Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dohled na mysliveckých honech

V průběhu hlavní lovecké sezóny došlo k několika případům mimořádných událostí. Při honu na kachny v Nymburku byla smrtelně zraněna dvanáctiletá dívka. O měsíc později byl při honu zasažen brokovými střelami v honitbě Knínice na Jihlavsku myslivec. Také v obci Boršov u Moravské Třebové brok zasáhl oko jednoho z účastníků honu. V závěru roku při honu v honitbě Dražov na Karlovarsku utrpěl jeden z myslivců průstřel kotníku. Ke zraněním dochází každoročně.  

      Se začátkem lovecké sezóny, tj. od 1. září loňského roku, policisté   v celé republice dohlíželi na myslivce, jak dodržují zákon o zbraních a zákon o myslivosti v průběhu mysliveckých honů. Akce skončila s posledním dnem roku.
      
     Hlavním cílem kontrolních akcí bylo mimo jiné i preventivně působit na účastníky hromadných lovů zvěře v podzimní myslivecké sezóně. Policisté kontrolovali doklady nutné k držení a nošení zbraně (zbrojní průkaz, evropský zbrojní pas, zbrojní průvodní list, průkaz zbraně, lovecký lístek a doklad o pojištění – pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu práva myslivosti). Zaměřili se rovněž na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů před honem a v jeho průběhu, zabezpečení zbraní při jejich přepravě, technický stav používaných zbraní. Sledovali, zda není lov zvěře prováděn zbraněmi,  které jsou dle zákona o myslivosti zakázány.
 
     Za čtyři měsíce policisté provedli 1 509 akcí, při nichž zkontrolovali 22 060 držitelů zbrojních průkazů a 21 379 zbraní. Zjistili 191 případů porušení ustanovení o zbraních. Z toho ve 22 případech zjistili požití alkoholických nápojů. Drtivá většina přestupků (158) byla vyřízena domluvou. Zbytek byl vyřízen blokovou pokutou (17) nebo oznámen správnímu orgánu k projednání.
 
 
Kpt. PhDr. Dagmar Bednarčíková
 
 
 
 
                                                                                                
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                     
 

vytisknout  e-mailem