Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Jedno ráno, dva sražení chodci

VSETÍNSKO: Vyšetřujeme dvě dopravní nehody s chodci. 

Dnešní ráno se ve Valašském Meziříčí staly dvě dopravní nehody, kdy byl zraněn chodec.
 
První dopravní nehoda se stala už o čtvrt na šest ráno ve Valašském Meziříčí na přechodu pro chodce na ulici Masarykova u odbočky na Byninu. Po přechodu pro chodce ze strany autocentra přecházela dvojice chodců a to padesátiletá žena a sedmapadesátiletý muž oba z Valašského Meziříčí. Ze směru od Hranic na Moravě přijížděl k místu jednačtyřicetiletý muž s vozem Kia Rio. Tento řidič, taktéž z Valašského Meziříčí, začal u přechodu brzdit, ale i tak došlo ke střetu jeho vozidla se ženou. Tato po nárazu upadla na vozovku. S těžkým zraněním byla odvezena záchrankou do nemocnice.
U řidiče policisté provedli dechovou zkoušku, která neprokázala přítomnost alkoholu. Škoda na vozidle je odhadována na třicet tisíc korun.
Druhá dopravní nehoda se stala před osmou hodinou ranní ve Valašském Meziříčí ulici Šafaříkova. I zde se jednalo o přechod pro chodce a to v prostoru odbočky do sídliště Štěpánov. Osmatřicetiletý řidič z Rožnovska přijížděl k přechodu od Hrachovce. Všiml si přecházející skupinky dětí od Štěpánova, začal brzdit, ale vozidlo Ford Mondeo na kluzké vozovce pokračovalo dále. Řidič provedl úhybný manévr, aby se vyhnul přecházejícím, ale i tak došlo k mírnému střetu pravého boku vozidla s jedenáctiletým chlapcem. Chlapec utrpěl lehké zranění, které si vyžádalo ošetření v nemocnici.
I u tohoto řidiče provedli policisté dechovou zkoušku ke zjištění alkoholu a i zde byl výsledek zkoušky negativní. Škoda na vozidle nevznikla.
Obě nehody policisté nadále šetří.
 
Při střetu chodce a motorového vozidla dochází téměř vždy k poranění chodce. Zvláště v tomto období, kdy jsou vozovky kluzké z důvodu náledí nebo sněhové pokrývky, by měli chodci sledovat pozorně provoz a vstupovat na přechod až ve chvíli, kdy vozidlo bezpečně zastavilo. Pro řidiče platí obdobné. Předvídat delší brzdnou dráhu a proto na přítomnost chodců reagovat daleko dříve a to dovoluje opět jen věnování se zcela řízení motorového vozidla a provozu.
 
24. ledna 2014, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik
Odkazy do noveho okna

Nehoda V.M.

Nehoda V.M. 

Detailní náhled

Nehoda V.M.

Nehoda V.M. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem