Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Jak okradla stařenku?

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Stará paní přišla během pár minut o peníze a šperky.  

Jak přesně obrala mladá žena starou paní o peníze a šperky v celkové hodnotě zhruba pětatřiceti tisíc korun, není prozatím úplně jasné. Co je ovšem jasné, je to, že kdyby se mladá podvodnice nedostala do stařenčina bytu, neměla by vůbec možnost krást. A jak se do bytu dostala? Byl pátek 9. srpna něco po čtvrté hodině odpoledne na lavičce před bytovým domem v ulici Větrná, v němž v Uherském Brodě bydlí, seděla neznámá mladá žena. Osmdesátnice si sedla na lavičku, na níž obyčejně sedává se svými kamarádkami ze sousedství. Mladá žena ji hned oslovila s tím, že je pracovnice sociálních služeb a že jí může pomoci s úklidem a dalšími domácími pracemi. Oslovená žena je ovšem i přes svůj věk velmi aktivní a soběstačná, a proto nabídku odmítla. Rozhodla se, že půjde domů a mladá žena jí řekla, že by šla k ní domů zapsat si, že žádnou pomoc nepotřebuje. Oslovená žena ji sama do bytu nezvala, ale slečna šla za ní a ona jí v tom nebránila. Cizí žena tak vstoupila za paní domácí do bytu a obě došly do kuchyně. Tam si údajná sociální pracovnice nakonec nic nezapisovala, jen s domácí vykládala. Stará paní se jí zeptala, jestli má nějakou průkazku z práce. Žena se ale vymluvila, že ji zapomněla doma. Po pár minutách, co měly být obě dvě stále společně v kuchyni, ji paní domácí vyprovodila z bytu před dům. Mladá žena sama spěšně odešla. Zhruba po dvou hodinách zjistila stará paní, že jí z ložnice zmizela obálka s penězi a se šperky v celkové hodnotě okolo pětatřiceti tisíc korun.

Okradená žena zavolala nejdřív svému synovi, který vše oznámil na policii. Do bytu vyjeli uherskobrodští policisté i kriminalisté spolu s technikem, který na místě zajistil upotřebitelné stopy. Policisté zjistili, že podezřelá žena má okolo dvaceti let, je vysoká asi 175 cm, štíhlé postavy, má hnědé vlasy s blond melírem, které měla svázané do copu po lopatky. Na sobě měla oblečené tričko s kraťasy s vyobrazenými růžovými květy. Mluvila údajně místním dialektem. Celou událost policisté prošetřují jako podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za který bude po dopadení prozatím neznámé ženě hrozit až dvouleté vězení. Pokud by měl kdokoliv poznatky k pohybu popsané podezřelé ženy nebo jakékoliv další informace k případu, ať je sdělí na policejním oddělení nebo na lince 158.

I když okradená žena byla obezřetná, a odmítla nabídku, přesto se pachatelka a možná i někdo další do bytu dostal. Základní a velmi účinné pravidlo ochrany před podobnými zloději a podvodníky je: „Nevpouštět cizí lidi domů!“ A kdyby už byli vevnitř nebo i jen venku, rozhodně jim nepředávat žádné peníze! A to ani, když přinášejí údajný „dárek“ a potřebují třeba „jenom“ rozměnit.


 

12. srpen 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem