Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Je vám povědomý muž na fotografiích?

LIBEREC - Policisté mají stále nevyřešeny dvě únorové krádeže, při nichž neznámý pachatel okradl seniorky a následně provedl na odcizené platební karty neoprávněné výběry. 

S kapesními krádežemi a krádežemi věcí při sobě se policisté setkávají dnes a denně. I přes veškerá upozornění a varování policistů si lidé stejně mnohdy své věci neuhlídají a někdy dělají i zbytečné chyby, kterými zlodějům přímo nahrávají. 

Pachatelé si často vybírají oběti, které jsou pro ně snadno dostupným cílem a jsou více zranitelné. Nejinak tomu bylo i v následujících dvou případech, které jsou stále nerozlousknutým oříškem pro policisty z obvodního oddělení Liberec - Centrum. Oba případy se odehrály v únoru tohoto roku a oběťmi se staly v obou případech seniorky.

První případ se odehrál 15. února 2016 mezi 11,00 a 13,00 hodinou. Devětasedmdesátiletá žena přišla na přesně nezjištěném místě v Liberci o svoji koženkovou peněženku, ve které měla osobní doklady a mimo jíné i platební kartu, bohužel i včetně PIN kódu. Není divu, že v zápětí provedl neznámý pachatel na odcizenou platební kartu tři neoprávněné výběry z bankomatů v Liberci, a to v celkové výši téměř 2 tisíc korun. Žena o svoji peněženku zřejmě přišla při jízdě tramvají č. 3 ve směru od Šaldova náměstí ve směru do ulice Fügnerova nebo v autobuse MHD č. 22 ve směru od ulice Fügnerova na sídlištět Kunratická. 

5

O tři dny později, tedy 18. února 2016 si neznámý pachatel  vyhlédl 69letou ženu v Liberci, nákupním centru Plaza na Šaldově náměstí. V nestřeženém okamžiku ji z nesené kabelky odcizil koženou peněženku s osobními doklady, 2 ks dárokových poukazů CaA Móda a také platební kartou. Neznámý zloděj tak seniorce způsobil škodu přes 5 tisíc korun. Následně však žena obdržela měsíční výpis z běžného účtu, kde ji čekalo nemilé překvapení. V den, kdy byla okradena, provedl pachatel na její odcizenou platební kartu celkem tři neoprávněné výběry z bankomatu v centru města v celkové výši 15 tisíc korun. I tohoto pachatele zachytila kamera umístěná na bankomatu.V tomto případě žena PIN kód u platební karty neměla, jak uvedla ve své výpovědi. 

3

V tuto chvíli se obracíme s žádostí o spolupráci na veřejnost, která by mohla pomoci při ustanovení totožnosti neznámého muže na fotografiích. Pokud někdo muže na fotografiích poznává, informace je možné předávat policistům prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo přímo na obvodním oddělení Liberec - Centrum tel. čísle 974 467 100, či na kterékoliv policejní služebně. Je velmi pravděpodobné, že se může v obou případech jednat o tutéž osobu.

Již v loňském roce řešili policisté z obvodního oddělení Liberec - Vratislavice podobný případ, kdy pachatel je nápadně podobný osobám na těchto fotografiích. Případ, který se stal také v únoru avšak loňského roku, zůstává stále neobjasněný. Není vyloučeno, že by se mohlo jednat o stejného muže. 

Zároveň opětovně apelujeme na občany, aby si lépe střežili své osobní věci a nedávali tak šanci zlodějům. Noste své osobní věci pokud možno ve vnitřních náprsních kapsách a ženy pokud možno na dně kabelek či v různých uzamčených kapsách. A hlavně neponechávejte své věci nikdy ani sebemenší chvíli bez dozoru. Pokud vlastníte platební kartu, nikdy u ní neponechávejte uvedený PIN kód. V případě, že si jej napamatujete, noste jej odděleně na zcela jiném místě. 


18.4.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem