Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Jak jezdili řidiči v květnu

ŽĎÁRSKO: Jeden člověk při nedhodách zemřel 

 V měsíci květnu řešili žďárští dopravní policisté celkem 40 dopravních nehod. V loňském roce jich bylo ve stejném měsíci 35. V tomto měsíci se také stala jedna tragická nehoda, která si vyžádala jeden lidský život. Minulý rok na silnicích v tomto měsíci nikdo nezemřel.

 

Vlkov 3.5..jpgVlkov 3.5.2012

K této vážné dopravní nehodě mezi nákladním a osobním automobilem došlo 3. května 2012 na Velkobítešsku. V 15 hodin jel čtyřiapadesátiletý řidič nákladní soupravy k Vlkovu od obce Osová Bítýška. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou za hustého deště přejel řidič s nákladní soupravou do protisměru. Zde se nákladní souprava naklonila a následně se převrátila levým bokem na protijedoucí osobní motorové vozidlo Fiat Marea s posádkou. Nákladní automobil společně s osobním vozidlem následně narazil do oplocení zahrady a jehličnatého stromu. Osobní vozidlo zůstalo zaklíněné pod jízdní soupravou. Řidič z osobního vozidla utrpěl při dopravní nehodě těžká poranění, která nebyla slučitelná se životem. Další dva jeho spolucestující byli zraněni těžce a jeden lehce. Řidič nákladní soupravy utrpěl při nehodě těžké zranění. Všichni zranění byli převezeni do brněnských nemocnic. Silnice byla po dobu vyprošťování vozidel uzavřena. Plně průjezdná bez omezení byla až před  půlnocí. Způsobená škoda na vozidlech, převáženém nákladu a oplocení zahrad je vyčíslena na nejméně 1 620 000 korun.

 

 

Při dalších dopravních nehodách bylo 10 osob těžce zraněno a 17 jich bylo zraněno lehce. Ve stejném měsíci ale loňského roku byli 3 lidé zraněni těžce a 21 utrpělo zranění lehké.

Pět dopravních nehod bylo způsobeno pod vlivem alkoholu. Toto číslo je oproti loňsku o dva karamboly vyšší. Většina těchto nezodpovědných řidičů sice vyvázla bez zranění. Ovšem jeden cyklista s pozitivní dechovou zkouškou skončil v nemocnici.

Těžkým zraněním skončila jízda na kole pro jednatřicetiletého muže. Když jel 23. května v podvečerních hodinách po kamenité cestě ve směru od obce Radostín k obci Polnička, nezvládl řízení a upadl. Při pádu se těžce zranil, a proto musel být převezen do novoměstské nemocnice. Policisté provedli u muže dechovou zkoušku, jejíž výsledek byl pozitivní. Naměřená hodnota dosáhla výše 3,71 promile alkoholu v dechu. Na kole vznikla škoda asi 500 korun.

Škoda způsobená dopravními nehodami je vyčíslena na 3 814 000. V květnovém měsíci vzrostla tato částka v porovnání s rokem 2011 o 1 700 000 korun. Nejvyšší škoda vznikla při tragické nehodě z počátku měsíce – 1 620 000 korun. Další nehoda se škodou téměř 500 000 korun se přihodila jednatřicetiletému řidiči. Ten sjížděl s osobním vozidlem z dálnice D1 na silnici číslo 602. Po projetí v mírné pravotočivé zatáčky se pravděpodobně plně nevěnoval řízení a skončil mimo silnici. Při vyjetí ze silnice narazil do betonového odvodňovacího koryta. Řidič vyvázl z nehody bez zranění.

 

ZR 9.5.12.jpgZR 9.5.2012

K dopravní nehodě s 300 000 škodou vyjížděli dopravní policisté na silnici 1. třídy mezi Vatínem a Žďárem nad Sázavou. Ve středu 9. května 2012 patnáct minut po 10. hodině zde projel mírnou pravotočivou zatáčkou třiačtyřicetiletý řidič osobního vozu značky Renault Megane. Muž náhle změnil směr jízdy, přejel do protisměru, kde čelně narazil do protijedoucího vozidla Audi, řízené sedmačtyřicetiletou ženou. Toto vozidlo po nárazu odhozeno na další osobní vozidlo Škoda, které jelo za ní. Řidič z prvního vozidla utrpěl při nehodě těžké zranění. Další účastníci zraněni nebyli.

 

Za příznivého počasí se na silnicích i stezkách objevili cyklisté. Ani jim se však nehody nevyhýbali. Tři cyklisté při své vyjížďce skončili v nemocnicích s těžkým zraněním, tři s lehkým zraněním a jeden cyklista vyvázl z karambolu bez zranění.

I tři nehody motorkářů neskončily bez zranění. Jeden motocyklista byl zraněn těžce, ostatní si nedodržením bezpečné vzdálenosti nebo díky rychlejší jízdě přivodili zranění lehká.

Nejčastějšími příčinami dopravních nehod byl v tomto měsíci nesprávný způsob jízdy (22 dopravních nehod) a naopak 8 nehod nebylo zaviněno řidičem. V šesti případech se do kolize s automobilem připletlo lesní zvíře.

 

Statistika dopravní nehodovosti za měsíc květen


 

2012

2011

počet dopravních nehod

40

35

úmrtí

1

0

těžká zranění

10

3

lehká zranění

17

21

alkohol

5

3

hmotná škoda

3 814 000

2 136 000


por. Mgr. Jana Martincová, komisař

4. června 2012

vytisknout  e-mailem