Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Je zima, řidiči! Nepřizpůsobíte-li rychlost, smyku se nejspíš nevyhnete

RAKOVNICKO – Další nehody, které byly kvůli rychlému průjezdu zatáčkou. 

Není den, co by neřešili dopravní policisté nehody či havárie vozidel kvůli nepřizpůsobené rychlosti. Řidiči, nepospíchejte a rychlost jízdy, obzvlášť v tomto zimním období, snižte.

První prosincový den se taktéž neobešel bez nehod. Většina dopravních nehod byla způsobena vinou řidičů, kteří v zatáčkách nepřizpůsobili rychlost a dostali smyk. Ve dvou případech byl stejný scénář – rychlost, smyk, náraz do dopravních značek. Naštěstí všechny osoby vyvázly bez zranění.

K první takové dopravní nehodě došlo před půl osmou ráno, kdy osmatřicetiletá řidička osobního vozidla Honda jela od Strojetic na Kolešov a při průjezdu pravotočivé zatáčky nepřizpůsobila rychlost jízdy na namrzlé a sněhem pokryté vozovce, dostala smyk a poté přejela do protisměru, kde narazila do dopravního značení.

Stejně tak dopadl dvaačtyřicetiletý řidič vozidla Škoda Octavia. Ten jel od Krušovic na Karlovy Vary a při projíždění táhlé prudké levotočivé zatáčky dostal vlivem nepřizpůsobené rychlosti na namrzlé a zasněžené vozovce smyk, přejel do protisměru, kde porazil a zároveň vyvrátil dopravní značení.

Projetí jakoukoliv zatáčkou téměř vždy vyžaduje snížení rychlosti jízdy. V praxi to znamená, že ubereme plyn, podle potřeby přibrzdíme, popřípadě i přeřadíme na nižší převodový stupeň, to ale před zatáčkou, nikoliv až v zatáčce. Obzvlášť v tomto období, kdy jsou silnice namrzlé či pokryté vrstvou sněhu.
 
Přizpůsobení rychlosti jízdy je nezbytné z toho důvodu, aby vlivem odstředivých sil nedošlo ke smyku vozidla nebo k vyjetí mimo komunikaci.

Velice důležité je předvídání. Je potřeba myslet na to, jaký je stav vozovky, jaká je dopravní situace, jaké jsou naše schopnosti či na to, co nás může v zatáčce překvapit:
- v zatáčce může být výmol, na kterém by vozidlo mohlo odskočit,
- v zatáčce se také můžeme potkat s autobusem nebo s chodcem jdoucím po krajnici,
- v zatáčce může ležet nějaký předmět na vozovce (spadlá větev, spadlý náklad).

Buďte na silnicích opatrní!

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
2. prosince 2020

vytisknout  e-mailem