Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Jel rychle a bez řidičáku

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Tři roky je bez řidičáku a Starým Hrozenkovem jel 107 km/h.  

Za uplynulých sedm dní policisté přistihli téměř šedesát chodců, kteří vážným způsobem porušili pravidla silničního provozu. Je to více než dvojnásobek v porovnání s předchozím týdnem. Policisté udělovali pokuty například těm, kteří přecházeli po přechodech pro chodce, na nichž svítila červená, nebo pokutový bloček dostali chodci, kteří přecházeli mimo přechody i přesto, že k nim měli blíž, než padesát metrů. Na bezpečný pohyb chodců se v posledních měsících zaměřují policisté v celém regionu a to v důsledku řady vážných a tragických nehod, k nimž v loňském roce došlo.

Dopravní policisté se samozřejmě důsledně věnují i řidičům motorových vozidel a dodržování stanovených rychlostních limitů. I v této problematice výrazně narostl počet přestupců v porovnání s týdnem předchozím. Jedním z řidičů, kteří překročili maximálně stanovenou rychlost, je i devětačtyřicetiletý muž z Prahy. V pondělí odpoledne jel ve svém lexusu přes Starý Hrozenkov rychlostí 107 km/h. Policisté jej zastavili a začali projednávat rychlou jízdu, za kterou samostatně hrozí pokuta od 5 do 10 tisíc korun spolu ročním zákazem řízení. Kromě toho policisté zjistili, že muž je od roku 2011 „vybodovaný“ a nemá řidičské oprávnění, za což zákon stanovuje pokutu od 25 do 50 tisíc korun a zákaz řízení od roku do dvou let. Vzhledem k závažnosti řidičova jednání přistoupili policisté k uložení kauce ve výši 40 tisíc korun. Devětačtyřicetiletý muž peníze nebyl schopen uhradit, a tak policisté auto zajistili „botičkou“, která na autě bude do té doby, než danou kauci složí.

Desetitisícovou kauci uložili dopravní policisté devatenáctiletému muži z Nivnice, který v pondělí dopoledne na výjezdu z Uherského Brodu na silnici I/50 nebezpečně předjížděl. Mladík se rozhodl s osobním autem předjíždět v situaci, kdy svým manévrem ohrozil jak osádku jedoucí v protisměru, tak řidiče v autě, které předjížděl.

Počet řidičů přistižených při řízení pod vlivem drog (7) v tomto týdnu překročil počet přistižených opilých řidičů (4). Jednou ze zfetovaných řidiček je i devětadvacetiletá žena z Kunovic, kterou v pondělí večer zastavili policisté právě v Kunovicích. Dechová zkouška na alkohol byla negativní, ale zkouška na drogy přímo na silnici prokázala, že řídí pod vlivem látek obsažených v pervitinu. Prozatím je její řízení posuzováno jako přestupek s pokutou do dvaceti tisíc a ročním zákazem řízení, ale není vyloučeno, že dalším prověřováním se její jízda nepřekvalifikuje na trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky s trestem až ročního vězení a zákazem řízení až na deset let. Kromě toho policisté zjistili, že registrační značky nepatří k zastavené škodovce. Značky byly předchozí noci ukradeny z auta zaparkovaného v centru Uherského Hradiště a policisté tak s mladou ženou ještě řeší přestupek proti majetku, za který zákon ukládá pokutu až patnácti tisíc korun.

Nejvyšší hodnotu alkoholu v dechu za uplynulých sedm dní naměřili policisté v pondělí večer jednadvacetiletému muži z Otrokovic. Řídil osobní peugeot staroměstskou ulicí i přesto, že měl v dechu 2,3 promile alkoholu. Uherskohradišťským policistům přiznal, že před jízdou alkohol pil a s naměřenou hodnotou souhlasil. Policisté mu samozřejmě zakázali další jízdu a začali projednávat podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu ze zákona hrozí až roční vězení a zákaz řízení až na deset let.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 7. – 13. 3. 2014


 

Počet zjištěných přestupků

7. – 13. 3. 2014

28. 2. – 6. 3. 2014

Řidič pod vlivem alkoholu

4

5

Řidič pod vlivem drog

7

5

Překročení maximální rychlosti

145

91

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

11

5

Nepoužití bezpečnostních pásů

29

18

Telefonování za jízdy

28

19

Špatný technický stav vozidla

25

25

Uložené kauce za přestupek v dopravě

7

9

Chodci

58

23

Cyklisté

35

14


14. březen 2014, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem