Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Internetových podvodů i přes prevenci neubývá

Jihočeský kraj - Policisté k bitcoinomatům začali umisťovat plakáty s varováním před podvodným jednáním. 

V poslední době policisté napříč Jihočeským krajem začali k bitcoinmatům umisťovat upozornění na podvodné jednání související nejen s kryptoměnou bitcoin., viz foto níže (bitcoinmat v Písku). Důvodem je neustále se zvyšující počet internetových podvodů, při nichž poškození leckdy přicházejí i o několik set tisíc korun nebo dokonce o celožitovní úspory. Jeden z posledních případů internetových podvodů se stal na Prachaticku, kde pachatel z muže vylákal údaje k jeho internetovému bankovnictví a následně ho okradl o téměř 20 000 korun.

I přes rozsáhlou prevenci v rámci internetových podvodů se policisté stále potýkají se zvyšujícím se počtem oznámení. Nejčastěji poškození oznamují  podvody spácháné následujícími způsoby:

Jako první uvádíme podvod, kdy Vás telefonicky kontaktuje jakýsi pracovník banky, který Vám sdělí, že Váš účet je napaden a někdo si na Vás sjednal úvěr. Pod touto záminkou Vám poté sdělí, že Vás bude kontaktovat policie, kterou o tomto jednání vyrozuměl. Následně Vám skutečně volá muž, který se představí jako kriminalista z Prahy. K tomuto je potřeba říct, že bankovní instituce tímto způsobem své klienty nikdy neoslovují a ani tak nejednáme my jako Policie ČR. Celý podvod spočívá v tom, že Vás muži instruují k vybrání peněz z účtu a přesvědčí Vás o tom, že jejich následným vložením do bitcoinomatu své peníze zachráníte. 

Další často oznamované podvody se dějí v rámci investování do kryptoměn jako například bitcoin. V těchto případech pachatelé cílí především na občany staršího věku. K tomuto radíme, že pokud investicím do kryptoměn a obecně kryptoměnám nerozumíte, tak se investicím do nich pokud možno vyhněte.

Posledním nejčastěji oznamovaným podvodem je jednání, kdy se pachatel vydává za Českou poštu. Pachatel zde pošle poškozeným sms zprávu nebo email, ve kterém uvádí, že má poškozený například přeplatek na SIPU a po rozkliknutí odkazu, který je ke zprávě přiložen ho instruuje, aby vyplnil údaje ke svému bankovnímu účtu právě tak, aby mohlo dojít k vyplacení přeplatku. Po vyplnění veškerých Vašich údajů, přístupových hesel k internetovému bankovnictví Vaší banky, ale například i PINU ke kartě Vašeho bankovního účtu, je pak už pro pachatele otázkou pár vteřin, než pronikne na Váš účet a okrade Vás například i o již zmíněné celoživotní úspory. Co se týče komunikace s poškozenými, pachatelé zprvu nejvíce používají sms zprávy, emaily a komunikační aplikaci WhatsApp.

Ke všem uvedeným podvodům je potřeba dodat, že v případě, kdy Vás pachatel ve zprávě přiloženým odkazem přesměrovává na internetovou stránku, například stránku kurýrní společnosti nebo České pošty, tak ta stránka vždy vypadá velice reálně. Při komunikaci, která se vyvíjí výše uvedeným způsobem, je tedy potřeba zpozornět a být obezřetný při vyplňování jakýchkoliv dat o Vás.

A na co si dát pozor, aby Vás podvodníci o peníze nepřipravili? 

Při prodeji zboží na internetu by pro Vás mělo být prvním varovným signálem to, že na inzerát reaguje cizinec. Při komunikaci pachatelé většinou nereagují na otázky, které jim dáváte, nelogicky skládají věty a obecně používají zvláštní slova. Celkově to pak působí dojmem, jako by Vám nepsal Čech. Není moc pravděpodobné, že si někdo ze zahraničí najde český inzerát s relativně běžným zbožím. Dále to, že kupující požaduje platbu přes neznámé služby různých nebankovních platebních společností nebo chce platit v kryptoměně. Zbystřete tedy vždy, když prodej vybočuje ze standardního modelu, to znamená, že podáte inzerát -> ozve se Vám zájemce -> zaplatí za zboží -> a vy pak následně zasíláte zboží (popř. zasíláte na dobírku).

A nejdůležitější radou je, nikdy nikomu po telefonu nesdělujte údaje ke svému bankovnímu účtu, platební kartě, či internetovému bankovnictví. Stejně tak nikomu nedovolte, aby Váš počítač, či internetové bankovnictví někdo ovládal přes vzdálený přístup. Vzdáleným přístupem je myšleno to, že Vás pachatel instruuje k nainstalování aplikace, přes kterou se po vyplnění údajů o Vašem počítači, či notebooku může na Vaše zařízení napojit a sám ho plně ovládat. Přes tento program nedovolujte přístup nikomu, komu nevěříte.

por. Miroslav Šupík, DiS., krpc.pio@pcr.cz

28. července 2022

Odkazy do noveho okna

bitcoinmat v Písku

bitcoinmat v Písku 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem