Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jihočeští policisté se v uplynulém týdnu zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce

Jihočeský kraj - Devět stovek policistů zkontrolovalo přes 4 600 vozidel a zjistili bezmála tisíc dopravních přestupků. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Jihočeští policisté se v uplynulém týdnu zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce vyhlášené policejním prezidentem, viz: http://www.policie.cz/clanek/web-informacni-servis-zpravodajstvi-celorepublikova-dopravne-bezpecnostni-akce.aspx.

Hlídky Policie České republiky ze služeb dopravní, pořádkové i cizinecké policie měly za úkol zaměřit se především na rizikové a méně chráněné skupiny účastníků silničního provozu, kterými jsou chodci, cyklisté a motorkáři, u kterých je zaznamenáván zvýšený podíl na tragických dopravních nehodách. Stranou nezůstali  ani řidiči motorových vozidel, u kterých se policisté zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu zejména ve smyslu rychlostních limitů, používání bezpečnostních pásů apod.

Akce se zúčastnilo na 900 policistů dopravní, pořádkové a cizinecké policie. Během týdne zkontrolovali přes 4 600 vozidel a zjistili celkem 991 dopravních přestupků. Drtivou většinu vyřídili na místě uložením blokové pokuty, 57 pak oznámili příslušnému správnímu orgánu. Policisté zaznamenali celkem 200 přestupků, které se týkaly porušení rychlosti. U 24 řidičů naměřili policisté alkohol v dechu, z toho 5 řidičů nadýchalo více než 1 promile, tím pádem jsou podezřelí ze spáchání trestného činu. Tři řidiči užili před jízdou jinou návykovou látku. Přestupky páchali řidiči rovněž na železničních přejezdech, celkem 11 případů. Alarmující je počet nepřipoutaných osob ve vozidlech. Policisté zaznamenali celkem 186 přestupků, které se týkaly právě nepoužití bezpečnostních pásů a 2 případy nepoužití zádržného systému pro dítě. V 9 případech se přestupku dopustil chodec a v 18 cyklista. Motocyklisté porušili zákon celkem pětkrát. Celkem 212 vozidel vyjelo, ačkoliv nemělo vyhovující technický stav. Tři automobily překročily povolenou hmotnost. Celkem 5 vozidel jelo bez dálniční známky. Policistům se podařilo objevit jednu osobu, po které bylo vyhlášeno pátrání.

Přesto, že jihočeské statistiky dopravní nehodovosti  posledních třech týdnů vyzněly v porovnání s předchozími týdny více méně pozitivně, varují policisté všechny účastníky silničního provozu, aby byli nadále velmi opatrní, ohleduplní a aby dodržovali pravidla silničního provozu. Kontroly na silnicích se budou totiž neustále opakovat.

 

por. Ing. Štěpánka Uhlířová, krpc.pio@pcr.cz

18. srpna 2014

vytisknout  e-mailem