Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Převaděči skončili v poutech

Praha 1. června 2009 – Detektivové ÚOOZ obvinili v rámci realizace akce s krycím názvem „HRBÁČ“ jedenáct osob podezřelých z trestných činů účasti na zločinném spolčení, nedovoleného překročení státní hranice a organizovaní a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. 

            Realizace probíhala na různých místech České republiky od poloviny minulého měsíce. Ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení bylo zadrženo 10 a následně obviněno celkem jedenáct osob a to jak občanů ČR, tak i cizích státních příslušníků. Detektivové ÚOOZ při vyšetřování tohoto případu prostřednictvím Europolu a Eurojustu úzce spolupracovali s policejními a justičními orgány v zahraničí.
 
            Organizovaná skupina je podezřelá z toho, že od roku 2006 do současnosti organizovala a zajišťovala pro běžence převážně z Iráku neoprávněné překročení státní hranice. Česká republika však nebyla pro tyto osoby zemí cílovou. Směřovaly zejména do SRN, Rakouska, Itálie, Švédska či Norska. Detektivové ÚOOZ zadokumentovali více než dvacet případů, kdy mělo tímto způsobem k trestné činnosti dojít. Přes Českou republiku tak měla nelegálně přejít téměř stovka osob.
 
            V rámci akce „HRBÁČ“ byli obviněni tři cizinci a osm občanů České republiky (z toho jeden v současné době ve výkonu trestu pro jinou trestnou činnost) ve věku od 29 do 51 let, zastávající v organizaci různé posty. Od pomocníků, přes pěší převaděče, řidiče, organizátory, až po hlavu organizace. Tito lidé měli při páchání trestné činnosti spolupracovat s dalšími osobami v zahraničí. Hlavní organizátor, devětatřicetiletý cizinec, měl podle detektivů spolu se dvěma nejbližšími spolupracovníky (všichni z Arabského světa) celou organizaci z České republiky řídit.
 
            Zisk za jednu převedenou osobu se měl pohybovat v řádech tisíců Euro či USD a následně byl rozdělen mezi členy organizace podle jejich konkrétního „pracovního“ zařazení a podílu na odvedené práci. Při následných domovních prohlídkách byla zajištěna finanční hotovost ve výši téměř 160 tisíc korun a více jak 500 Euro.
 
            V rámci realizace bylo provedeno několik domovních prohlídek a prohlídky nebytových prostor. Detektivové při nich kromě dalších věcí důležitých pro trestní řízení zajistili nejen již zmíněnou finanční hotovost, ale také výpočetní techniku, paměťová média, mobilní telefony a SIM karty. Zajištěno bylo také větší množství českých a zahraničních cestovních i osobních dokladů, včetně pomůcek k jejich padělání. Detektivové nalezli také menší množství drog (marihuana a kokain).
 
            Z návštěvy policie při domovních prohlídkách neměly rozhodně radost ani další dvě osoby, které původně v hledáčku detektivů vůbec nefigurovaly. Nejspíš si nyní říkají, že byly v nesprávný čas na nesprávném místě. Jednalo se totiž o osoby hledané, na které byly vydány soudní příkazy - u jednoho k dodání do výkonu trestu pro maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, u druhého k zatčení pro podezření z majetkové trestné činnosti.
 
 
Všech deset zadržených je stíháno na svobodě. V případě prokázání viny hrozí obviněným podle konkrétního podílu na trestné činnosti trest odnětí svobody v rozmezí od 2 do 12 let.

vytisknout  e-mailem