Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté prověřují případy tonoucích děti

Jindřichův Hradec - Dva případy topících se dětí během jednoho dne prověřují kriminalisté. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Vzájemná blízkost dětí a vodní hladiny může mít tragické následky. Za posledních necelých čtyřiadvacet hodin prověřují jihočeští policisté dva velmi závažné případy.


Ve čtvrtek večer, krátce po osmé hodině, přijali policisté oznámení o topícím se dítěti v rybníce Šatlava na Slavonicku. Táborový oheň pro matky s dětmi tak mohl skončit tragicky. Matka dvouleté dcery si během několika okamžiků uvědomila její nepřítomnost u ohně a začala dceru ihned hledat. Dívku našla v rybníce vzdáleném od ohně pár desítek metrů. Společně s další ženou ihned zahájily úspěšné laické oživování. Přivolaný vrtulník záchranné služby přepravil dítě s matkou do nemocnice v Českých Budějovicích. Teprve následující dny ukáží, zda několika minutový pobyt pod vodou zanechá na zdraví dívky stopy.


Od události uplynulo teprve čtrnáct hodin a policisté již prověřují další podobně tragickou událost. Pravděpodobně během několika málo minut se čtyřletý chlapec přiblížil v obci Domanín k rybníku a spadl do něho. Matka, které zmizel z dohledu, jej začala společně s manželem a dalšími osobami hledat. Chlapce objevili bez viditelných známek života v rybníce a poskytovali mu do příjezdu záchranné služby první pomoc. Vrtulník pak dopravil chlapce do nemocnice, kde lékaři bojují o jeho život.


Kriminalisté oba případy prověřují pro možné nedbalostní jednání konkrétní osoby. Ať již události dopadnou jakkoliv, nikdo z dospělých nesmí podceňovat rychlost a aktivitu dětí. Jen na pár okamžiků odvrácený pohled od hrajícího si potomka může mít tragické následky.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

29. července 2011

 

 

vytisknout  e-mailem