Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Je to tu jako po válce

LIBERECKO: Zpráva policistů, kteří pomáhají po povodních. 

„Je to tu jako po válce, opravdu hrozné,“ to byla první slova kapitána Pajdly, který vede vsetínské policisty na Liberecku, kde pomáhají odklízet škody napáchané povodněmi.
Šestnáct policistů ze Vsetínska dobrovolně odjelo do Libereckého kraje ve středu odpoledne. Jsou k ruce tamním velitelům a hlavně místním lidem. Za sebou už mají několik dvanáctihodinových směn. V rámci služby hlídají lidem obydlí, aby jim nikdo nic neukradl. „Dnes v noci jsme uzavřeli celý Hrádek nad Nisou a nikoho jsme tam nepustili, aby se postiženým lidem neztrácely věci. Rabování tady pořád hrozí,“ podotkl Ladislav Pajdla. A po dvanáctihodinové směně chodí policisté pracovat znovu. Tentokrát ne jako strážci zákona, ale jako všichni ostatní: pomáhají stěhovat, vytrhávat podlahy, uklízejí a naslouchají smutným příběhům. „Ti lidi jsou psychicky na dně,“ řekl Ladislav Pajdla. „Je tu hodně psychologů, ale to nestačí,“ dodal. Když někdo potřebuje, zavezou ho policisté třeba do nemocnice. „Jedna paní na tom byla po práci tak fyzicky špatně, že jsme ji museli odvést do nemocnice na injekci, zkrátka jsme lidem k ruce a makáme ve dne v noci,“ popsal. Vsetínští policisté mají zkušenosti z letních povodní, které zasáhly některé obce ve Zlínském kraji. Situace na Liberecku a Ústecku je však nesrovnatelně horší.
Policisté ze Vsetína se ke službě na Liberecku přihlásili dobrovolně a hlásí se další. V neděli je podle všeho nahradí kolegové z Uherského Hradiště.
Ředitel našeho krajského ředitelství je v permanentním kontaktu s ředitelem kraje Libereckého. „Mile mě překvapilo, kolik našich policistů chce dobrovolně odjet a pomáhat při povodních. Jsem v kontaktu s ředitelem policie Libereckého kraje a pomoc koordinujeme. Když řekne, vyšleme další lidi, jsme na to připraveni,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Bedřich Koutný.
Policisté ale nepomáhají jen fyzicky. „Vedení libereckého policejního ředitelství vyhlásilo finanční sbírku na pomoc policistům a občanským zaměstnancům, kteří jsou postiženi přívalovými dešti a povodněmi. Zatímco pomáhali jiným lidem, sami přišli o své domovy. Proto jsme naše zaměstnance vyzvali i k finanční pomoci. Je zcela dobrovolná a já cítím, že vlna solidarity se všemi, koho povodně zasáhly, nebude zanedbatelná. My tady moc dobře víme, co znamená slovo ´povodeň´,“ uvedl plukovník Koutný.
 
 
V pátek odpoledne jsme přijali mail, který nás obzvlášť potěšil. Lidé postižení povodněmi si udělali čas a poděkovali za práci policistů. Se zveřejněním vzkazu souhlasí:
"Dobrý den, dnes touto cestou bychom rádi poděkovali členům policie ze Vsetína, kteří byli velmi ochotni a pomáhali nám při povodni v Kamenné ulici, Hrádek nad Nisou - přízemní byty. Vyřiďte jim prosím velké díky za všechno. Pomohli nejen nám, ale i ostatním obyvatelům na zatopeném Dolním náměstí v Hrádku nad Nisou,  starali j se jak jen v jejich silách bylo, nakonec šli i do zatopených sklepů, kde je spoust bláta, ani jsme se nezeptali jak se jmenujou, ale rychle jsme si poznamenali číslo policejního auta. / V bytech odstraňovali dřevěné podlahy včetně škváry/. Ještě jednou díky jim a Vám, že jste je poslali. Z těchto důvodů máme dnes už oddychový den, pouze vysoušíme. S pozdravem Sitteovi Hrádek nad Nisou Kamenná ul., a 2.byt p.Kolaříková s dcerou."
 
13. srpna 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková
 
 
 

vytisknout  e-mailem