Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Jednotka cvičila na Libavé

Ms kraj: Policisté speciální pořádkové jednotky s kolegy z Olomouce a Brna cvičili na Libavé. 

Vojenský areál Libavá „obsadili“ na dva dny policisté speciální pořádkové
spj cviceni libava osetreni zraneneho 1.jpg
jednotky krajského ředitelství a jejich kolegové z brněnské a olomoucké jednotky. Téměř 250 takzvaných těžkooděnců se účastnilo v pořadí již třetího součinnostního cvičení. Mezi zajímavé modelové situace patřil výbuch obecního úřadu a zákrok v souvislosti s nedovolenou technoparty.
 
 Nejenže samotná cvičení byla fyzicky náročná, policisté navíc strávili dva dny (tuto neděli a pondělí) v polních podmínkách. Žádná teplá sprcha a měkká postel. Museli si například postavit stany, ve kterých nebylo zrovna při nočních teplotách kolem 10 st. C. zrovna vlídno. Přesto, úkoly museli plnit a plnili s maximálním nasazením.
 
Výcvik začal v neděli za účasti ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Bc. Tomáše Tuhého a jeho náměstka pro vnější službu plk. Ing. Martina Hrinka, Ph.D., MBA a vedoucího odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje plk. Mgr. Bc. Ladislava Sohra. Na cvičení nechyběl samozřejmě velitel moravskoslezské speciální pořádkové jednotky mjr. Mgr. Robert Kuhn a jeho kolegové, velitelé pořádkových jednotek z Olomouce a Brna. Z Prahy přijeli zástupci
spj cviceni libava orientace mapa.jpg
Policejního prezidia ČR.
Poděkování za spolupráci patří pracovníkům Českého červeného kříže, Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR Hlučín a Školnímu a výcvikovému zařízení Hasičského záchranného sboru ČR Frýdek-Místek.
 
Práce na vodě, v terénu, výbuch úřadu a nedovolená technoparty
V první den cvičení, neděli, čekaly na policisty tři modelové situace. První „modelovka“ se odehrála uprostřed Libavé na nádrži Barnov. Policisté nacvičovali práci na vodě a samozřejmě se zaměřili na záchranu případných tonoucích osob. S tím se jednoznačně pojily otázky zdravovědy. Policisté využili jak své čluny, tak zapůjčené od již zmíněného Hasičského záchranného sboru ČR Hlučín a Školního a výcvikového zařízení Hasičského záchranného sboru ČR Frýdek-Místek.
 
 Druhá modelová situace byla postavena na práci v terénu. Důraz byl kladen především na orientaci v terénu a topografii. Tato činnost je zejména pro příslušníky speciální pořádkové jednotky důležitá, protože právě oni jsou vysílání do akcí typu pátrání po pohřešovaných a hledaných osobách. Musí se rychle a bezchybně v neznámém terénu zorientovat. Pro policisty toto cvičení znamenalo, že museli dojít na určité místo. Tam splnit zadaný úkol, respektive vyřešit zadanou situaci, přičemž výsledkem bylo určení další trasy, kterou došli na následné stanoviště.
 
Poslední připravená situace: výbuch obecního úřadu. Větší počet zraněných. Policisté museli řešit nastalou mimořádnou událost dle typových plánů. A zase jsme u nutnosti takového cvičení, protože policisté jednotky musí být připraveni a vycvičeni na zásahy při těchto situacích, kdy každá sekunda může rozhodovat zejména o následcích na zdraví a životech lidí.
 
Neděle policisty řádně prověřila. V pondělí je ale čekalo další, o nic méně náročnější, cvičení. Museli
spj cviceni libava technoparty 1.jpg
zakročit proti účastníkům nedovolené technoparty… Stejně tak jako u dalších modelových situací, každý policista se takzvaně točil z hlediska figurantů a zakročujících. V jednu chvíli byl zraněným, nebo účastníkem technoparty, ve druhou chvíli zase na opačné straně, kdy se snažil vynést zraněnou osobu z obecního úřadu po výbuchu, nebo policistou velícím k rozpuštění nepovolené technoparty. Prostě každý si musel projít a vyzkoušet obě role.
 
Zvládnutí každé ze základních modelových situací zabralo policistům zhruba tři hodiny. Samozřejmě, že tak jako u ostatních, bude ještě potřeba vyhodnotit i toto cvičení. Každopádně, policisté jednotky prověřili v jeho rámci vzájemnou součinnost jednotlivých členů týmu a také funkčnost jak současných, tak případně nových možných technologií. Na Libavé totiž byla rovněž speciální vozidla, například velitelsko štábní vozidlo. Právě v něm se soustředí všechny potřebné informace a ze kterého řídí štáb celou akci, tedy jednotlivé kroky policistů.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
1. 7. 2011
 

vytisknout  e-mailem