Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Jak se vyvarovat problémům s podezřelými bankovkami

LIBEREC - Kontrolujte několik ochranných prvků každé bankovky. 

V úterý 11. října byla v odpoledních televizních novinách v 17.00 na TV Nova odvysílána reportáž o větším výskytu padělaných bankovek v obci Chrastava na Liberecku. Informace byla zavádějící, neboť na Obvodním oddělení Chrastava bylo přijato pouze jedno oznámení a předána jedna bankovka nominální hodnoty 100 Kč.
Za uplynulých devět měsíců letošního roku šetřili policisté Územního odboru Liberec dvanáct případů podezřelých bankovek, z toho byla v Chrastavě v polovině září zajištěna jedna bankovka v nominální hodnotě 200 Kč.

Jak se zachovat, pokud se setkáte s podezřelou bankovkou
Pokud má občan podezření, že bankovka není pravá, má právo ji nepřijmout. Pokud již podezřelou bankovku přijme, nesmí ji dále použít k placení.
V případě, že občan někde obdrží podezřelou bankovku, musí ji předat na Policii ČR, České národní bance, popř. některé z obchodních bank. Bankovka bude dále předána České národní bance, která jediná určuje pravost bankovek. Pokud se ukáže, že bankovka je pravá, vrátí osobě, která bankovku odevzdala, bankovku ve stejné nominální hodnotě.
Pokud občan nedodrží tento postup, vystavuje se riziku spáchání přečinu udávání padělaných nebo pozměněných peněz, za který hrozí trest odnětí svobody v trvání až dva roky.

Která bankovka je považována za poškozenou!
Za poškozenou, a tedy dále nepoužitelnou, je považována bankovka s nečitelným nebo proděravělým obrazcem, ohořelá, zetlelá, popsaná, pomalovaná, přetištěná, potištěná, obarvená, vypraná, natržená nebo necelá bankovka.


Základní ochranné prvky bankovek
Každá bankovka obsahuje několik ochranných prvků.
Jedná se především o:
1. Vodoznak – je zřetelně viditelný, pokud se podíváme na bankovku proti světlu. Na našich bankovkách je umístěn ve střední části širokého nepotištěného okraje a tvoří ho vždy portrét osobnosti vyobrazené na bankovce.
2. Ochranný okénkový proužek – je vyroben z umělé metalizované hmoty, na které je čitelný mikrotext označující nominální hodnotu bankovky. Vypadá jako nepřerušovaná tmavá linka s prosvítajícím mikrotextem.
3. Ochranná vlákna – V papíru jsou zapuštěna ochranná oranžová vlákna viditelná i pouhým okem, jsou dlouhá 6 milimetrů. Nejlépe jsou viditelná na bílých nepotištěných okrajích bankovky.
4. Soutisková značka – z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé strany část zbývající. V průhledu proti světlu je vidět značka celá. Soutisková značka je kruhová a tvoří ji písmena ČR.

Doporučujeme občanům, aby při jakémkoliv platebním styku byli všímaví a kontrolovali alespoň základní znaky na bankovkách.

por.Mgr.Ludmila Knopová
15. října 2012
tel. 724 179 464
email: tiskova.liberec@email.cz

vytisknout  e-mailem