Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Invalidní vozíčkář odevzdal policistům protitankovou minu

BEROUNSKO - Policisté varují před neodbornou manipulací. 

Dne 12. 8. 2014 se na obvodní oddělení v Berouně dostavil invalidní vozíčkář, který policistům v rámci zbraňové amnestie odevzdal protitankovou minu. S ohledem na ochranu života a zdraví osob, byla budova Územního odboru a Městského úřadu Beroun evakuována. Policista na dozorčí službě obvodního oddělení zjistil, že protitanková mina nemá rozněcovač a celou událost konzultoval s policejním pyrotechnikem, který byl na místo přivolán. Na základě těchto skutečností byla evakuace ukončena, jelikož nehrozilo nebezpečí, že by mohlo dojít k explozi miny.
Po příjezdu pyrotechnické služby z expozitury Milovice na místo byla protitanková mina odborně zajištěna a odvezena k následné likvidaci.
 
V rámci zbraňové amnestie odevzdávají lidé různé zbraně a jejich součásti policistům na obvodní oddělení policie i v rámci našeho okresu. Nejvíc případů zatím zaznamenali policisté na Obvodním oddělení Hořovice.
 
Policisté z Obvodního oddělení v Berouně řešili podobný případ zhruba před měsícem, kdy dozorčí službě přinesl muž ruční granát. Na místo rovněž dorazil policejní pyrotechnik, který zjistil, že granát je funkční, odborně ho zajistil a odvezl k bezpečné likvidaci. I v tomto případě byly obě budovy na nebytně nutnou dobu evakuovány.
 
V rámci amnestie policisté od občanů nezjišťují, kde a jakým způsobem k odevzdané zbrani, střelivu nebo munici přišli. Odevzdané zbraně jsou následně podrobeny znaleckému zkoumání v oboru balistiky.
 
Důrazně však upozorňují všechny občany, aby v případě nálezu výše uvedených věcí neprodleně vyrozuměli policisty prostřednictvím linky 158 a v žádném případě s nimi nemanipulovali. Neodbornou manipulací by zbytečně mohlo dojít k ohrožení života a zdraví. Přivolaní policisté nález na místě ohledají a odborně zajistí.
 
nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
13. srpna 2014
Odkazy do noveho okna

protitanková mina

protitanková mina 

Detailní náhled

protitanková mina

protitanková mina 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem