Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Upozornění občanům

Policie v souvislosti s novelou zákona o zbraních č. 119/2002 Sb., upozorňuje občany, že součástí této novely zákona je i ustanovení o zániku trestnosti nedovoleného ozbrojování (dále tzv. zbraňová amnestie).  

Týká se osob, které bez povolení přechovávají zbraně kategorie A, B nebo C nebo hlavní části těchto zbraní, a které je ve lhůtě pro zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování dobrovolně odevzdají policii. Zbraně kategorie A jsou např. vojenské zbraně, samočinné zbraně, zbraně kategorie B jsou např. krátké opakovací nebo samonabíjecí zbraně (pistole, revolvery) a zbraně kategorie C jsou např. brokovnice, malorážky nad 280 mm délky hlavně. 
Lhůta pro zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování je stanovena na dobu od 1. února 2009 do 31. července 2009. Zbraň lze předat do úschovy kterémukoliv útvaru policie.
Policie osobě, která zbraň odevzdala do úschovy, vydá potvrzení o převzetí zbraně do úschovy. Při převzetí zbraně nepožaduje podání vysvětlení o způsobu nabytí zbraně. 
Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského ředitelství policie po převzetí zbraně ověří, zda zbraň neprochází policejními informačními systémy, aby zjistila případného vlastníka zbraně, a vyhlásí pátrání po původu odevzdané zbraně. Poté zbraň předá ke kriminalistické expertíze k vyloučení podezření, že s touto zbraní byl v minulosti spáchán trestný čin nebo přestupek.
Jsou-li výsledky šetření negativní, považuje osobu, která zbraň odevzdala, za jejího vlastníka. Ten, kdo odevzdal zbraň, může za zákonných podmínek ve lhůtě do dvou měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy, požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících k jejich držení. 
 Zároveň občany upozorňujeme, že vstupuje v platnost povinnost požádat o vydání příslušného zbrojního průkazu nebo licence na signální zbraně pro použití nábojů ráže větší než 16 mm.
Zbraňová amnestie se osvědčila již v letech 1996 a 2003. Občané v obou případech odevzdali v České republice více než tři tisíce kusů zbraní. V předešlých letech tuto akci neprovázely žádné podstatné problémy. Doba úschovy zbraně u policie je odvislá od provedení kriminalistické expertízy.
Cílem tohoto ustanovení novely zákona o zbraních je snížení počtu ilegálně držených zbraní.
kpt. PhDr. Dagmar Bednarčíková
 
 
Výňatek z novelizovaného zákona o zbraních a střelivu číslo 119/2002 Sb., který se mimo jiné týká  zbraňové amnestie a dále povinnosti u signálních zbraní.
Čl. II
Přechodná ustanovení
1. Trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovává zbraň kategorie A, B anebo C nebo hlavní část zbraně této kategorie, předá-li je ve lhůtě 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona dobrovolně do úschovy kterémukoli útvaru policie; ten o převzetí vydá potvrzení. Ten, kdo odevzdal zbraň kategorie A, B anebo C nebo jejich hlavní část, může ve lhůtě 2 měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících jej k jejich držení. Nepožádá-li o vydání uvedených dokladů, nebo nebudou-li mu vydány, použije se § 64 zákona č. 119/2002 Sb. obdobně.
 
2.  Držitel zbrojního průkazu, který byl přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona pravomocně uznán vinným úmyslným trestným činem a bylo upuštěno od potrestání nebo podmíněně upuštěno od potrestání s dohledem nebo upuštěno od uložení trestního opatření mladistvému nebo podmíněně upuštěno od uložení trestního opatření mladistvému anebo nebyl uložen trest poté, co bylo trestní stíhání zastaveno podle zvláštního právního předpisu 11d) nebo nebylo uloženo trestní opatření poté, co bylo odstoupeno od trestního stíhání mladistvého podle zvláštního právního předpisu 11e), je považován za bezúhonného.
 
3.  Každý, kdo ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona přechovává signální zbraň, k jejímuž držení nebo nošení nebylo podle dosavadních právních předpisů nutné mít zbrojní průkaz nebo zbrojní licenci a povolení, je povinen požádat o vydání příslušného zbrojního průkazu nebo licence a povolení podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, a to nejpozději do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Nepožádá-li o vydání uvedených dokladů, nebo nebudou-li mu vydány, použije se § 64 zákona č. 119/2002 Sb. obdobně.
 
4.  Bylo-li přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona pravomocně rozhodnuto o podmíněném odložení návrhu na potrestání, je držitel zbrojního průkazu považován za spolehlivého.
 
5. Každý, kdo ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona přechovává střelivo
s průbojnou střelou, která je tvořena materiálem tvrdším než 250 HB  - tvrdost podle Brinella, nebo střelou, která je laborována do střeliva, které svou konstrukcí nebo energií střely vykazuje průbojný účinek,  je oprávněn jej držet a je povinen s ním ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona nakládat jako se zakázaným střelivem. 
 
 
 

vytisknout  e-mailem