Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Jedenáct pachatelů a hledaných

V průběhu čtyřiadvaceti hodin vypátrali a zadrželi kriminalisté čtvrtého policejního obvodu jedenáct pachatelů trestné činnosti, nebo hledaných osob. 

Budeme-li konkrétní, kriminalisté v rámci cílené akce vypátrali a zadrželi od středy do čtvrtka na základě konkrétních informací získaných operativně pátrací činností osm osob, na které byl soudy vydán buď předběžný souhlas se zadržením, příkaz k zatčení, nebo příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody, a tři pachatele trestných činů násilí proti úřední osobě a dvou úvěrových podvodů. Níže uvádím dva případy za všechny.
Jednu z osob zadrželi pátrači čtvrtého policejního obvodu ve Františkánské zahradě v Praze 1 ve středu odpoledne. Jednalo se o sedmadvacetiletého vězně, který počátkem dubna utekl z nestřeženého pracoviště věznice Oráčov na Rakovnicku. Případ prošetřovali kriminalisté rakovnické kriminálky, které získané poznatky nasměrovaly do Prahy. Proto požádali o spolupráci pátrače ze čtvrtého policejního obvodu. Ti vlastním prošetřováním zjistili, kde a v čí společnosti se uprchlý vězeň pohybuje. Následovalo velice pečlivě naplánované zadržení, které hledaného zaskočilo natolik, že se nezmohl ani na minimální odpor. Vězeň poté putoval zpět za mříže. Kuriózní na tomto případu je, že dle zjištění policistů uprchlý vězeň do metropole po útěku přišel pěšky a při pobytu na svobodě se živil krádežemi luxusního kuchyňského nádobí, které následně prodával značně pod cenou.
Dalšího hledaného vypátrali ti samí kriminalisté o den později v Praze 6 Suchdole, v jedné z tamních zahradních chatek. Jednalo se o jedenatřicetiletého, česky hovořícího muže, který se tři roky schovával před nástupem trestu odnětí svobody, ke kterému byl odsouzen pro drogové delikty. Vypátrat tohoto muže bylo značně složité, neboť neustále měnil místa svého bydliště. A i zadržení nebylo nijak snadné. Samotný hledaný odsouzenec s kriminalisty více méně spolupracoval. Roli rebela za něj převzala devětatřicetileté přítelkyně, která svého partnera bránila před spravedlností tak vehementně, že je v tuto chvíli sama stíhána pro trestný čin útok na úřední osobu. Při zákroku totiž policisty hrubě urážela a nakonec i napadla pěstmi. Určitým problémem při zákroku byl i pes zadrženého, který je bojového plemene a na policisty se také snažil útočit. Proto byl proti němu použit slzotvorný prostředek. Hledaný muž i agresivní žena skončili na policejní služebně, pes v útulku.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 19. 4. 2013

vytisknout  e-mailem