Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Interaktivní workshop Cesta cizince

Plzeň - včera proběhl ve Velkém sále kulturního domu Peklo první interaktivní workshop s názvem Cesta cizince, jehož cílem bylo seznámit děti a mládež s tématem migrace a integrace cizinců na území České republiky. 

     Včera proběhl ve Velkém sále kulturního domu Peklo první interaktivní workshop s názvem Cesta cizince, jehož cílem bylo seznámit děti a mládež s tématem migrace a integrace cizinců na území České republiky.
     Do hry byly osloveny základní školy v Plzni s vysokým počtem žáků – cizinců. Ve čtvrtek 22. dubna 2010 si roli cizince vyzkoušelo dohromady 36 dětí z 8. a 9. tříd. Staly se tak přímými účastníky simulace sociální reality, kterou zažívá každý cizinec začínající žít v České republice. Na počátku každé hry děti obdržely cestovní doklad. Dále si pak losovaly obálky s tzv. profily cizinců včetně fotografií. Profil obsahoval popis osoby-cizince a jeho výchozí situaci, ve které se právě nalézal. Úkolem každého hráče bylo zapojit se na trhu práce, vyřídit si povolení k pobytu, zdravotní pojištění nebo si sehnat bydlení.  Veškeré náležitosti si hráči vyřizovali u šesti stanovišť, kterými byly Inspektorát cizinecké policie Plzeň, Nestátní nezisková organizace, zprostředkovatel práce, úřad práce, Infocentrum a zdravotní pojišťovna.
     Policistky z cizinecké policie zde zastupovaly Inspektorát cizinecké policie v Plzni. Kontrolovaly zda děti mají řádně vyplněn cestovní doklad k workshopu Cesta cizince, zapisovaly do něj účel jejich pobytu a vydávaly vízum. V průběhu hry také policistky zjišťovaly, zda děti dodržují pravidla hry. V případech již neplatného víza, odhalení nezaplaceného zdravotního pojištění nebo práce „načerno“ udělovaly policistky hráčům pokuty v hodnotách od 1.000 – 5.000,- Kč.
Tento workshop je další aktivitou, kterou statutární město Plzeň uspořádalo za finanční podpory Ministerstva vnitra České republiky v rámci projektu Integrace cizinců na úrovni samosprávy – řešení problematiky osob migrujících za prací na území města Plzně. V letošním roce je realizována již jeho čtvrtá etapa, která se mimo přímé pomoci cizincům orientuje i na preventivně osvětové aktivity pro širokou veřejnost.
     Na přípravě a realizaci workshopu se podíleli realizátoři projektu - zástupci odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně, dále oblastního ředitelství Služby cizinecké policie Plzeň, Organizace pro pomoc uprchlíkům o.s.-pobočka Plzeň, Centra na podporu integrace cizinců-Plzeňský kraj, Bulharského kulturně osvětového klubu v Plzni a Poradny pro cizince a uprchlíky Diecézní charity Plzeň
     Na závěr interaktivního workshopu se všichni hráči a zástupci jednotlivých stanovišť účastnili společné reflexe hry. V rámci diskuze děti vyprávěly co pro ně bylo nejobtížnější, jakou volily strategii, proč a s jakým výsledkem někteří volily práci načerno a snažily se popsat ostatním své pocity během hry. Vzhledem k tomu, že workshop Cesta cizince byl ze strany účastníků hodnocen velmi pozitivně, plánují organizátoři v blízké době jeho pravidelné opakování na dalších základních školách na území města Plzně.

                                                                                                                                       por. Mgr. Pavla Lohrová

vytisknout  e-mailem