Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Přehled nehodovosti ve 20. týdnu

Jihočeský kraj – Do statistik smrtelných dopravních nehod opět jedna přibyla. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Smrtelné dopravní nehody se staly v posledních měsících každotýdenní součástí statistik jihočeské policie. Tentokrát zemřel mladý muž (20 let) na
společné logo.png
Prachaticku. Nejspíše v důsledku příliš vysoké rychlosti dostal v sobotu vpodvečer smyk, vyjel mimo silnici a narazil do stromu. Na místě nehody zemřel. Udělal chybu, která ho stála život. Článek: http://www.policie.cz/clanek/na-silnici-vyhasl-mlady-lidsky-zivot.aspx. V tomto roce jde tak již o 27. oběť smrtelných dopravních nehod!
Logo ZASTAV JÍZDU SMRTILogo ZASTAV JÍZDU SMRTI
 
Jedná se o jediný smrtelný úraz uplynulého týdne, přesto statistiky mohly vypadat mnohem hůře a to v případě, když by v autobuse, který vjel ve čtvrtek dopoledne na železniční přejezd nedaleko Hluboké nad Vltavou a narazil do něj projíždějící vlak, seděli lidé. Je skutečně obrovské štěstí, že v autobuse jel pouze řidič s jedním cestujícím, kdyby byl autobus plně obsazen, bylo by mrtvých na našich silnicích bezesporu mnohem více.  Článek: http://www.policie.cz/clanek/u-hluboke-nad-vltavou-doslo-ke-srazce-autobusu-a-osobniho-vlaku.aspx. Řidič s největší pravděpodobností vjel na přejezd, i když blikalo signalizační zařízení. Nepochopitelné jednání, které mohlo způsobit smrt mnoha lidem. Vždyť ve vlaku seděly desítky osob, které měly obrovské štěstí, že nehodu přežily!
 
Řidiči, zamyslete se nad svým chováním. Nedělejte chyby, jezděte soustředěně a neriskujte! Život máme pouze jeden!
 
V uplynulém týdnu se kromě těchto nehod stalo na území našeho kraje téměř 80 dopravních nehod, které evidují jihočeští policisté. Tradičně nejvíce havárií bylo na Českobudějovicku, více než 20, hned za Českobudějovickem skončilo Písecko s 11 dopravními nehodami. Jedna osoba zemřela, tři osoby byly zraněny těžce, přes 50 osob lehce. Celková škoda, která byla způsobena, přesáhla částku 21 milionů korun! Nehody byly způsobeny především nesprávným způsobem jízdy – byla to více než polovina zaznamenaných nehod, nepřiměřenou rychlostí a nedáním přednosti v jízdě. Deset řidičů jelo pod vlivem alkoholu. Součástí článku jsou fotografie z několika dopravních nehod, které způsobili právě podnapilí řidiči.
 
Jindřichohradecko – 16. 5. 2014 před půlnocí, řidič s vozidlem značky Peugeot jel pod vlivem alkoholu, nedokázal ovládat své vozidlo, vyjel mimo silnici, přetočil se přes střechu vozidla a pak dopadl zpět na kola. Následně se vozidlo vznítilo. Řidič nadýchal 1,09 promile. Z hrozivě vypadající nehody vyvázl bez zranění, měl obrovské štěstí.
 
 
Písecko - 12. 5. 2014 po půlnoci, řidič pil před jízdou alkohol, po nehodě nadýchal více než 2,2 promile. Není divu, že nezvládl řízení vozu značky VW Polo, jel příliš rychle a skončil v příkopu.
 
 
Písecko – 14. 5. 2014, opět řidič nezvládl řízení, opět byl pod vlivem alkoholu, tentokrát 0,60 promile. S vozem značky Alfa Romeo nezvládl řízení a v zatáčce vyjel mimo silnici. Zranění neutrpěl.
 
Táborsko – 18. 5. 2014 podvečer, boční střet vozidel značky Škoda Favorit a VW Sharan. Řidič vozidla značky Škoda se nechoval ohleduplně a ukázněně, neřídil se pravidly provozu, v pravotočivé zatáčce nedaleko Lejčkovic vjel do protisměru a zde se střetl s protijedoucím vozidlem. Viník nehody utrpěl těžké zranění, jeho spolujezdec rovněž těžké zranění a dvě další osoby ve vozidle zranění lehké. Viník nehody užil před jízdou alkohol, nadýchal 1,6 promile. Byl opilý, a přesto vezl další tři osoby. Jeho nepochopitelné jednání nemělo naštěstí tragické následky. Ale co chybělo?
 
Nezapomeňte, že alkohol za volant nepatří.  Řidiči, nepijte alkohol ani neužívejte jiné návykové látky, nejde jen o Váš život, ale i o životy jiných lidí. Jezděte tak, aby nepřibývala čísla ve statistikách smrtelných dopravních nehod. Pomozte nám
„ZASTAVIT JÍZDU SMRTI“!
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, krpc.pio@pcr.czu
19. května 2014
Odkazy do noveho okna

Jindřichohradecko 16.5. , řidič 1,09 promile

Jindřichohradecko 16.5. , řidič 1,09 pro... 

Detailní náhled

Písecko 12.5.,  řidič 2,24 promile

Písecko 12.5., řidič 2,24 promile 

Detailní náhled

Písecko 14.5., řidič 0,6 promile

Písecko 14.5., řidič 0,6 promile 

Detailní náhled

Táborsko 18.5., řidič 1,6 promile

Táborsko 18.5., řidič 1,6 promile 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem