Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Internetová podvodnice

Na seznamce potkal „dívku v nesnázích“, postupně z něj vylákala 190.000 korun 

Úskalí internetových seznámení vyzkoušel a velmi negativní zkušenost s nimi učinil 23letý mladík z Hronovska. V únoru roku 2010 se podle svých slov seznámil na internetové sociální síti s pisatelkou, která mu byla sympatická, a postupem času se s ní velmi sblížil. Pisatelka navodila atmosféru důvěry a naznačovala možnost nějakého vztahu. Svému příteli na síti se svěřila se svojí špatnou ekonomickou situací, a tak jí začal nejprve formou kreditu do mobilu, pak i převodem na účet zasílat nejprve drobné, pak stále větší obnosy peněz. Formou půjčky tak z něj vylákala, aniž by se spolu někdy fyzicky setkali, finanční prostředky ve výši přesahující 190.000 korun.
 
Virtuální přítelkyně mu přirozeně slibovala vypůjčené peníze postupně vrátit, místo toho ale postupně slábla její komunikace. Když jí mladík odmítl půjčit další peníze, přestala s ním komunikovat úplně. Mladý muž proto v červenci 2010 učinil oznámení na policii. Práce na případu nebyla lehká. Policisté nejprve museli dohledat virtuální přítelkyni a pak shromáždit důkazy o vzájemné korespondenci a prováděných finančních transakcích. Časová i technická náročnost vyšetřování tak policistům připravila několik měsíců pilné práce.
 
Pátrání policisty zavedlo až do hlavního města. Z podvodného jednání na internetu policisté důvodně podezírají 20letou ženu z Prahy, která se však doma nezdržuje. Náchodská kriminální policie proto po ní vyhlásila celostátní pátrání a v případě dopadení jí hrozí obvinění z přečinu podvodu s možným až pětiletým trestem odnětí svobody.
 
Por. Bc. Eva Prachařová
25. 3. 2011

vytisknout  e-mailem