Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Internetové podvody

Strakonice – Naletěly podvodníkovi. 

Policisté upozorňují uživatele inzertních portálů, aby byli obezření především při prodeji věcí. Na svoji neopatrnost doplatila také 58letá žena, která uveřejnila na platformě Marketplace inzeráty, ve kterých nabízela k prodeji  flash disk za částku 100,- Kč a gymnastický míč za částku 80 korun. V obou případech ženu kontaktovali internetoví podvodníci. Po dohodě jí zaslali na email odkaz na kurýrní služby, v prvním případě na balíkovnu, ve druhém na zásilkovnu. Jednalo se ale o falešný odkaz pro údajné přijetí peněz. Když žena po otevření odkazu vyplnila požadované přihlašovací údaje ke svému internetovému bankovnictví a potvrdila požadavek, naskytl se problém. Přihlášení do internetového bankovnictví se jí nezdařilo. Po opětovné aktivaci smartklíče zjistila, že z jejího bankovního účtu byly provedeny peněžní převody na jiný účet v celkové výši přes 70 000 korun.

Stejnou zkušenost má také 41letá žena, která na portálu Marketplace prodávala oblečení za částku 300 korun. Prostřednictvím messengeru ji oslovil pachatel, který jí zaslal odkaz na zásilkovnu. Žena vyplnila po otevření odkazu veškeré požadované údaje ke své platební kartě včetně CVV čísla. Záhy žena ze svého internetové bankovnictví zjistila, že pachatel provedl převod peněz z jejího spořicího účtu na její běžný bankovní účet. Navíc si všimla, že z jejího běžného bankovního účtu byl dán příkaz k úhradě částky 4 750 korun na jiný bankovní účet neznámého majitele. Rychlým jednáním se majitelce účtu podařilo cestou banky tento příkaz k úhradě stornovat a tím své peníze zachránit. Jako jeden z mála měla štěstí. 

PAMATUJTE!!!

  • K přijetí peněz přeci stačí jen číslo vašeho bankovního účtu.
  • Nikdy nevyplňujte žádné údaje v odkazech, které vám někdo zašle, ani když má kupující věrohodnou záminku. Pokud čekáte platbu – uvádějte jen číslo vašeho účtu.

por. Mgr. Jaromíra Nováková

18. dubna 2023

vytisknout  e-mailem