Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování

Pouze tři týdny zbývají do konce tzv. zbraňové amnestie. Zákonem č. 484/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, byl pro období od 1. 2. do 31. 7. 2009 vyhlášen zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování.  

Policie převzala do úschovy už více jak 5 tisíc zbraní
 
 V tomto období mohou osoby, které přechovávají bez povolení zbraně kategorie A až C nebo hlavní části zbraní, tyto zbraně odevzdat do úschovy k Policii ČR a následně mohou, ve lhůtě dvou měsíců od jejich odevzdání požádat o vydání dokladů opravňujících je k držení těchto zbraní (tj. o jejich registraci). 
 
Odevzdané zbraně přebírají a další manipulaci s nimi v rámci policie zajišťují odbory služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajských ředitelství policie příslušné podle místa pobytu osob, které zbraně odevzdaly. 
 
Tato pracoviště  po provedení nezbytných lustrací v informačních systémech a po vyhlášení pátrání po jejich původu, předávají odevzdané zbraně příslušným odborům kriminalistické techniky a expertiz krajských ředitelství policie ke kriminalistickým expertizám. Jejich hlavním účelem je prověřit, zda s odevzdanou zbraní nebyl v minulosti spáchán trestný čin nebo zda nepochází z trestné činnosti. Po provedení zkušebních výstřelů náboje s nábojnicemi zasílají kriminalistickému ústavu  k  balistickému zkoumání.
 
Jsou-li výsledky všech šetření ke zbrani negativní, odbory považují osobu, která zbraň odevzdala, za jejího vlastníka a dále postupují v souladu s právními předpisy.
 
 Největším problémem probíhající zbraňové amnestie, který je i častým předmětem kritiky ze strany veřejnosti, jsou dlouhé lhůty, které vyžadují expertizní zkoumání a bez jejichž výsledků nelze přistoupit k registraci odevzdané zbraně. Kapacity policejních pracovišť  jsou dimenzovány na běžný provoz, tj, na expertizní činnosti související s trestnou činností.  Nebylo by účelné pouze krátkodobě posilovat personálně tato pracoviště, protože vyškolení odborníků k provádění expertiz na úseku zbraní není totiž otázkou měsíců ale roků a navíc je finančně velmi náročné.
 
Smyslem a účelem zbraňové amnestie je umožnit držitelům neregistrovaných zbraní jejich beztrestné odevzdání a následné převedení mezi registrované zbraně. Pokud by zbraňová amnestie nebyla vyhlášena, vystavovali by se tito držitelé možnosti trestního stíhání pro trestný čin nedovoleného ozbrojování. Zbraně, které v současné době odevzdávají,  často drží nelegálně dlouhé roky. Z tohoto důvodu policie považuje dobu expertizních zkoumání řádově několika měsíců,  za dobu, která je v této situaci přiměřená a která držitele (vlastníka) odevzdané zbraně nijak neomezuje. 
 
Policie uschovává odevzdané zbraně pouze po dobu nezbytně nutnou. Pokud osoba, která využila zbraňovou amnestii,  do dvou měsíců od odevzdání zbraně požádá o její registraci, odbory prostupují v souladu se správním řádem. Neobdrží-li ve lhůtě do 30 (resp. 60) dnů výsledky expertizního zkoumání, oznamují dle § 80 správního řádu nadřízenému správnímu, tj. Policejnímu prezidiu ČR - ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál,  nečinnost z důvodu chybějících výsledků expertizních zkoumání.
 
Ředitelství služby ke každému oznámení nečinnosti vydává unesení „opatření proti nečinnosti správních orgánů“, kterým prodlužuje lhůtu pro registraci zbraně do doby dodání výsledků expertizního zkoumání Jeden výtisk usnesení vždy obdrží účastník řízení (tj. žadatel o registraci). 
 
Nepřichází zde v úvahu postup podle § 71 odst. 3 písm. b) správního řádu, podle kterého by bylo možno ke lhůtě probíhajícího řízení automaticky připočítávat dobu nutnou k provedení znaleckého posudku. Vyžádání znaleckého posudku je vázáno probíhajícím správním řízením, které vyhlášení amnestie pouze předpokládá. Ověření možné trestní minulosti odevzdané zbraně je nutné k zabránění legalizace kriminálně aktivní zbraně. 
 
 Jakmile odbor obdrží výsledky zkoumání, neprodleně přistupuje k dokončení správního řízení ve věci registrace zbraně a odevzdanou zbraň spolu s průkazem zbraně předává jejímu vlastníkovi.
 
K 7.červenci bylo  v rámci České republiky odevzdáno celkem 5 377 zbraní. Mezi odevzdanými zbraněmi je např. i  49 samopalů. Z celkového počtu bylo 4 576 předáno na odbory kriminalistické techniky a expertiz  a zpět po expertizách jich na odbory bylo již vráceno 1 419. Z dosavadních výsledků expertiz nebyl získán poznatek, že by s odevzdanou zbraní byl v minulosti spáchán trestný čin. V několika případech však došlo k odevzdání zbraně, která byla původnímu vlastníkovi odcizena. Tyto zbraně policie vrátí původním vlastníkům.
 
Dosavadní průběh zbraňové amnestie svědčí o důvěře občanů v policii. Po dobu této probíhající zbraňové amnestie, ani během předchozích amnestií v letech 1996 a 2002 nebyl zaznamenán žádný případ poškození nebo dokonce ztráty odevzdané zbraně. Všichni, kteří zbraňové amnestie v minulosti využili, dostali své zbraně, pokud o to požádali,  zpět.
 
Plk. Ing. Ludmila Nezvedová
PP ČR ředitelství  služby pro zbraně a  bezpečnostní materiál
 
 
 

vytisknout  e-mailem