Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Jeden chtěl koupit zrcadlovku, druhý veterána

OLOMOUCKO - Dva muži naletěli na podvodníky na inzertním portále. 

Třiatřicetiletý muž se obrátil na policisty poté, co chtěl na internetu zakoupit fotoaparát. Přestože jej dvakrát zaplatil, nic nedostal.

Oznamovatel uvedl, že na začátku minulého týdne zareagoval na nabídku profesionální digitální zrcadlovky, kterou delší dobu sháněl. Kontaktoval prodávajícího, který nabízel fotoaparát za 11 tisíc korun. Muž si chtěl pro přístroj osobně přijet, ale inzerující se vymluvil, že musí odjet do zahraničí a pošle mu fotoaparát kurýrem, ihned jakmile mu muž pošle peníze na účet. Zájemce souhlasil a převedl 11 tisíc korun na účet prodávajícího. Ten se jej zeptal, jestli při převodu zadal variabilní symbol. Kupující mu odpověděl, že nikoli. Inzerující tedy požádal zájemce o další platbu s domluveným variabilním symbolem. Uvedl, že peníze mu na účet sice přijdou, ale bude mít problém v účetnictví. Jako kompenzaci mu přístroj prodá za cenu 9 000 korun. Kupující se podivoval, ale nakonec souhlasil a poslal požadovanou platbu. Poté se prodávající nejprve začal vymlouvat, že má zablokovaný účet a nemůže se k penězům dostat a nakonec přestal s kupujícím úplně komunikovat. Toho stála koupě fotoaparátu, který nikdy neviděl, 20 tisíc korun.

Podobně dopadl osmadvacetiletý muž, který chtěl zakoupit vozidlo Škoda Felicia 994 Roadster za 220 tisíc korun. Zaplatil sice zálohu přes 40 tisíc korun, ale veterána neviděl.

Muž uvedl, že jej v úterý 18. června na internetu zaujala nabídka veterána Škoda Felicia a kontaktoval prodávajícího. S ním se domluvil na zaplacení zálohy 850 EUR na bankovní účet a na osobním předání vozidla v pátek 21. června odpoledne v Olomouci. Prodávající následně kontaktoval zájemce s tím, že mu záloha nepřišla a on potřebuje peníze hned. Požadoval o opětovné zaslání zálohy tentokrát na Revolut účet. Na tento účet by mu měla částka dorazit hned. Dodal, že tu první zálohu, jakmile mu přijde na běžný účet, vrátí. Kupující měl o vozidlo velký zájem a poslal tedy na Revolut účet 810 EUR. Druhý den se prodávající ozval s tím, že počítá s předáním vozidla na domluvené adrese v Olomouci a doplacení částky 8 100 EUR v hotovosti. Zájemce se v pátek dostavil pro vozidlo a na domluvené adrese zastihl muže, který tvrdil, že o prodeji veterána nic neví a zřejmě se jedná o podvod.    

V obou případech jsme ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod, za který pachateli hrozí až dva roky za mřížemi.

por. Mgr. Libor Hejtman
24. června 2024

vytisknout  e-mailem