Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Invalidní ženu připravila o čtyři sta tisíc korun

ZLÍNSKO: Za zločin podvod hrozí recidivistce dalších osm let vězení.  

Dvaačtyřicetiletá žena z Nového Jičína po návratu z vězení podvedla tři ženy a připravila je celkem o 840 tisíc korun. Osmatřicetiletou ženu ze Zlínska upoutanou na invalidní vozík pod záminkou koupení bytu připravila o 400 tisíc korun. Kromě ní podvedla také dvě sestry, dvaadvacetiletou ženu ze Zlínska a čtyřiadvacetiletou ženu ze Zlína. Pod legendou zhodnocení peněz je připravila o 280 a 160 tisíc korun. Komisařka kriminální policie z oddělení hospodářské kriminality ve Zlíně ženu obvinila ze zločinu podvod a trestného činu úvěrový podvod, kterých se navíc dopustila ve zkušební době po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody.

Mladá invalidní žena si koncem roku 2014 podala inzerát. Hledala v něm pomocnici v domácnosti a asistentku, protože byla po dopravní nehodě upoutaná na invalidní vozík. Na inzerát se jí ozvala žena z Nového Jičína, která bydlela tou dobou ve Zlíně u své sestry. Docházela za ní zpočátku do nemocnice, chovala se slušně, mladší žena k ní měla důvěru. Později ji ošetřovala u ní doma. Ošetřovatelka ženě nejprve nabídla zhodnocení jejích úspor a poté také pomoc při koupi bytu, který si invalidní žena chtěla pořídit po rozvodu. Důvěřivá žena jí po krátké době dala svou platební kartu včetně PIN kódu, sdělila jí číslo svého bankovního účtu včetně hesla a řekla jí také přístupové heslo ke svému internetovému bankovnictví. Podvodnice nejen vybrala veškeré úspory z účtu ženy upoutané na invalidní vozík, ale sjednala jí také několik schůzek s úvěrovými poradci, s nimiž postižená žena sjednala několik úvěrů. Všechny peníze ošetřovatelka vybrala z účtu nemocné ženy, která se většinu času nacházela v nemocničním zařízení a podrobovala se nejrůznějším operacím. Později nemocná paní zjistila, že si pod jejím jménem podvodnice půjčila další peníze z finančních ústavů, ovšem už bez jejího vědomí. A došlo jí, že údajná pomoc při pořízení bytu byla jenom záminka k vylákání peněz. Celkově sjednala devět úvěrů u osmi bankovních a finančních ústavů ve výši od 2 do 65 tisíc korun.

Další dvě mladé ženy podvodnice přesvědčila o zhodnocení jejich peněz. Z mladší ženy vylákala ve dvou částkách postupně 280 tisíc korun, na které si důvěřivá žena vzala úvěr u bankovního ústavu. Starší z nich připravila o úspory ve výši 159 tisíc korun.

Povedená ošetřovatelka byla za podvody a úvěrové podvody již dvakrát soudně trestaná. Z posledního trestu odnětí svobody ji podmíněně propustili na podzim roku 2014 se zkušební dobou do února roku 2017. Dalších trestných činů se tak dopustila v době podmíněného propuštění.

 

 

12. srpna 2016, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem