Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Jak se chovat při nálezu munice

ROKYCANSKO - Nikdy s nalezenou municí nemanipulujte. 

Včera (21.7.2020) v odpoledních hodinách byla hlídka hrádeckých policistů přizvána ke spolupráci pyrotechnické službě při odpálení nalezené nevybuchlé munice v CHKO Brdy. Nález, který byl zjištěn při asanačních pracích, obsahoval více jak stovku nevybuchlé munice. Část pyrotechnici na místě zneškodnili a část odvezli k bezpečné likvidaci. S ohledem na bezpečnost přítomná policejní hlídka v místě zajistila uzavření příjezdové cesty k odpalovací jámě.

V neděli ve večerních hodinách se na policisty v Blatné obrátil muž, který uvedl, že toho dne si na výletě v CHKO Brdy v oblasti Padrťských rybníků povšiml předmětu, který mu připomínal nevybuchlý dělostřelecký granát. Oznamovatel uvedl, že žádným způsobem s předmětem nemanipuloval, jen si pořídil fotografii munice, kterou až po příjezdu do místa svého bydliště (Blatná), když se rozhodl věc oznámit, předal policistům. Informaci o možné munici na konkrétním místě v místě CHKO předali policisté místně příslušným hrádeckým policistům. Ti a následně i policejní pyrotechnik vyjeli na místo. Pyrotechnik nalezenou věc označil jako cvičný dělostřelecký granát a věc si převzal k bezpečné likvidaci.

Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou časté při stavebních nebo výkopových pracích nebo při pobytu v lese. Munice může být nefunkční, ale existují i případy, kdy munice je ještě funkční a hrozí nebezpečí. 

Je proto nutné připomenout několik základních pravidel chování na místě nálezu nebezpečného předmětu:

  •  předmětu se nedotýkejte, žádným způsobem s ním nemanipulujte
  •  neprohledávejte okolí pod vidinou dalšího nálezu
  •  ihned volejte na bezplatnou linku Policie ČR 158, uveďte podstatné údaje k nálezu
  •  pokud místo musíte opustit z důvodu vyžádání pomoci, označte si místo nálezu viditelnou značkou
  •  vyčekejte příjezdu policistů a v případě, že k místu nálezu přijde další osoba, která o nálezu neví, musíte ji poučit o případném nebezpečí



    por. Bc. Hana Kroftová
    22. července 2020

vytisknout  e-mailem