Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jezdil za prací a "přilepšoval" si loupežemi

Již několik dnů má možnost přemýšlet pětatřicetiletý muž ze Vsetínska kolik let ze svého dalšího života stráví za mřížemi. Kriminalisté mu doposud prokázali spáchání šesti skutků, které mu vynesly půl miliónu korun. Je obviněný ze spáchání pokračujícího zločinu loupeže (§ 173/1,2c trestního zákoníku).  

Pro peníze do spořitelny chodil s granátem a pistolí

 

Rozvedený muž se dostal do dluhů a  na jeho majetek byla nařízena exekuce. Z firmy proto odešel a různě brigádničil v republice po stavbách. Při svých cestách si začal obhlížet a tipovat pobočky České spořitelny s úmyslem získat další finanční prostředky. Z dosavadního šetření vyplývá, že část měla putovat na krytí dluhů, ale část prý končila v útrobách výherních automatů.
 
Do vybraných objektů poboček vstupoval krátce před uzavírací dobou v poledních nebo večerních hodinách. K přepážkám přistupoval zpočátku nemaskovaný. V posledním případě byl maskovaný slunečními brýlemi a kuklou s otvory pro oči, nos a ústa. Na obsluhu vznesl běžný dotaz, např. jak odblokovat platební kartu, poradit s obstaráním úvěru apod. Posléze, když v pobočce nebyl již žádný zákazník, požadoval peníze. Důraz svým slovům dával tím, že najednou se na scéně objevila pistole a granát. Pokladním ukázal granát, který většinou držel v jedné ruce, za pasem pod oděvem měl pistoli, kterou po odhrnutí oděvu pokladním ukázal. Úspěšný byl ve všech pobočkách.
 
Policisté využívali v pátrání po lupiči i záznamů z bezpečnostních kamer bankovních domů a žádali veřejnost o pomoc prostřednictvím sdělovacích prostředků. Postupně bylo zřejmé, že loupeže ve spořitelnách mají stejný rukopis.  Zároveň probíhala klasická rutinní práce kriminalistů, tipování podezřelých, prověrky dříve trestaných osob.  Dobrý „čuch“ měli policisté ze Vsetína. Časem uvízl v jejich hledáčku v minulosti jednou trestaný muž pro nedbalostní dopravní nehodu.  Poté bylo již jen otázkou času jej dopadnout. Vzhledem k tomu, že se pohyboval po území téměř celé republiky, nebylo to nic jednoduchého. Loupeží se dopouštěl v okresech Chrudim, Kolín, Pardubice, Jičín a Vsetín.
 
Podezřelý muž byl počátkem května zadržen na ubytovně v Karlových Varech, kde byl na jedné ze svých brigád. Počínání policistů útvaru rychlého nasazení přijal  se značným překvapením. Policisté jej obvinili, vyslechli a státní zástupce vydal podnět k vzetí obviněného do vazby. Soud návrh akceptoval.
 
Na dopadení pachatele se podíleli kriminalisté krajských ředitelství policie Královéhradeckého, Pardubického, Středočeského a Zlínského kraje společně s kriminalisty územních odborů PČR Kolín, Vsetín, Chrudim, Jičín a Pardubice. Věc byla koordinována kriminalisty odboru obecné kriminality Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia.
 
 
kpt. PhDr. Dagmar Bednarčíková
tisková mluvčí Policejního prezidia
11.05.2011
 
 
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem