Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jelen na kapotě

RYCHNOVSKO - Víkendové střety se zvěří.  

Čtyři nehody, při kterých se řidiči osobních aut střetli se zvěří, šetřili od pátku policisté z rychnovského Dopravního inspektorátu.

RychnovskoJelen skočil přímo pod kola řidiči vozu zn. Škoda Rapid. Osmačtyřicetiletý muž z Ústeckoorlicka projížděl v pátek ve 22:30 na silnici č. I/11 úsek od Vamberku směrem na Rybnou nad Zdobnicí. V lese na přehledné části vozovky ale pro velmi krátkou vzdálenost už nedokázal zabránit střetu s jelenem, který mu náhle vyběhl z levé strany a skočil přímo před auto. Po nárazu jelen z místa dopravní nehody utekl. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Dechová zkouška, kterou hlídka u řidiče na místě provedla, přítomnost alkoholu neprokázala. Škoda této dopravní nehody je vyčíslena na 110.000 korun.

Další tři střety se zvěří, které dopravní policisté během víkendu zadokumentovali, byly střety se srnou. V sobotu v nočních hodinách mezi Javornicí a Rychnovem nad Kněžnou a mezi obcemi Přestavlky a Skořenice. V neděli odpoledne zaevidovali poslední víkendový střet se zvěří mezi Borohrádkem a Žďárem nad Orlicí. Celková škoda těchto tří dopravních nehod je vyčíslena na 60.000 korun.

Pravidla pro jízdu v noci
Ačkoliv ke srážce může dojít v kteroukoliv denní dobu, má vysoká zvěř tendenci pohybovat se za svítání a za soumraku. Obzvláště aktivní jsou v době páření v říjnu až prosinci. Zvíře při nočním oslnění světlomety vozu ztrací možnost identifikovat polohu přijíždějícího auta, protože noční živočichové vidí ve tmě lépe než za světla. Oslnění světly tak zvíře zmate, to pak zůstane stát strnule na silnici a neuteče.
Prevencí střetu je snížená rychlost, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost náhlého objevení se zvířete. Je běžné, že řidiči ve tmě spatří záblesk očí zvířete dříve než zvíře celé. Nestrhávejte volant ani nekličkujte. Ikdyž je střet se zvířetem nevyhnutelný, nepokoušejte se o riskantní vyhýbací manévr. Podle odhadů expertů ADAC může až třetina všech nehod, při nichž auto vrazí do stromu, vzniknout proto, že se řidič snaží vyhnout zvířeti.
Jakmile se vysoká objeví na silnici, je třeba vypnout dálková světla, přibrzdit a pomalu pokračovat. A mít se stále na pozoru. Divoká zvěř se často pohybuje ve stádech. Proto je dobré počítat s dalšími kusy v okolí silnice.
Když střetu nezabrání ani prudké brzdění a stane se nehoda, řidič by měl ihned poté zapnout výstražné blikače a postavit na silnici varovný trojúhelník.

Pozor zvěřHlášení o uhynulé zvěři
Pokud dojde při střetu dopravního prostředku se zvířetem ke smrti zvířete, je řidič povinen nahlásit to mysliveckému hospodáři dané honitby, který přijede a označí uhynulé zvíře žlutou plombou. Usmrcené či zraněné zvíře by motorista určitě neměl ze silnice odklízet. Zaprvé mohlo být nemocné, což laik nepozná, zadruhé může poraněné zvíře člověka ošklivě poranit
Kontaktujte linku 158
. Operační důstojník ví, koho v těchto případech v dané lokalitě kontaktovat, aby zvíře ze silnice bezpečně odklidil.
Zvíře nenakládejte do auta. Mohlo by to být později posouzeno jako pytláctví.

por. Mgr. Alena Kacálková
29. září 2015

Odkazy do noveho okna

Rychnovsko

25.9. Rybná nad Zdobnicí - Vamberk 

Detailní náhled

Rychnovsko

25.9. Rybná nad Zdobnicí - Vamberk 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem