Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jak se nám dařilo v loňském roce

Celoroční hodnocení kriminality, nehodovosti a dalších činností policistů na okrese Ústí nad Orlicí  

     Na okrese Ústí nad Orlicí můžete najít šest měst s rozšířenou působností, žije zde celkem 136 tisíc obyvatel. Na tomto teritoriu působí osm obvodních oddělení PČR, jedno oddělení hlídkové služby a jedno oddělení železniční policie.
    V minulém roce policisté našeho okresu vyjížděli ke 2.314 trestným činů. V porovnání s rokem 2007 je to 117 výjezdů méně. Téměř polovina z nich byla objasněna. Alarmující  je, že u více než dvaceti procent trestných činů byl u pachatelů zjištěn alkohol. Nezjistili jsme však žádný případ, kdy by byl pachatel trestného činu pod vlivem jiné návykové látky. Největší podíl na páchání trestné činnosti mají recidivisté. Statistiky ukazují, že podíl mladistvých a nezletilých na páchání trestné činnosti mírně klesl.
    V průběhu roku se naši policisté zabývali 29 případy vloupání do prodejen (v roce 2007 jich bylo 16 – počet případů z roku 2007 nadále v závorce), 36 případy vloupání do bytů (10), šetřili také 61 případů vloupání do rekreačních chat (43). Vzrostl i počet odcizených motorových vozidel. Zatímco v roce 2007 jich bylo 69, v roce minulém již 81. Velký pokles jsme zaznamenali v počtu případů vloupání do vozidel. A to více než o šedesát případů. Během roku bylo odcizeno i méně jízdních kol. Zatímco v roce 2007 to bylo 73 bicyklů, v roce minulém „pouze“ 48. Celkově jsme v majetkové kriminalitě zaznamenali mírný pokles.
     Potěšující je, že jsme zaznamenali pokles i v násilné trestné činnosti. Zatímco v roce 2007 se policisté na Ústeckoorlicku zabývali třemi vraždami, v roce loňském jsme takový případ neměli. I loupeží ubylo. V roce 2008 jich bylo 25 (39), u dvanácti z nich padlo obvinění. Klesl počet i případů ublížení na zdraví. V loňském roce jsme jich zaznamenali 56 (62).
     Oběti trestných činů jsou převážně náhodné. U majetkových trestných činů  rozhoduje snadná dostupnost, především nevhodné nebo vůbec žádné zabezpečení. Velkým příkladem jsou vystavené kabelky, peněženky, navigace a další věci na sedadlech motorových vozidel. V tu chvíli se  takové auto stává výkladní skříní a věci uvnitř jsou velmi snadnou kořistí nenechavců.
     Během loňského roku policisté na okrese Ústí nad Orlicí vyhlašovali pátrání po 306 osobách. Je  nutné podotknout, že 116 z nich byli chovanci výchovných ústavů a 29 odsouzených, kteří nenastoupili do výkonu trestu.
     Na našem okrese jsme v loňském roce měli i poměrně velký pokles přestupků. Ze zaznamenaných 5.651 jich bylo více než tři tisíce spácháno v dopravě. Drobných krádeží jsme na okrese Ústí nad Orlicí šetřili 1.500, více než tisíc přestupků bylo spácháno na úseku veřejného pořádku.
V loňském roce jsme také realizovali několik bezpečnostních opatření k zajištění veřejného pořádku v souvislosti s přepravou fotbalových fanoušků. Proběhlo i několik bezpečnostních akcí v rámci jednotlivých obvodních odděleních zaměřených na podávání alkoholu mládeži a bezpečnost provozu diskoték ve spolupráci se sociálními pracovnicemi, živnostenským úřadem, hasičským záchranným sborem a celní správou. Tyto akce se velmi osvědčily, proto budou probíhat i v roce letošním. Velmi se také osvědčila spolupráce s dalšími složkami IZS (Integrovaný záchranný systém). Policisté se již tradičně zapojují do nácviků krizových situací a činností krizových štábů organizovaných jednotlivými městy s rozšířenou působností.
     Velkým problémem v dopravě se v minulém roce stal alkohol. A to nejenom při dopravních nehodách, ale i alkohol zjištěný při dechových zkouškách u náhodně kontrolovaných řidičů. Někteří z nich skončili před přestupkovou komisí, 77 těchto hříšníků bylo obviněno z trestného činu ohrožování pod vlivem návykové látky. Není ani výjimkou, že za volant usedají podnapilí řidiči-neřidiči. To jsou nezodpovědní lidé, kteří se vydají za volantem vozidla, ačkoli si ještě neudělali řidičský průkaz nebo jim dokonce byla soudem jízda mnohdy i na několik měsíců zakázána. Tito lidé  ohrožují nejenom sebe, ale především ostatní účastníky silničního provozu.
     V loňském roce vyjížděli policisté ústecké nehodovky k 1.558 dopravním nehodám. Je to o 67 nehod méně než v roce předcházejícím. Na silnicích našeho okresu zemřelo 14 osob (18). Nárůst jsme  zaznamenali v počtu těžce zraněných účastníků – 106 (83). Při nehodách bylo lehce zraněno 337 (316) účastníků. O pět milionů narostla i škoda, která při dopravních nehodách vznikla. Tato částka přesáhla sedmdesát milionů korun. Nejčastější příčinou dopravních nehod bylo nepřizpůsobení jízdy povětrnostním podmínkám a stavu vozovky, velkou měrou se na nehodovosti podílela i nepřiměřená rychlost a nedání přednosti.
    Za zmínku jistě stojí i zneužívání linky tísňového volání. Často vás na našich stránkách informujeme o počtu telefonátů na tuto důležitou linku v průběhu 24 hodin. Nechybí  i počet hovorů, které se věnují konkrétnímu problému. Telefonisté, kteří si touto činností zkracují dlouhou chvíli, si neuvědomují, že tuto důležitou linku zneužívají a blokují. A nejenom to.  Jejich nezodpovědností  nemusí být včas poskytnuta pomoc těm, kteří ji nutně potřebují.
     Tak jako každý rok, i v loňském roce věnovali policisté zvýšenou pozornost prevenci kriminality. V rámci prevence je občanům na všech obvodních odděleních poskytována poradenská služba týkající se problematiky ochrany majetku a zabezpečení objektů, jsou prováděny besedy na základních a středních školách. Besedy  probíhají i v mateřských školkách, školách speciálních, domovech mládeže i domovech důchodců a penzionech. Práci policistů, technické vybavení, výcvik služebních psů, ale i další zajímavosti spojené s náročnou policejní služnou se mohou občané již tradičně dozvědět v červnu na policejní střelnici v Černovíře u příležitosti „DNU POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY“.
nprap. Eva Sichrová
8. února 2009

vytisknout  e-mailem