Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Jak připravit děti na bezpečný návrat do škol

Prázdniny se blíží ke konci. Se začátkem školního roku přichází i zvýšené riziko nehod na silnicích. Děti se po dvou měsících volna opět vrací do ulic s větším dopravním provozem, což s sebou přináší možná rizika. 

Podle statistik Policie ČR se ročně stane několik stovek dopravních nehod, ve kterých figurují děti. V roce 2023 bylo při dopravních nehodách zraněno téměř 300 dětí. Z toho 5 jich přišlo o život.

První týden v měsíci září probíhá každoročně celorepubliková dopravně preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Cílem akce je preventivně působit na chodce a děti nejen mladšího školního věku, aby jejich pohyb v provozu byl bezpečný.

Rodičům doporučujeme pravidelně s dětmi mluvit o pravidlech bezpečného přecházení silnice a s prvňáčky si projít opakovaně celou cestu do školy. Cesta do školy nemusí být nejkratší, ale měla by být co nejbezpečnější.

Na co by si děti měly dávat pozor

Pokud to je možné, přecházet jen na vyznačených přechodech.

Rozhlédnout se před každým přecházením silnice.

Při přecházení je důležité vždy zkontrolovat situaci vlevo, vpravo a znovu vlevo.

Důležité je navázat s řidičem oční kontakt. Ujistit se, že je řidič vidí. Dítě nesmí slepě následovat ostatní při přecházení vozovky.

Používání mobilního telefonu nebo sluchátek při přecházení silnice může být nebezpečné z důvodu snížení pozornosti.

Přebíhání mimo přechod nebo mezi zaparkovanými auty může být velmi nebezpečné.

Reflexní prvky na batohu nebo oblečení jsou důležité nejen za šera.

S návratem do škol se na silnicích zvýší provoz. Všichni účastníci silničního provozu, včetně dětí, by proto měli být obzvlášť opatrní a dbát na pravidla bezpečnosti. Nepozornost a uspěchanost může mít fatální následky, a právě září je obdobím, kdy je potřeba připomenout si, že na silnici je třeba být vždy ostražitý, protože zebra se za vás nerozhlédne.

27. srpna 2024
por. Bc. Radek Bendakovský
preventista

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem