Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Intenzivní vyšetřování podvodu odhalilo další skutečnosti

Jihočeský kraj – Podvodník na neuhrazených a splatných závazcích dluží více než 16 milionů korun. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Odebírat zboží, slibovat zaplacení a přitom vědět, že nemám peníze, takto přesně přemýšlel muž (46 let), který nepochází z České republiky. Jeho počínání sledují již od roku 2009 kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality jihočeské policie. Cizinec se živil jako podnikatel - zprostředkovával obchod a služby. Již v roce 2010 sdělili kriminalisté tomuto pachateli obvinění z trestného činu podvodu, protože od roku 2008 objednával nejrůznější dodávky zboží a služeb, především provedení kamionové mezinárodní přepravy ovoce v rámci členských zemí Evropské unie a to u subjektů v rámci celé naší republiky. V úmyslu se obohatit, za provedenou přepravu nebo dodané zboží však neplatil. Přesto, že si byl vědom své špatné finanční situace, protože už z předchozího období měl nezaplacené závazky, své obchodní partnery oklamával a vyvolával dojem solventního podnikatele. Způsobil tak škodu za téměř 12 milionů korun.
 
Kriminalisté na případu i po sdělení obvinění dále intenzivně pracovali. Vyšetřování pak odhalilo další významné skutečnosti. Kriminalistům se podařilo zjistit, že muž výše popsané nezákonné podnikatelské aktivity jako fyzická osoba vykonával také během roku 2009. Za toto období dluží svým obchodním partnerům dalších 300 000 korun.
 
Navíc prokázali, že pachatel, aby u svých obchodních partnerů posílil dojem solventního podnikatelského subjektu, vstoupil v roce 2009 jako prokurista do nově vzniklé společnosti s ručením omezeným z Vodňan. Takže jako právnická osoba během roku 2009 a 2010, v úmyslu se obohatit, prováděl opět objednávky služeb především kamionové dopravy, za které neplatil. Dále dával pokyny k uzavření nebo sám uzavíral smlouvy na odběr zboží a služeb, které odebral, nicméně za ně neplatil. Vše činil přesto, že věděl, že nemá dostatek peněžních prostředků na úhradu svých závazků. Z předchozího období měl neuhrazené a splatné závazky ve výši zmiňovaných 12 milionů korun. Od dubna 2009 tak nehradil své závazky a vystavené faktury, čímž způsobil svým dodavatelům škodu v celkové výši nejméně 3 miliony korun. Výše uvedené jednání obviněného je dalším dílčím útokem pokračujícího zločinu podvodu, za který je muž trestně stíhán již od září roku 2010. Kriminalisté odhalili, že tak podvodník postupně způsobil škodu za více než 16 milionů korun. Muže stíhají na svobodě.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
15. prosince 2011

vytisknout  e-mailem