Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Výsledky cizineckých policistů

Jihočeský kraj - Činnost Odboru cizinecké policie v březnu 2019 byla velmi pestrá. 

V březnu Odbor cizinecké policie (dále jen „OCP“) zahájil 25 správních řízení o správním vyhoštění, z toho 22 jich bylo zahájeno z důvodu zaměstnání bez platného povolení a 3 byly zahájeny pro neoprávněný pobyt. Vydáno bylo 25 rozhodnutí o správním vyhoštění.

OCP řešil 77 přestupků cizinců a 14 přestupků ubytovatelů dle zákona o pobytu cizinců na území ČR.

OCP ověřil 61 pozvání pro cizince a provedl 70 prověrek pro odbor azylové a migrační politiky a 42 dožádání pro státní orgány a instituce.

V březnu dále policisté OCP zjistili 5 osob v evidenci pátrání po osobách (PATROS) a 5 osob v Schengenském informačním systému – pátrání po pobytu pro justiční orgánu v trestních věcech.

Zajímavé případy:

Na začátku měsíce března provedli policisté OCP pobytovou kontrolu ve firmě na Táborsku, kde pracovalo 9 osob státní příslušnosti z bývalého východního bloku bez platného povolení k zaměstnání. Ve stejné firmě provedli pobytovou kontrolu už v lednu, kdy zde pracovalo 16 cizinců bez platného povolení k zaměstnání, z toho 10 jich pobývalo na území ČR neoprávněně - bez platného víza.

Dne 20. března 2019 provedla hlídka OCP České Budějovice pobytovou kontrolu na ubytovně v Českých Budějovicích, kde byla kontrolována osoba státní příslušnosti, také z bývalého východního bloku, u níž zjistili, že se na základě rozhodnutí o správním vyhoštění nachází v evidenci nežádoucích osob (ENO). Tímto jednáním cizinec porušil ustanovení § 337 odst. 1 písm. b) trestního zákoníku – Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za které byl Okresním soudem v ČB odsouzen k trestu vyhoštění z ČR v trvání 3 let (s cizincem bylo zahájeno řízení za účelem realizace jeho vyhoštění z území. Realizace vycestování z území České republiky proběhla počátkem dubna z letiště Praha.

Na silnici I/3 byla v polovině března 2019 prováděna kontrola projíždějících vozidel, kdy hlídka obvodního oddělení Soběslav zastavila cizince, u něhož bylo zjištěno, že se na základě rozhodnutí o správním vyhoštění nacházel v evidenci nežádoucích osob. Cizinec pobýval na území ČR od první poloviny listopadu roku 2018 neoprávněně a porušil tak ustanovení § 337 odst. 1 písm. b) trestního zákoníku – Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Cizinec byl předán na OCP, kde bylo cizinci vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění na dobu 2 let.

Na základě podnětu z Magistrátu města České Budějovice Odbor dopravy a silničního hospodářství, České Budějovice, provedl OCP (oddělení dokladů a specializovaných činností) odborné posouzení pravosti listiny – Ověřovací doložka pro legalizaci, opatřená úředním razítkem uvedeného úřadu s vyobrazením státního znaku a číslem včetně podpisu úřední osoby, umístěná na listině PLNÁ MOC na její zadní straně. Posouzením bylo zjištěno, že se jedná o listinu padělanou, kdy ověřovací doložka pro legalizaci byla jako celek zhotovena na tiskovém zařízení pracujícím na principu barevného tonerového tisku. Spisový materiál postoupen na Službu kriminální policie a vyšetřování, oddělení hospodářské kriminality České Budějovice.

Na základě readmisní dohody mezi vládou České republiky a Rakouskou spolkovou vládou o přebírání osob s neoprávněným pobytem, byla policejními orgány Rakouska na předávacím místě Dolní Dvořiště (CZ) – Wullowitz (AUT), předána hlídce OCP cizinka, státní příslušnice jednoho z asijských států, která do sousedního státu přicestovala z naší země. Ženu policisté zajistili za účelem jejího dalšího předání podle readmisní dohody do Spolkové republiky Německo. K zajištění cizinky za účelem jejího předání bylo přistoupeno z důvodu jejího neoprávněného vstupu na území České republiky z Německa.

Tím je patrné, že uvedení strážci zákona se své speciální činnosti intenzivně věnují, což dokládají výše uvedené výsledky. V dalších úkonech budou i následujících dnech, týdnech a měsících pokračovat.

Použito ze zdrojů Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

10. dubna 2019

vytisknout  e-mailem