Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jako blesk z čistého nebe

Detektivové z oddělení cíleného pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR ve spolupráci s Národní centrálou SIRENE zadrželi pár podezřelý z únosu.  

Včera ve večerních hodinách detektivové z oddělení cíleného pátrání ve spolupráci s Národní centrálou SIRENE, zadrželi ženu (34) a muže (35), kteří jsou v Dánsku podezřelí z únosu novorozence.  Rodičům - únoscům byl chlapec dánskými úřady odebrán z péče, protože jsou oba drogově závislí a podle tamních úřadů nejsou schopni chlapci zajistit základní péči.  Oba se rozhodli, že chlapce unesou a schovají se v místech, které z předchozích let dobře znali. Na základě těchto skutečností vydaly dánské úřady evropský zatýkací rozkaz na ženu a muže pro podezření z trestného činu únosu. V případě prokázání viny jim v Dánsku hrozí až 8 let vězení.
 
Na základě informací od dánských kolegů jsme předpokládali, že se pár s chlapcem skrývá v naší republice. Operativním šetřením Národní centrály SIRENE a detektivů z oddělení cíleného pátrání se hledaný pár podařilo lokalizovat v Brně. Pak už byla jen otázka času, kdy oba hledané únosce zadržíme a miminko předáme lékařům. Jako blesk z čistého nebe přišlo zadržení obou únosců. Při pátrání detektivové zjistili, že se chystají odjet z místního sídliště, a proto přistoupili k rychlé akci. Oba byli akcí natolik překvapeni, že nekladli žádný odpor. V tuto chvíli jsou únosci umístěni do policejní cely a čekaji, zda budou vzati do vydávací vazby. Chlapec  je současné době v dobrých rukou brněnských lékařů a sestřiček. Podle jejich zpráv je v pořádku a daří se mu dobře. Z posledních informací vyplývá, že byl dánskými úřady ustanoven opatrovník, který by si měl chlapce v nejbližších dnech v Brně převzít.
 
V době únosu malý chlapec neměl ještě žádné jméno. Podle informací Národní centrály SIRENE, jde o první případ, kdy se v Schengenském informačním systému (SIS) objevil záznam, který měl místo příjmení a jména pohřešovaného uvedeno pouze „neznámé.“ Přesto se podařilo pohřešovaného chlapce najít. Touto akcí česká policie potvrdila, že priorita ochrany dětí, je pro ní každodenní praxí. Od začátku roku se českým policejním orgánům   prostřednictvím SIS podařilo vypátrat 39 pohřešovaných dětí a také téměř 300 hledaných zločinců.
 
                                                                                                                                pplk. Mgr. Pavla Kopecká

 

vytisknout  e-mailem