Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jihočeská zásahovka vyslala na mezinárodní mistrovství nejlepší tým

Jihočeský kraj - Bojovníci přivezli zlato. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Náročný třídenní program za sebou mají policisté z jihočeské zásahové jednotky. Ti se letos již po šesté zúčastnili mezinárodního policejního mistrovství zásahových jednotek, které pořádalo Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy ve dnech 12 - 15. září. I tento ročník přinesl náročné disciplíny, které prověřily taktickou, střeleckou, fyzickou a psychickou připravenost policistů. Tento ročník však přinesl na rozdíl od těch předešlých novinku,  která spočívala v tom, že se polovina disciplín odehrála v noci. Hned první soutěžní den se tým pěti bojovníků vydal do areálu Hlavní báňské záchranné stanice Praha, kde je čekala náročná disciplína v polygonu. Policisté dostali na obličej dýchací masky a na záda bombu se vzduchem. Ten byl však k dispozici 30 minut, pokud bojovníci nestihli absolvovat celý úkol ve vyměřeném čase, následovala penalizace. K dispozici měli jedno chemické světlo a na rozehřátí musel každý z nich nalézt po tzv. nekonečném žebříku 20 výškových metrů, a teprve poté vstoupit do polygonu. Tuto disciplínu Jihočeši vyhráli.

Druhý den čekal na závodníky vrtulník, který je na odnosovém laně přepravil na 19 patrovou budovu v Opatově, kde po násilném vstupu ze střechy do objektu čekal na bojovníky náročný úkol. Výtahovou šachtou se museli slanit z 18 do 8 patra, kde se přesunuli do jiné části budovy na schodiště, tam proběhl zákrok, při kterém museli použít zbraně, zneškodit pachatele, a zachránit rukojmí. Při tomto úkolu došlo ke zranění dvou zasahujících bojovníků a zbytek týmu je musel svépomocí přepravit zpět do osmnáctého patra.

Další disciplína byla střelecká, která byla rozdělena do třech částí, při kterých měli bojovníci ukázat své schopnosti, a v poslední z nich měl šanci předvést svůj um i odstřelovač. Tuto disciplínu hodnotili policisté jako nejnáročnější a nejdelší ze všech uplynulých ročníků.

Poslední noc čekal na závodníky noční orientační běh Prahou, který byl zejména pro mimoměstské poměrně náročný. Běh byl rozdělen do sedmi etap, kde na stanovištích závodníci obdrželi část mapy, podle které se řídili. Součástí závodu byl výběh na Petřínskou rozhlednu, ale i na Střelecký ostrov odkud se na raftech přepravili k další části, přeběhli Karlův most a mapa je zavedla i k Václavskému náměstí. Při této disciplíně si jeden z bojovníků zranil nohu, a i přes to závod dokončil. S poraněním uběhl dalších osm kilometrů a až poté ho kolegové převezli k ošetření do nemocnice, kde mu lékaři nohu dali do sádry a jako suvenýr si ze závodu přivezl berle.

Pětičlenný tým policistů ze zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje odvedl vynikající práci. Bojovníci ukázali, že mají týmového ducha, jsou výborně fyzicky i psychicky zdatní a v práci se zbraní, ve výškách a nad volnou hloubkou patří jednoznačně ke špičce.

Za posledních šest let se naši policisté nevrátili z mistrovství republiky zásahových jednotek bez medaile. Čtyřikrát byli první, jednou třetí a jednou druzí.

Za jejich výsledky jim patří velký obdiv a poděkování. Přípravě na závody se musí věnovat nejen v práci, ale především i ve svém volném čase. Je vidět, že svou práci dělají rádi a na vysoké úrovni.

zjpraha.jpg

 

zjpraha1.jpg

 

por. Bc. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz

16. září 2016

 

 

vytisknout  e-mailem