čtrnáctou hodinou odpolední téhož dne na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámil 53letý muž z Opavska, že před chvíli při výkopových pracích na pozemku svého rodinného domu v obci Darkovice nalezl nějaký podezřelý kovový předmět. Přivolaní policejní specialisté po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o ruční granát vzoru 24 německé výroby.

Oba nebezpečné předměty tak byly odborně znehodnoceny a následně převezeny k totální likvidaci.

Objasnění případu vloupání do restaurace v obci Raduň

V těchto dnech policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání 26letého muže z Opavska jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak tento muž se měl v brzkých ranních hodinách 22. února 2022 vloupat do restauračního zařízení na ulici Ve mlýně v obci Raduň, odkud odcizil notebook, mobilní telefon, přenosný reproduktor, bezdrátovou nabíječku, různé druhy a množství cigaret a tabákových výrobků, cukrovinky (lízátka) a finanční prostředky na hotovosti v drobných mincích a bankovkách. Před budovou restaurace se pak dále pokusil vloupat do parkovacího platebního automatu, což se mu však nepodařilo. Vloupal se také do objektu stodoly u budovy místního Obecního úřadu a zde odcizil pracovní nářadí (zahradní pákové nůžky, kladivo a autolékárničku). Svým protiprávním jednáním a chováním způsobil fyzickým i právnickým osobám celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši bezmála 50 tisíc korun. Lustracemi v dostupných evidencích bylo rovněž prokázáno, že se u 26letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře 10 měsíců, se zkušební dobou do června roku 2023. Jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě a celá záležitost je nadále ve vyšetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.

Policisté zadrželi na Vítkovsku ujíždějícího řidiče motorového vozidla, který má na svědomí majetkovou trestnou činnost

Na konci minulého týdne byla široká veřejnost prostřednictvím médií informována o případu řidiče osobního motorového vozidla, který automobil řídil pod vlivem návykových látek, ujížděl policistům a naboural do betonového oplocení kružberské vodní hráze. Níže připomínám:

Dvacet minut před jednou hodinou ranní 13. května 2022 službu konající policejní autohlídka ze Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje v rámci dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu stavěla na ulici Budišovské ve Vítkově zde projíždějící osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Rapid. Jeho řidič na dávané znamení nejprve zpomalil, přibrzdil u pravého okraje vozovky, následně se však prudce rozjel a ve své rychlé jízdě, která dosahovala hodnoty až 180 km/h pokračoval přes vítkovské ulice k obci Svatoňovice. Za tímto ujíždějícím automobilem se vydali nejen výše uvedení policisté ale také přivolaná službu konající policejní autohlídka z Obvodního oddělení ve Vítkově. Na katastru obce Svatoňovice, a to u objektu Kružberské přehrady, řidič škodovky po přibližně 11 kilometrech ujíždění opět zpomalil svou jízdu a po otevření dveří řidiče z vozu vyskočil, ze země se postavil a dal se na útěk. Automobil setrvačností pokračoval v jízdě a narazil svou přední části do betonového oplocení vodní hráze. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 121 tisíc korun. Po velmi krátkém útěku však byl v té době ještě neznámý řidič okamžitě zadržen jedním ze zakročujících policistů a následně byl převezen do budovy vítkovských policistů k dalším prvotním procesním úkonům. Těmito byl v neznámém řidiči zjištěn 32letý muž z Budišova nad Budišovkou, přičemž orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, pozitivní však byl následný test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle, a to na návykové látky amfetamin/metamfetamin. Na výzvu ze strany policistů se tento muž bezdůvodně odmítl podrobit lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči).

Celá záležitost byla následně v intenzivním prošetřování a v prověřování ze strany vítkovských policistů a opavských kriminalistů. Při dalších nutných procesních úkonech bylo prokázáno, že se 32letý muž dopouštěl na teritoriu Obvodního oddělení ve Vítkově různé trestné činnosti a že se jedná o recidivistu, který byl v nedávné době propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody.

V rozmezí pěti dnů, přesněji od 7. května do 12. května 2022 se dopustil celkem 6 případů majetkové trestné činnosti. Ač tyto případy zdánlivě nespojovala žádná souvislost, vítkovští policisté však dospěli k závěru, že je spáchala jedna jediná osoba, a to tedy výše uvedený 32letý muž, který se pod tíhou důkazů ke svému protiprávnímu jednání a chování plně doznal. K tomu všemu přispělo i velmi rychlé vyhodnocování zjištěných a zajištěných poznatků a důkazů a vynikající osobní a místní znalost zdejších policistů, a to v úzké spolupráci s opavskými kriminalisty.

Tak například v brzkých ranních hodinách 7. května tohoto roku při návštěvě v jednom z bytů na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou odcizil poškozené ženě šperky ze žlutého a bílého kovu a také finanční prostředky, vše v hodnotě téměř 2 a půl tisíce korun. V odpoledních hodinách 11. května letošního roku se na odstavné ploše vedle hráze Kružberské přehrady na katastru obce Svatoňovice vloupal do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Toyota Hilux a na stejném místě se vloupal i v podvečerních hodinách dne 12. května 2022 do zde odstaveného osobního automobilu tovární značky Hyundai i30, ze kterých zcizoval různé osobní věci, doklady, peněženky, finanční prostředky a oděvní svršky. Mezi tím ještě v podvečerních hodinách 11. května natankoval na benzínové čerpací stanici na Vítkovsku do svého automobilu Škoda Rapid motorovou naftu v hodnotě přes 1.700 korun a bez úhrady odejel neznámo kam a o den později, tedy 12. května využil v obci Guntramovice chvilkové nepozornosti poškozené ženy a z vnitřních prostor zahradní chaty jí odcizil peněženku, finanční prostředky na hotovosti, různé osobní doklady, platební kartu a mobilní telefon. Různé osobní věci, tašky, doklady, platební karty, mobilní telefony, klíče a další věci v tento den odcizil i třem ženám, které svezl svým vozem z obce Kružberk ke Kružberské přehradě a po jejich vystoupení urychleně odejel i s jejich osobními věcmi. Celkově způsobená hmotná škoda na majetku fyzických i právnických osob byla vyčíslena na finanční částku ve výši přes 30 tisíc korun.

Výše uvedených případů se 32letý muž dopustil jako recidivista, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu ve Vsetíně k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce 42 měsíců, který vykonal v loňském roce.

Opavský komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě tak zahájil trestní stíhání 32letého muže jako obviněného ze spáchání přečinu krádeže, přečinu poškození cizí věci a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vše je nadále v intenzivním vyšetřování ze strany opavských kriminalistů.

Opava 19. května 2022

por. Bc. René Černohorský

komisař

Mobil:   +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744

vytisknout  e-mailem