Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Internetové podvody

HODONÍNSKO: Buďte opatrní při nakupování na internetových portálech 

Nakupovat zboží přes internet má své výhody, ale také svá úskalí. O tom se přesvědčily dvě poškozené, které se po zaplacení ceny svého zboží nedočkaly. 38-letá žena na internetovém portálu a přes mail komunikovala s osobou, u které si objednala zboží v hodnotě 2000,-Kč. Částku však dopředu uhradila převodem z účtu na účet. I přes urgence o doručení zboží či vrácení peněz však pachatel již nereaguje. V těchto případech můžeme radit pouze jediné. Nikdy nezasílat peníze za zboží dopředu.

Podobnou zkušenost má 46-letá žena, která si na základě inzerátu na internetovém portálu telefonicky domluvila s neznámým mužem koupi herní konzole za cenu 4300,-Kč. Tentokrát peníze dopředu nezasílala a nechala si zboží zaslat poštou na dobírku. Balíček převzala, zaplatila a po rozbalení zjistila, že je zde pouze stoh papírových letáků. Zboží zaslané domů na dobírku je patrně nejlepším řešením, ale bohužel i tady můžeme naletět. Jedinou radou je neobjednávat z neověřených portálů, přečíst si recenze, pročíst si obchodní podmínky, nejlepší je když má portál i kamenný obchod, kde můžete jít zboží reklamovat.

Pachatelé se v těchto případech dopustili přestupku proti majetku, za který hrozí v přestupkové komisi pokuta do 15tisíc korun.

nprap. Bc. Radka Polášková, 5.12.2012


 


 

vytisknout  e-mailem