Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nenecháme se otrávit!

Reakce na včerejší reportáž redaktora Roberta Maleckého uvedenou ve večerních Televizních novinách České televize a následnou diskuzi v pořadu „Události, komentáře“ moderovanou Jakubem Železným. 

Včerejší reportáž kritizuje nedostatečnou práci policistů služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV) ve využívání operativně pátracích prostředků, zejména práci s informátorem. Robert Malecký ve své reportáži popisuje chybnou interní úpravu, kterou vedení Policie ČR vydalo a je určena policistům k práci s informátorem. Odmítám jakékoliv selhání z naší strany v rámci metodiky a vzdělávání policistů pro operativně pátrací činnost. Použité argumenty ukazují na nedostatečnou informovanost redaktora o této problematice. Navíc je podporována názory nekvalifikovaného zdroje, který není a ani nemůže být dostatečně informován o současné úpravě a stavu operativně pátrací činnosti. Nelze činit závěr o vadě systému na základě vyjádření jednoho policisty, který byl zveřejněn na interních stránkách Kriminalistického ústavu, navíc je téměř rok starý.
 
Do této mediální „hry“ se nenecháme vmanipulovat. Metody práce s informátory jsou interní záležitostí Policie ČR, a proto je nelze veřejně komentovat. Z naší strany by to bylo krajně netaktické a v konečném důsledku by to poškodilo policejní práci. Právě z  tohoto důvodu byla účast zástupce Policie ČR ve večerní diskuzi odmítnuta.
 
Redaktor svou reportáž podpořil případem hledaného Tomáše Pitra. Některá média spekulují o možných návštěvách hledaného v České republice. V souvislosti s těmito informacemi je policie pokaždé tvrdě konfrontována. Jejich pravdivost však nebyla nikdy potvrzena. Reportáž se odkazuje na případ policisty, který údajnou informaci o pobytu hledaného Pitra neprověřil. Toto obvinění považuji za velmi závažné a informace předám Inspekci policie k prošetření, zda nejde o podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. 
 
Reportáž České televize a následnou diskuzi v pořadu „Události, komentáře“ považuji za urážku všech policistů, kteří svou práci vykonávají dobře. To mohu demonstrovat na jejich každodenní práci, mezi níž patří i práce s informátory, která není vidět, ale pro konečný výsledek je velmi důležitá. Opomenout nemohu i množství úspěšně vyřešených případů, které však nejsou medializovány. Práci všech policistů považuji za důležitou, cennou a velice si jí vážím.
 
Postup České televize poškodil činnost SKPV tím, že zpochybnil její důvěryhodnost při práci s informátory v očích veřejnosti. O metodách práce s informátory skutečně nelze veřejně diskutovat. Bez ohledu na podobné reportáže si budeme dál plnit své úkoly, dělat svou práci a nenecháme se otrávit.
                                                                                 
                                                                                                                                            plk. JUDr. Jiří Houba
                                                                                                                         náměstek policejního prezidenta pro službu
                                                                                                                                   kriminállní policie a vyšetřování

vytisknout  e-mailem