Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Internetový podvodník se vydával za šéfa firmy

České Budějovice - Podřízený na jeho žádost odeslal do ciziny přes 1 milion korun. 

Zaměstnanci firem, kteří mají přístup k firemním finančním prostředkům a disponují právem s těmito penězi nakládat by se měli mít na pozoru před internetovými podvodníky, kteří se dokáží "nabourat" do firemní emailové komunikace. Tyto případy řeší nejčastěji kriminalisté, specialisté na hospodářskou trestnou činnost. Pachatel pošle na firemní email dotyčného zaměstnance zprávu, ve které se vydává za nadřízeného a kde vyzve zaměstnance k provedení platby  nejčastěji na zahraniční bankovní účet. Tento druh podvodu je velmi nebezpečný v tom, že pachatel dokáže vytvořit kopii existující emailové adresy nadřízeného, takže zaměstnanec nemá možnost na první pohled poznat, že mu přišela zpráva od podvodníka. Dále mnohdy přiloží fakturu k proplacení, která se od originálních faktur neliší. Podvodníci umí udělat dokonalé kopie.

Obdobný případ řeší v těchto dnech českobudějovičtí kriminalisté, specialisté na hospodářskou trestnou činnost. Obrátil se na ně místopředseda představenstva jedné společnosti, který na pokyn předsedy představenstva zaslal téměř 49 000 Euro na zahraniční bankovní účet. Pokyn k platbě obdržel emailem. V tomto případě však podvodník nevytvořil kopii existující emailové adresy nadřízeného, ale email s pokynem k platbě odeslal z podezřelé emailové adresy. Podřízený přesto žádosti vyhověl a peníze odeslal. Způsobil tak škodu v přepočtu za bezmála 1 200 000 korun. 

Kriminalisté proto zahájili úkony trestního řízení a po pachateli trestného činu podvodu intenzivně pátrají. V případě jeho dopadení a prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

A jak se v těchto případech můžete podvodníkům bránit? V první řadě provést důkladnou kontrolu emailové adresy odesílatele. Zarážející může být styl napsaného emailu - mnohdy pachatel používá "zvláštní češtinu". Podezřelá je skutečnost, že převod má proběhnout přes banku, kterou firma běžně nepoužívá.  Pachatelé používají i fintu s tím, že současná banka má potíže a proto je potřeba peníze poslat jinam. Pokud by měl zaměstnanec jakékoliv pochybnosti je nejjednodušší způsob, jak si ověřit pravost emailu - zvolit jiný druh komunikace a svého nadřízeného přímo kontaktovat, např. telefonicky a ověřit si zadaný úkol. 

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

16. prosince 2022

vytisknout  e-mailem