Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operace "WOLFRAM"

Praha 21. dubna 2009 - Společná tisková zpráva ÚOOZ SKPV a KŘP hlavního města Prahy 

Listopad 2007
     Kriminalisté 1. oddělení Správy hl. m. Prahy Policie ČR začali s detektivy ÚOOZ spolupracovat v souvislosti s případem napadení cizího státního příslušníka, ke kterému došlo v polovině listopadu 2007 na Václavském náměstí v Praze 1. Případ začali kriminalisté vyšetřovat jako pokus vraždy a provedli veškeré úkony a šetření k tomuto případu.
     Koncem listopadu téhož roku došlo v Praze 2 na Vinohradech k vraždě českého státního příslušníka, který sem přijel ve vozidle tovární značky Bentley. Podle operativní situace existoval již tehdy předpoklad, že by oba případy mohly spolu souviset.
 
První zadržení
     Předpoklad o propojení obou případů se potvrdil a díky úzké, velmi dobře fungující spolupráci kriminalistů pražské policejní správy a detektivů ÚOOZ se podařilo postupně zadržet několik podezřelých. První z nich byl zadržen v prosinci 2007, druhý v listopadu 2008. První zadržený byl následně obviněn z dvou případů trestného činu vraždy, dále trestných činů vydírání a nedovoleného ozbrojování. Druhý zadržený byl obviněn z trestného činu vraždy ve stádiu pokusu. Oba zadržení jsou v současné době umístěni ve vazební věznici.
     Za stejný trestný čin, avšak v nepřítomnosti, je od listopadu 2008 stíhána také další osoba.
 
Úloha detektivů ÚOOZ
     Úzká spolupráce detektivů ÚOOZ s pražskými kriminalisty na vyšetřování výše popsaných trestných činů se naplno rozběhla již koncem roku 2007. Úkolem ÚOOZ bylo pokusit se operativní cestou rozkrýt pozadí obou těchto trestných činů a dostat se co nejblíže k osobě zadavatele.
     Již první poznatky nasměrovaly detektivy na ruskojazyčný organizovaný zločin. Rozkrýváním a mapováním aktivit těchto skupin se útvar dlouhodobě cíleně zabývá a proto bylo brzo zřejmé, že nitky s největší pravděpodobností povedou až do jeho nejvyšších pater. Zcela nevyhnutelná byla proto spolupráce se zahraničními kolegy. Ta probíhala prostřednictvím Interpolu, Europolu i styčných důstojníků Policie ČR.
 
Operace „WOLFRAM“
     K realizaci operace s krycím názvem „WOLFRAM“ došlo na základě shromážděných poznatků a informací 23. března 2009. Ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení zadrželi detektivové ÚOOZ na území České republiky celkem 4 osoby. Ve stejném okamžiku byla na základě zatýkacího rozkazu zadržena další osoba ve Slovinsku. Zadržení všech podezřelých proběhlo rychle a hladce.
 
VOR V ZAKONE v síti „Wolframu“
     Mezi zadrženými byl i tzv. VOR V ZAKONE. Jedná se o muže (narozen 1968) původem z Arménie, který se na území ČR pohyboval zhruba od roku 2004. Jeho úkolem bylo pokusit se zkonsolidovat v ČR zločinecké skupiny z bývalého SSSR. Právě tato nejvyšší kriminální autorita měla stát v pozadí obou zmíněných trestných činů jako objednavatel.
     Společně s ním byli na našem území zadrženi jeho dva nejbližší spolupracovníci (1975 a 1967), kteří měli ve skupině na starosti logistické zabezpečení. Jejich úkolem bylo vyhledat a identifikovat oběti.
     Posledním zadrženým v rámci operace „WOLFRAM“ na území ČR byl muž (1987), který měl v organizaci postavení vykonavatele. Jeho přímý nadřízený (1974) a zároveň pravá ruka VORa V ZAKONE byl ve stejné době zadržen ve Slovinsku a v současné době se nachází ve vydávací vazbě.
 
Obviněným hrozí vysoké tresty
     Všichni zadržení v rámci operace „WOLFRAM“ byli obviněni z účastenství na trestném činu vraždy. V současné době jsou umístěni ve vazební věznici a v případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od 12 do 15 let. V jednom případě dokonce trest výjimečný.
 
Rakouská větev
     V rámci své operativní činnosti zjistili detektivové ÚOOZ důležité informace o propojení VORa V ZAKONE do Rakouska. Tam se měla nacházet další větev organizace, kterou VOR V ZAKONE z České republiky řídil. Veškeré tyto informace proto detektivové předali rakouským kolegům, zabývajícím se organizovaným zločinem, ze Spolkového kriminálního úřadu.
     Díky práci českých detektivů a poznatkům, které rakouští kolegové od ÚOOZ získali, došlo v Rakousku k zadržení dalších osob, napojených na VORa V ZAKONE.
(překlad příspěvku vedoucího Büro 3.1. Spolkového kriminálního úřadu Republiky Rakousko pro boj s organizovaným zločinem plk. Gerharda JOSZTA na tiskovém brífinku 21.2.2009 v závěru)
 
Citelná rána pro podsvětí
     ÚOOZ se dlouhodobě cíleně věnuje rozkrývání a mapování ruskojazyčného organizovaného zločinu na území ČR. Operaci „WOLFRAM“ považujeme proto za jednu z nejdůležitějších v historii útvaru, neboť se podařilo rozkrýt a zadržet skutečné špičky ruskojazyčného organizovaného zločinu působícího nejen na území ČR.
     Aktivitami této organizované skupiny se detektivové ÚOOZ dále zabývají. Dá se říci, že použití násilí bylo velkou chybou, které se skupina dopustila a na kterou také doplatila. Jejich prioritou byl totiž čistě ekonomický zisk z různých nezákonných aktivit. Oba násilné trestné činy proto byly jen jakýmsi vedlejším produktem, který, jak se nyní ukázalo, se pro celou skupinu stal osudným.
     Realizací operace „WOLFRAM“ sice nedošlo jednou pro vždy k „rozprášení“ ruskojazyčného organizovaného zločinu na území České republiky, byla mu však zasazena velmi citelná rána. Operace „WOLFRAM“ je jednoznačným vzkazem do kriminálního prostředí – „Česká republika není ani pro Bose organizovaného zločinu bezpečným místem vhodným k nezákonným aktivitám.“
Organizační schéma skupinyOrganizační schéma skupiny působící v České republice
(Překlad příspěvku vedoucího Büro 3.1. Spolkového kriminálního úřadu Republiky Rakousko pro boj s organizovaným zločinem plk. Gerharda JOSZTA na tiskovém brífinku 21.2.2009.)
___________________________________________________________________
 
     Mezinárodní úspěch České republiky a Rakouska ve společném boji proti euroasijské mafii – dvě vraždy a dva pokusy o vraždu mohly být objasněny.
     V říjnu 2008 byl Spolkovým kriminálním úřadem Vídeň společně s ústředím Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu v České republice (ÚOOZ Praha) zřízena pracovní skupina – „Wolfram“.
     Cílem skupiny Wolfram bylo odhalení zločinecké organizace tvořené převážně arménskými státními příslušníky v rámci České republiky a Rakouska a následné rozbití tohoto mafiánského uskupení. Díky spolupráci s českými, slovinskými a také různými rakouskými úřady se podařilo rozbít zločineckou organizaci zodpovědnou za vícero vražd a pokusů o vraždy a za pokusy o vydírání, vybírání výpalného od legálně se v Evropě zdržujících rusky mluvících osob.
     Podnětem pro zřízení skupiny Wolfram byla zjištění v rámci pátrání českých úřadů v Brně a Ostravě v souvislosti se dvěma vraždami a jedním pokusem o vraždu v letech 2007 a 2008 v Praze.
     Od léta 2008 bylo zjištěno, že tato organizace zamýšlena rozšířit své aktivity i na území Rakouska a také v Rakousku vybírat výpalné od arménských státních příslušníků. Poté, co se nahromadily důkazy na základě policejních vyšetřování, byla zřízena skupina Wolfram a z příkazu státního zastupitelství ve Vídni začala vyšetřování vedené proti vícerým skupinám Arménů ve Vídni, Dolním Rakousku a ve Štýrsku. 
     V rámci vyšetřování se zjistilo, že toto uskupení bylo zodpovědné za pokus o vraždu v neděli 12.10.2008, v 16:30 hodin ve Vídni 1020, Am Tabor (u Tábora). Přitom byly dvěma zprvu neznámými pachateli vystřeleny tři střely z ruční střelné zbraně mířené na skupinu deseti osob, která se shromáždila na chodníku naproti Kostelu. Těmito střelami nebyl nikdo zraněn. Střelou bylo poškozeno pouze odstavené auto, za nímž se ostřelované osoby schovaly. Na místě činu byla zajištěna nábojnice kalibru 7,62 a kalibru 9 mm.
     Pátrání nejprve bylo obtížné, jelikož při příjezdu policejních sil nebyli na místě činu přítomni ani pachatel ani oběti. Přesto mohl být na základě výpovědí početných přítomných kolemjdoucích očitých svědků, kteří se pohybovali a zdržovali před kostelem, rekonstruován průběh činu a následně dokonce i vypátrán pachatel jakož i oběti.
     Několik dnů po tomto trestném činu byl vypátrán vůz pachatelů, černé BMW, jímž unikali po krádeži v obchodě v Dolním Rakousku, a v tomto voze zajištěna pistole značky FEG PA-63. Kriminální technická analýza prokázala, že tato zbraň byla použita právě při vražedném útoku na arménské státní příslušníky v září 2008 v Dolním Rakousku. Jen náhodou nebyl při tomto útoku nikdo zraněn.
     Dále bylo vypátráno, že členové této organizace, která sestává převážně z arménských státních příslušníků, jsou zodpovědní za nejméně sto přepadení obchodů s elektrem, módou a parfémy v časovém rozmezí čtyřech měsíců a za 54 podvodů, převážně na úkor obchodů se zásilkovým zbožím. V rámci některých přepadení bylo během útěku použito také násilí proti zaměstnancům obchodů. Výše celkových škod byla odhadnuta na cca 100.000,- Eur. Přepadení obchodů byla většinou prováděna na základě telefonických objednávek z Arménie nebo Ruska. Tímto způsobem byla v prosinci 2008 objednána krádež 1000 kusů holících žiletek jedním arménským obchodníkem s automobily, který je následně pašoval do Arménie.
     Ukradené zboží je zasíláno v balíkách do Ruska a do Arménie. Organizace v Rakousku na zakázku jistého Andranika S. je vedena třicetiletým arménským státním příslušníkem jménem Arsen H., který se octl ve vazbě v souvislosti s odpykáním si trestu za těžké ublížení na zdraví a za těžký nátlak proti jinému arménskému státnímu příslušníku. Po jeho vyhoštění v prosinci 2008 byl členy organizace ilegálně opět přepraven na území Rakouska a až do svého zadržení v lednu 2009 se schovával ve Vídni.
     Dne 03.01.2009 byli Arsen H a zároveň nelegálně se na spolkovém území Rakouska zdržující dvacetiletý Artur B. zadrženi ve Vídni a to úředníky za pomoci EKO- Cobra. Přitom byly v bytě nalezeny kradené věci, falešné a odcizené osobní dokumenty jakož i plynová pistole.
V případě Artura B. se jednalo o jednoho z pachatelů střelby ze dne 12.10.2008 ve Vídni, Am Tabor (u Tábora). Druhý ze střelců, pětadvacetiletý Garik Z., byl zadržen dne 13.02.2009 ve Vídni 1020.
     Jako další vůdčí člen organizace byl zjištěn arménský státní příslušník Karen R., který se od roku 2008 nachází ve vazbě kvůli loupežné krádeži. Schovával se na území Rakouska pod falešnou identitou poté, co byl proti němu v Arménii vyhlášen mezinárodní příkaz k zatčení kvůli loupežným přepadením, v rámci nichž došlo ke škodě ve výši 150.000 Eur.
     V důsledku četných domovních prohlídek ve Vídni a v Dolním Rakousku byly zajištěny ještě další dvě plynové pistole a také několik počítačů.
     Plynové pistole jsou k nerozeznání od ručních střelných zbraní a nelze vyloučit, že byly použity i k uskutečnění dalších trestných činů, např. loupežných přepadení atd.
     Pátrání ukázalo, že členové organizace jsou zodpovědní za mnoho dalších násilných trestných činů proti Arménským občanům, kteří odmítli platit výpalné. Vymáhání výpalného probíhalo tak, že byly sestaveny seznamy legálně se na území Rakouska zdržujících Arménů a tito pak museli arménským organizacím odvádět příspěvky. Výše příspěvků se pohybovala většinou mezi 50 a 500 Eury. Existuje také zdokumentovaný případ, kdy bylo požadováno 5.000 Eur. V případě, že osoby odmítaly platit, byly vydírány i násilím. Obětem, které odmítaly platit, bylo vyhrožováno smrtí. Takto zůstala obětem jen možnost zaplatit nebo vycestovat do jiných zemí.
     Organizace spolupracovala také s arménskými skupinami ve Francii. Takto byl v prosinci 2008 poslán sedmadvacetiletý Vilen G. Do Francie, kde páchal násilné trestné činy proti členům znepřátelené organizace. Předtím než toto vše uskutečnil však Vilen G. ve Francii zahynul při dopravní nehodě.
Kromě toho mohlo být díky vyšetřování odhaleno zločinné spolčení v Linzi, které sestávalo především z gruzínských občanů a které bylo řízeno ze Španělska. Díky pátrání městského policejního komanda v Linzi mohlo být oznámeno 22 občanů Gruzie kvůli krádežím a vloupáním v rámci zločineckého spolčení. 11 osob se nachází ve vazbě. Celkem mohlo být této zločinecké skupině dokázáno 95 trestných činů. Škoda činí více jak 200.000 Eur.

vytisknout  e-mailem